Edwin en Simone samen op podium; Tempe; Greek Hero met NLers; Arthurs vijfde; Triatleten in Amsterdam Marathon – WTJ 2056

MAANDAG – Niks leuker dan samen met je partner het podium mogen beklimmen. Edwin Achterberg was nog blijer met de derde plaats van ‘zijn’ Simone Rademakers dan met zijn overwinning op de Challenge Peguera. Na afloop vierden ze het samen met Youri Keulen, die natuurlijk ook in de wolken was met zijn vijfde plaats. Edwin stuurde vol trots enkele foto’s en omdat we in deze barre tijden ook graag vrolijk nieuws brengen, plaatsen we de plaatjes uiteraard gaarne.

Ze keken wel even op daar in Peguera bij de innige kus van de podiumwinnaars, maar het werd iedereen al snel duidelijk. Corina Knijnenburg staat trouwens naast Edwin als winnares F45. Ook van de Ironman 70.3 kregen we via Sione nog leuke foto’s. Ze won toch maar weer eens, ondanks een wat gebrekkige voorbereiding. Maar Sione is zo sterk, eigenlijk al sinds ze begin deze eeuw twee keer brons pakte op de WK’s lange afstand. Daarna wereldtitels masters in Rotterdam en zelfs twee keer op Hawaii. We hadden van die wedstrijd nog wel de winnaars te goed. Inderdaad meervoud bij de mannen, want de Duitser Christian Storzer en de Noor Thorn Vetle Bergsvik lieten exact dezelfde winnende tijd noteren: 4.03.55 uur. Nummer drie kwam niet echt in de buurt: de Brit Matt Palmer deed er 4.11 uur over.

Het had niet veel gescheeld of Sione stond ook op het overall-podium. De winst ging royaal naar de Duitse Carolin Schaffert. Vijf minuten later was daar de Zwitserse Denise Johannsen. De Spaanse Chloe Serra Jodin kaapte met een half minuutje verschil net het overall-brons voor Sione weg. Uiteraard was ze wel allersterkste F45.

IM 70.3 Tempe

De tweede Ironman 70,.3 was in Tempe, Arizona. Over een maand is daar op hetzelfde parcours de hele Ironman, nu 1200 atleten op de halve. Geen Nederlanders. De race werd royaal gewonnen door de Amerikaan Branden Scheel uit het mooie stadje Loveland. Hij finioshte na 4.12.49 uur. De Argentijn Juan Ibanez mocht negen minuten later het zilver in ontvangst nemen. De derde plaats ging naar Arthur Benson uit Morrisville, USA.  De Amerikaan Derek Knittle zwom en fietste ver voor de rest uit, maar op de halve marathon moest hij de tol betalen voor zijn aanvalslust. Hij eindigde zesde op 20 minuten van de winnaar.

Ze won in 2017 en 2019 en zette die tweejaarlijkse cyclus voort met winst in 2021: Sophie Chevrier is met recht Mrs. IM 70.3 Tempe. Ze heeft de Zwitserse nationaliteit, maar woont met haar man Philippe al jaren in Scottsdale, Arizona. Zes minuten na Sophie volgde de Amerikaanse Kayla Bowker. De derde plaats was voor de snelste zwemster van het veld en ook lang aan de leiding op de fiets: Erin Oliphant.

Greek Hero Xtreme met Huog en Marcella

En dan was er nog die andere Europese hele op het ruige terrein van het Griekse eiland Corfu. Een nieuwe hele – Greek Hero Xtreme genaamd – en dat weet je al dat je Petr Vabrousek kunt verwachten. De Tsjech zit al boven de 250 heles (zelfs ik ben de tel kwijt) en hij sloeg in deze race opnieuw toe. Eindtijden werden afgerond op minuten. Het kwam er op neer dat Petr exact 13 uur over de 3,8 km. zeezwemmen rondom het kasteel van Corfu, 185 kilometer over de enorme heuvels van het Griekse eiland met bergentoppen tot in de wolken en ook nog eens 40 kilometer strand- en berglopen, ja zeg maar gerust rotsklimmen hier en daar. De Brit Mark Livesey kwam 19 minuten na Petr als tweede binnen en daarna volgde zijn vrouw Caroline Livesey al in 13.39 uur. De als vierde binnen druppelende Oekrainer Mykhailo Boiko deed er 14.22 uur over, derde man dus feitelijk. Op de tweede vrouw was het even wachten. Na 18,5 stond ook Marcella van Hemert op de top waar de finish lag. Achter Marcella stond een Grieks vlaggetje, maar van origine is ze Nederlandse. Sinds 2006 woont ze op Corfu en heeft daar een reisagentschap en is tevens gids voor mountainbike-ritten over Corfu. Als voorlaatste bereikte Marcella de finish. Ze zwom 1.28 uur, fietste 10.27 uur en liep relatief sterk in 6.45 uur.

Direct voor haar eindigde nog een Nederlander: Hugo Goossen, daarmee twaalfde man in 17.51.00 uur. Hugo heeft enige ervaring met Xtreme triathlons, want hij deed al eerder mee aan de Swedesman en de Slovak Extreme. Zijn nettotijden 1.02 uur zwemmen, 8.49 uur fietsen en 8 uur berglopen.

De vijf van Arthur

Op een andere manier extreem was het seizoen van Arthur van den Aarssen. Hij deed in het korte seizoen – feitelijk beginnen in het eerste juliweekend met de Frysman – toch maar liefst vijf heles. Zijn vijfde voltooide hij zaterdag in Alcudia. Dit zijn de vijf van Arthur, bekend van de organisatie crossRBR Groesbeek:

Frysman 11.57.24
Gelreman 12.05.11
Almere 11.31.46
Alpsman 16.18.26
Alcudia 12.54.50

Marathon Amsterdam met snelle tijden en titel voor Ruth

Triathlons zijn in Nederland weliswaar passe, het is in oktober wel marathontijd. In een overzicht van triatleten op marathons ben je uiteraard nooit compleet, we pikken er de sub 3 uur lopers uit voor het NK Amsterdam.

25.Ronald Schroer 2.13.51
90,Dennis de Knijff 2.34.29
105.Joep Kluwen 2.36.44
119.Mark Oude Bennink 2.38.35
127.Luc Essink 2.39.25
165.Willem Gooskens 2.43.25
277.Mark Huisman 2.50.07
302.Wannie Friderichs 2.51.52
331.Thomas van de Wal 2.52.52
341.Bart Hoeksma 2.53.21
381.Alain van der Putten 2.54.39
438.Martijn Hiensch 2.57.18
534.Tom van Gulik 2.58.35
V:
6.Ruth van der Meijden 2.29.55
37.Samantha de Knijff 3.00.18
42.Dieuwertje Bax 3.02.33
53.Fenna Heijnen 3.10.24
82.Margot Rozendaal 3.20.40

Voor wie dan?

Ik neem, tot slot, een passage over uit de column van Willem Vissers vandaag in de Volkskrant, die gesproken heeft met Rob Barel toen ie net terug kwam van een trainingsritje. Het sluit een beetje aan op mijn vraag in een vorige colum: is dit het allemaal wel waard?

Het verhaal werpt, niet voor het eerst, vragen op over het wezen van topsport. Waarom zou het zo moeten? Waarom moeten we dat willen? Voor wie dan? Moeten wij, als westers land dat zich graag beschaafd noemt, de superioriteit van ons systeem bewijzen aan de wereld? Samengevat: kunnen we niet een beetje normaal doen in de topsport?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.