Grand Raid Berismenil met Bart Cooymans als tweede; Claudia en Kenneth als derde en Jolien en Majke eveneens brons – WTJ 2245

ZONDAG – De Grand Raid in de Belgische Ardennen (Berismenil) is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een echte klassieker. De combinatie van kayakken, mountainbiken, trailrunnen en trailbike voor duo’s is populair onder triatleten, trailrunners en avonturiers. Het evenement van Sport Events is inmiddels uitgebreid over twee dagen. De Grand Raid met de genoemde onderdelen 3 km. kayak, 22 km. ATB, 8 km. trailrun, 11 km. ATB op minder geaccidenteerd terrein, maar niet minder zwaar en tenslotte 4 kilometer run&bike. 45 kilometer totaal en ook nog bija 1500 hoogtemeters te overwinnen in de Ardennen. Op zaterdag kunnen de teams sinds dit jaar ook meedoen aan een eerste trailrun van 10 km. en een mountainbiketocht van 20 kilometer. Dat alles opgeteld geeft ook een combiklassement, waar ook nog 16 teams aan meededen.

 

Bart Cooymans tweede met Tim van Hemel

Maar de Grand Raid op zondag vormt de hoofdmoot. Het sterke duo Pieter van Dyck (bekend uit RBR Etten-Leur) en Mathias Cloostermans wonnen hem. Ze lieten in een vlijmscherpe eindsprint de beide Krissen (Coddens en Henderieckx) achter zich. De derde plaats ging naar Bart van Looveren en Hannes de Bock maar dat was al op 12 minuten. Direct daarna Tim van Hemel samen met onze landgenoot Bart Cooymans op een vierde plaats, in het XL-klassement (dus het hele weekend) overigens uitkomend op een mooie tweede plaats. Beste Nederlandse koppel was de tweelingbroers Tim en Daan Jacobs (oorspronkelijk uit Weesp, maar via studies uitgewaaierd over het land). De twins werden zestiende. Daarna volgden Leander Laurijssens en Manno Aussems op een 20e plaats. TV Soest was met Toine Hulshof en Jan Stehouwer goed voor een 35e plaats en ook de volgende drie teams bevatten nog bekende namen: Vince van Haaren en Bart Pinkse stonden op de 45e plaats, Peter-Jan Mol en Henk Dolle 48e en het Rosmalense vriendenduo John van Berne en Jos Broeren (allebei straks in Wims reünie-race in Holten) werden 57e.

 

Podiumplaatsen waren er ook voor de Nederlanders. Bij de mixed teams – gewonnen door Roeland de Rycker en Lies van de Voorde, waren het Claudia Striekwold en Kenneth Alting die brons pakten. Ook derde, maar dan bij de vrouwenkoppels waren Jolien de Gruijter en Majke Jansen. Het beste vrouwenpaar kwam wel uit België: Nele Paardekam en Silke Baumer. Kijken we verder naar de mixed teams dan zien we Annet Nimeijer en Thijs Peeters als achtste finishen. Zij deden echter wel het hele weekend mee en in de Grand Raid XL eindigden ze zodoende tweede. Eline Overduin en Nathan Kizilirmak waren er enkel op zondag, goed voor een negende plaats.

Rolien en Esmeralda winnen Grand Raid XL

Veel Nederlandse vrouwenkoppels. Na Jolien en Majke waren het Heleen Moes en Lydwien Wilbers op een vierde, Kelly Veltenaar en Nienke Veeneman op een zesde en Jitte Verweij en Ronja van Dijk op een zevende plaats. Achtste werden dan Rolien Duiven en Esmeralda Hovestad, maar het Overijsselse duo was er het hele weekend en won de vrouwencombi Grand Raid XL. Jaimy Claessens en Anne Reintjes en Laura van Leeuwen en Janine Wagensveld tenslotte finishten als negende en tiende koppel in de Grand Raid.

Op de korte afstanden waren de Belgische koppels Chris Dumoulin en Thomas Meurens en Larissa Buijsse en Kathleen de Craene te sterk voor de concurrentie. De Nederlanders Bas Hersbach en Berto Iprenburg werden derde. De zusjes Helga Bouman-de Wolf en Ilonka Bouman finishten als vijfde.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.