Goede prestaties Nederlandse duatleten in Willebroek; Jort van Zutphen en Irene Kinnegim winnen 120 Rondje Texel – WTJ 2244

ZONDAG – Behalve de Europe Cup races in Quarteira en de Oceania Cup in New Plymouth waren er wereldwijd nog wel meer wedstrijden. Zo ging de Powerman op Mallorca weliswaar niet door, in het Vlaamse Willebroek werd wel een kwalificatiewedstrijd gehouden voor de Belgische duatleten richting het WK Roemenie. Daar deden ook drie Nederlanders aan mee trouwens.

De wedstrijd werd gewonnen door Thibaut de Smet, een talentvolle Belg die de hele winter al domineert in de crossduathlons. Guust de Smul haalde een tweede plaats en Toon Marien eindigde derde. Voor routinier Seppe Odeyn was de vijfde plaats weg gelegd. Van Nederlandse zijde leverde Mathijs Weijkamp een puike prestatie met een achtste plaats in het sterk bezette veld der Zuiderburen. Ook Mischa Hermans presteerde andermaal sterk met een tweede plaats bij de junioren achter de Belg Martin Oldenhove. Overall eindigde het talent uit Stein op een twaalfde plaats nog voor bijvoorbeeld Glen Laurens. De derde Nederlander aan de start was Timo Feenstra. De Brabander finishte als 21e in totaal en negende bij de beloftes U23. Snelste vrouw was Maurine Ricour, die het haalde voor Eleonore Hiller en Camille Roman. Sophie van der Most zou ook meedoen, maar is uiteindelijk niet van start gegaan.

Op Texel was het dit weekend de Ronde Texel. Dan loop je dus al gauw vele kilometers, zo’n eiland is groter dan je denkt. De keuze bestond uit 60 of 120 kilometer. Op die laatste afstand waren twee (ex-)triatleten te sterk voor de rest: Frysman Jort van Zutphen was bij de mannen de snelste in een snelle 9.31.28 uur, Irene Kinnegim haalde niet alleen de winst, ze was ook nog eens een fractie sneller dan haar eigen parcoursrecord uit 2019. Toen 10.02.44, nu 9.59.39 uur. Wat een immense prestatie! Maar ook Jort, die we kennen als snel loper in de triathlons (snelste looptijd Frysman) verraste bijzonder op een van zijn eerste ultralopen. Stefan van der Pal deed ook mee, werd vijfde in 11.31.36 uur, kun je nagaan hoe groot de verschillen zijn. Over Stefan later deze week iets meer. Irene was blij dat er twee geduchte concurrentes waren, die er voor zorgden dat het tempo hoog bleef. Iets minder triatleten op de 60 kilometer, wel Bram Bakker psychiater, schrijver, columnist die tot een 30e plaats kwam in 5.54.47 uur. Nicole Loeve won het F55-klassement in 5.57.11 uur, zestiende totaal.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.