Eerste triathlon in Belgie; Ironman Subic Bay; IM 70.3 Taitung; Zusjes Lankhuijzen in aquathlon Aruba – WTJ 2224

ZONDAG – Na eerder al eens de triathlons van Izegem en Kortrijk te hebben gewonnen, was Sven Vandenbroucke zondag te sterk voor de concurrentie bij de allereerste triathlon van het Belgisch seizoen; die van Diksmuide. Emma Cottenie was de snelste vrouw. Sven had een bijzondere reden om sterk voor de dag te komen: hij droeg zijn overwinning op aan zijn ploegmakker, die tragische familieomstandigheden had meegemaakt.

Vandenbroucke bleef belofte Vince van de Poel een halve minuut voor. Brons ging naar Wout Ghielens. Bij de vrouwen, beter gezegd meisjes, voerde de jeugd de boventoon. Zestien en zeventien waren de nummers 1 en 2: Emma Cottenie, die een halve minuut beter deed over de sprint afstand dan Anne-Sophie Geentjens. Hier legde de ervaring het dus wel af tegen de jonkies: Kaat van Eynde redde de eer voor de routiniers met brons. Zwemmen vond uiteraard in een binnenbad plaats. Later op de dag was het fietsen (gestart in volgorde van zwemtijden) en lopen was door het zonnetje goed te doen. De kop is eraf bij onze zuiderburen als het gaat om alle drie de onderdelen. Hier is het wachten op 10 april: de teamtriathlon Arnhem. Nederlanders vonden de weg naar Diksmuide dit keer niet.

Wel een Nederlander in het verre oosten, op de Phillipijnen om precies te zijn. Daar was zondag de Ironman en Ironman 70.3 in Subic Bay, de bekende badplaats/toeristenoord op de archipel. De Ironman keerde na vier jaar weer terug al was het in 2018 nog een pro-race met Nick Baldwin en Liz Blatchford als winnaars en nu agegroup only. Ook het aantal deelnemers daalde drastisch: van 1100 tot naar 225 nu. Vooral Filipinos aan de start, maar toch een Tsjechische winnaar: Petr Lukosz legde de klassieke afstanden af in 9.52.34 uur. Bijna 50 minuten later volgde de Filipijnse kampioen Jethro Karl Ramos in 10.39.48 (niet eens zo gek ver van zijn eigen nationaal record 10.19 uur verwijderd). De derde plaats was voor de Griek Thomas Nteliopoulos, die als laatste onder de elf uur bleef: 10.55 .25 uur.

Bij de vrouwen een compleet Filipijns podium: Ines Santiago (12.13.27), Mary Jan Baluyot (13.14.01) en Marissa Cayowet (13.21.09). Namen, die waarschijnlijk niet lang in het geheugen blijven hangen. De Ironman 70.3 dan. De winnaars gingen aanmerkelijk minder snel dan Marten van Riel en Laura Philipp gisteren. De winst was voor de Filipijners Maynard Pecson in 4.45.28 en Edna Agoo in 5.56.02. Toch nemen we deze winnaars mee, want het was op de halve afstand dat we onze enige landgenoot Waldo van der Nest tegenkomen. Hij finishte als 42e in 6.03.02 uur en daarmee dertiende M30.

Het Ironman-plaatje dan maar compleet makend, want hun vierde wedstrijd dit weekend was ook in het Verre Oosten. In Taitung op Taiwan om precies te zijn. Iets snellere tijden daar t.o.v. Subic Bay. We volstaan met de winnaars: Yu Hung Hsieh in 4.12.46 en Chia Chia Chang in 4.53.05 uur. Ik twijfel nog beetje of ik ze zal uitnodigen voor de reünie-race in Holten.

Op Aruba waren de nationale kampioenschappen aquathlon, zwemloop. Jaiden Romero en Lana Gobert waren de overall-winnaars. Het was Simone Lankhuijzen, die bij de masters won voor Sandra Postma (moeder van Renze) en zus Jeannette Lankhuijzen. Regelmatig reizen de zussen naar de Antillen om er wedstrijdjes te doen. Met succes dus.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.