Luna de Bruin levert beste prestatie van alle Nederlanders af in Quarteira: vierde; aanvalslust Niels van Lanen niet beloond – WTJ 2243

ZONDAG – Van de twintig Nederlandse deelnemers aan de vier races in Quarteira leverde Luna de Bruin de beste prestatie af. Ze werd zondagmorgen in de Europe Triathlon Junior Cuprace vierde achter de Spaanse Helena Moragas Molina en de twee Britse meisjes Lizzy Edge en Bethany Cook.

Heeft Luna een bekende vader in de sport – Bas is bondscoach van onze paratriatleten – dat geldt nog meer voor de nummer drie van deze race. Bethany Cook is de dochter van Glenn Cook en Sarah Coope. Voor de jongere generatie wellicht niet meer zo bekend, maar Glenn was de nummer twee op het allereerste WK in Avignon 1989 en werd ook twee keer Europees kampioen halve afstand en Sarah Coope was vijfvoudig Europees kampioene onder meer ook in Stein 1988. Het toeval wil dat Bethany mee doet in Holten op vrijdagavond en dat Glenn en Sarah nu overwegen om op zaterdag aan de Reunie-race in Holten mee te doen. Daar komen trouwens meer buitenlandse voormalig triatleten op af, maar daarover later meer.

Voor de andere Nederlandse juniores was helaas geen top tienklassering weg gelegd. Dat gold ook voor de mannen, waar Niels van Lanen beste Nederlander was rond een twintigste plek. Was het bij het zwemmen nog een lang lint wat uit het water kwam met Bethany Cook voorop, ook op de fiets bleef een flinke groep juniores bijeen. Daaronder in elk geval ook Luna de Bruin, Merel Veltman en Sonja Koning. Alleen Aniek Mars en Tamar Veltman misten de slag. Die achtervolgers waren over kleinere groepjes verdeeld en raakten daarmee ter ver achter.

Spannende eindsprint tussen Edge en Moragas Molina

Na de tweede wissel was het even Lizzy Edge, die er vandoor ging met kort daarna de latere eindwinnares uit Spanje die het heft in handen nam. Edge had toch meer veerkracht dat Moragas Molina verwachtte, want het kwam op het blauwe finishtapijt nog aan op een flinke eindsprint. De fotofinish apparatuur moest er haast aan te pas komen, maar een tweede Britse overwinning (na Beth Potter gisteren) zat er toch niet in. Luna de Bruin leverde een uitstekend loopnummer af en dat resulteerde in haar beste resultaat ooit op een Europe Triathlon Cuprace: vierde. Eerder was ze al wel tot drie top tien klasseringen gekomen met in Bled een zesde plaats als topresultaat. Nu dus weer twee plaatsjes dichterbij het podium.

De Nederlandse atletes verging het dus wisselend. Sonja de Koning kwam nog wel als twaalfde uit het water, bleef goed meedoen in de kopgroep, maar verloor te veel tijd met lopen. De hardfietsers in ons gezelschap waren Luna de Bruin en Merel Veltman. De 18.13 op de vijf kilometer was de vierde looptijd voor Luna. De 26e looptijd kwam van Aniek Mars: 20.09. Merel Veltman moest met 21.06 minuten iets te veel inboeten. Eindresultaat: 4.Luna de Bruin; 16.Sonja de Koning; 20.Merel Veltman; 26.Aniek Mars. Tamar Veltman viel uit.

Aanvalslust Niels van Lanen niet beloond

Bij de junioren ook een Spaanse zege. David Cantero del Campo liet niet twee Britse atleten, maar twee Fransen achter zich: Leo Fernandez en Thomas Hansmaennel. Veel nieuwe namen altijd zo aan het begin van een nieuw seizoen. Beste Nederlander dus Niels van Lanen op een 26e plaats, die wel de prijs van de meest strijdlustige triatleet kreeg. Niels viel namelijk voortdurend aan en dat resulteerde zelfs op het eind van het fietsen in een kleine voorsprong op de achtervolgende kopgroep. Het was echter niet toereikend om kort te eindigen. De krachtsinspanning moet hem toch wel energie hebben gekost, want helaas zakte de Gelderlander daarna terug naar die 26e plaats. Komt nog bij dat Niels kostbare seconden verspeelde in de wisselzone toen bleek dat hij met veel moeite in zijn loopschoenen geraakte. De rechterschoen wrong al, de linker schoot weer uit waardoor hij het enkele keren opnieuw moest proberen. Toen de Elstenaar zich eindelijk aan het lopen zette, kwam de Fransman Leo Fernandez hem al voorbij gelopen. Hidde Mollee eindigde 41e, Joran Stobbe 46e, Ivor Feunekes 49e en nieuwkomer Joren Oldenhof 52e.

Twee Britse jongens en een Spanjaard namen in de Atlantische Oceaan een lichte voorsprong op de rest van het veld van 70 junioren. Op 55 seconden was Niel van Lanen als 42e (!) beste Nederlander, maar de verschillen waren toch nog klein genoeg om bij het fietsen geen samensmelting te verwachten. Er kwam een enorm peleton samen te rijden met Niels van Lanen als veruit de sterkste hardrijder (29.17 minuten over de 20 was 21 tellen harder dan de concurrentie). Dat vertaalde zich helaas niet meer in een snelle looptijd, want met 18.22 minuten verloor Niels zo’n drie minuten op de toppers en daarmee dus een vrije val in het klassement. De solo van de man uit Elst was er niet minder indrukwekkend om.

Jammer dat zijn aanvalslust dus niet beloond werd, de groep erachter had de benen stil kunnen houden en sloeg toe. Vooral de Spanjaard David Cantero del Campo dus, die 15.27 nodig had voor de 5 kilometer. De Fransen zaten er nog het dichtste bij. Niels bleef wel beste Nederlander, maar dan op 2.50 minuten van de winnaar.

New Plymouth: Wilde en Van der Kaay

Aan de andere kant van de wereld was de Oceania Triathlon Cup in New Plymouth, ook al jaren een echte klassieker. De winst ging naar Hayden Wilde en Nicole van der Kaay, op papier ook de favorieten van deze wedstrijd. Hoofdzakelijk Nieuw-Zeelanders aan de start met als uitzondering Hanne de Vet, de Belgische vriendin van Hayden. Zij finishte als zevende. Het vrouwenpodium bestond naast Nicole (Nederlandse grootouders) uit Andrea Hansen en Eva Goodisson. Bij de mannen liet Hayden Wilde op deze sprint triathlon landgenoten Tayler Reid en Dylan McCullough behoorlijk ver achter zich.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.