Er is hard gelopen afgelopen weekend: door Maya, Maikel, Marieke, Ann en vele anderen – WTJ 2239

DINSDAG – De combinatiesporten uit het afgelopen weekend zijn hier allemaal wel de revue gepasseerd. Waar we nog niet aan toe kwamen, waren diverse hardloopprestaties. Want dat er hard gelopen werd, moge duidelijk zijn. Vele persoonlijke records werden gebroken. Meest in het oog sprong wel toptijd van Maya Kingma bij de Alfa Laval Stevensloop in Nijmegen: 32.39 minuten.

Maya loopt 32.39: negende besttijd ooit in Nederland!

Werkelijk een weergaloos snelle tijd, op 8 landgenotes na de beste 10 kilometer ooit van een Nederlandse. Grootheden als Wilma van Onna, Jip Vastenburg, Merel de Knegt, Ruth van der Meijden, Miranda Boonstra en Carla Beurskens liepen nooit zo snel. Voormalig Europees triathlonkampioene Irma Heeren (altijd tot de landelijke hardlooptop behorend) kwam in 1997 tot 32.17 en staat precies boven Maya nu. Halverwege lag ze op ongeveer dat schema met een doorkomsttijd van 16.08 minuut. Waanzinnig goed dus en wat een perspectief voor het nieuwe triathlonseizoen.

Daar  bleef het in deze Stevensloop niet bij. Want naast de fraaie zege voor Maya, kwam duathlonwereldkampioene Marieke Brouwers tot een derde plaats in 35.56, was Sophie van der Most de nummer vijf in 37.21 en snelde bij de mannen Guido Jonkers naar 33.34, daarmee 13e man. Frank Soree was derde M40 in 37.42. Op de 5 kilometer scoorde Niels van Lanen een zesde plaats in 15.12 (tweede bij de beloftes).

Maikel Peeman zesde op NK halve

De halve marathon tevens Nederlands kampioenschap, leverde ook mooie prestaties op: Maikel Peeman debuteerde met een verbluffende 1.06.22 en daarmee een negende plaats. Marcel Laros haalde 1.08.42; Sander de Bart 1.09.11, Jorik van Egdom 1.10.55; Mark Saathof 1.13.17; Ron van de Water 1.18.42, Sander Hoogeveen 1.20.03; Kelvin van der Doe 1.20.59, Kees Boxma 1.25.04. Piet Jonkers 1.27.59, Bart van der Wal 1.28.08, Christiaan Pinkster 1.29.37, Sandra Smeets 1.34.58, Sven van Zwol 1.52.07 en Jeannette Hendriks 2.11.07 (met dank aan Maarten Krol/MyLaps).

Snel was op de 10 kilometer ook Ann Schoot Uiterkamp, maar dan in de Spiegelplasloop in Nederhorst den Berg. De Hellas-atlete was klaar na 35.37 minuten en won. Dennis de Knijff deed dat ook en wel in 32.33. Op de 5 km. was Ian Pennekamp vliegensvlug terug: 31.06 minuten met direct achter hem Niels te Pas 31.07. Machiel Ittmann deed er 38.23 over en echtgenote Irene liep een pr in 47.19.

Geen Belgisch record

Bij onze zuiderburen werd rekening gehouden met een nieuw Belgisch record op de 10 kilometer door duatleet Arnaud Dely. Hij ondernam zijn poging in Villa de Laredo. De Belg was al vaker heel snel, zo heeft hij 28.22 op zijn naam staan. In deze wegwedstrijd kwam Dely tot 28.42, wederom onder de 29 minuten, maar niet snel genoeg om het record (28.07) te breken.

Vuurtorentrail

De Lentecross in Eibergen werd gewonnen door Lynn Peters. Eefje Ottevanger won de 64e Joe Mann bosloop in Best. Hanne Hofmans (20.16 op de 5) en Marieke van Lierop (1.08.05 op 10 EM) wonnen hun afstanden in de Hollandia’s Dijkenloop. Een week na de crossduathon waren op Ameland al weer honderden atleten bijeen voor de Vuurtorentrail vanuit Hollum. Op de vele afstanden over strand, bos en duin waren onder meer Marjan Andringa en Caimin Stevens de sterksten. Mireille Baart won de Lenteloop van Leek. Saskia Bekhuis crosste het snelste op de Oldemeijercross te Hardenberg.

Van een heel andere orde was de prestatie van triatleet Hans Schoonen, die mee deed aan de 24 uursloop van Sittard en daar tot een afstand van 162 kilometer kwam, goed voor een elfde plaats. Mooi staaltje duursport van de oud-motorcrosser/triatleet.

Psychologische oorlogsvoering

Verder is de psychologische oorlogsvoering op Internet in volle gang. Jan Frodeno, die de invitatie van Lionel Sanders voor IM Oceanside afwimpelt, Joe Skipper, die Frodeno voor het WK St. George uitdaagt, Sam Long die na twee overwinningen al meer lef toont en best ook Oceanside op 2 april wil winnen (al moet hij daar wel Sanders, Brownlee en vele anderen voor verslaan). En zo gaat dat maar door. Afijn, je ziet het vanzelf op hun Instagram-accounts of Facebook. Joe Skipper richt zijn pijlen vooral op het eerste WK. In Kona is Joe een getrouwd man en dan zijn er misschien al andere prioriteiten.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.