Evert, Maya, Jetze, Daan, Ann, Mitch, Willemijn, Monique, Challenge Almere en Hellas winnaars Trikipedia-verkiezingen – WTJ 2150

DONDERDAG – Taterataaaa. Jullie hebben er lang op moeten wachten, maar hier is dan toch eindelijk de einduitslag van de Trikipedia Sportverkiezingen 2021. Het was de zesde keer dat we de verkiezingen hielden en nooit eerder stemden zoveel lezers/volgers: liefst 1241 mensen brachten hun stem uit op atleten, verenigingen of organisaties in de verschillende categorieën. Een stijging van bijna 400 kiezers, hetgeen wellicht te danken is aan het feit dat de NTB dit jaar geen sportgala hield en dus ook geen verkiezingen.

Grote winnaars zijn Evert Scheltinga en Maya Kingma al moet gezegd dat het bij de vrouwen een nek-aan-nek-race was met Sarissa, Rachel en – verrassend – Marit. Andere surprises zijn wellicht Victor, Timo en Willemijn. Margret misschien ook wel: achter Jetze maar vóór Geert. Je hoefde overigens niet per se in elke categorie een winnaar te kiezen. Vooral bij de Agegroupers is veel gestemd, daar zie je ook echt dat verenigingen, familieleden en vrienden massaal een stem uitbrachten. Het leverde Monique Haans de meeste stemmen van allemaal op: liefst 310 keer werd de wereldkampioene F55  als beste Agegrouper gekozen. Die categorie was – net als de paratriatleten – overigens M/V samen, maar de top drie bestaat louter uit vrouwen. Iets minder vaak is gestemd op de organisatie en de vereniging van het jaar. De winnaars Challenge Almere-Amsterdam en Hellas kwamen daarin het beste uit de verf. De kiezer beslist en die heeft, wat ons betreft, altijd gelijk.

Wij feliciteren derhalve Evert Scheltinga, Maya Kingma (tweede keer op rij), Jetze Plat (na 2016 ook zijn tweede titel), Daan de Groot, Ann Schoot Uiterkamp, Mitch Kolkman, Willemijn Fuite, Monique Haans, Challenge Almere-Amsterdam en Hellas met het behalen van Trikipedia-prijs. Eeuwige roem valt jullie ten deel en ongetwijfeld zullen de speakers volgend jaar refereren aan deze klinkende overwinningen.

Triatleet van het jaar:

1. Evert Scheltinga 128 stemmen
2. Victor Goené 109 stemmen
3. Jorik van Egdom 89 stemmen

Triatlete van het jaar:

1. Maya Kingma 172 stemmen
2. Sarissa de Vries 168 stemmen
3. Rachel Klamer 167 stemmen
Marit van den Berg 167 stemmen

Paratriatleet van het jaar:

1. Jetze Plat 297 stemmen
2. Margret Ijdema 137 stemmen
3. Geert Schipper 131 stemmen

Foto: Mathilde Dusol

Duatleet van het jaar:

1. Daan de Groot 234 stemmen
2. Stijn Jansen 57 stemmen
3. Timo Feenstra 56 stemmen

 

Duatlete van het jaar:

1. Ann Schoot Uiterkamp 291 stemmen
2. Sophie van der Most 84 stemmen
3. Marije Hijman 73 stemmen

Talent van het jaar:

1. Mitch Kolkman 170 stemmen
2. Ian Pennekamp 149 stemmen
3. Niels van Lanen 83 stemmen

Talente van het jaar:

1. Willemijn Fuite 163 stemmen
2. Barbara de Koning 109 stemmen
3. Robin Dreyling 87 stemmen

Agegrouper van het jaar:

1. Monique Haans 310 stemmen
2. Annemarie Rustenburg 203 stemmen
3. Kyra Meulenberg 158 stemmen

Organisatie van het jaar:

1. Challenge Almere-Amsterdam 84 stemmen
2. NK sprint Leiderdorp 53 stemmen
3. Frysman 47 stemmen

Vereniging van het jaar:

1. Hellas 89 stemmen
2. Taxandria 63 stemmen
3. TV De Langstraat 58 stemmen

We spraken al met de twee ‘elite-winnaars’ Evert Scheltinga en Maya Kingma. Allebei zijn ze erg vereerd met het feit dat zoveel lezers/fans op hen hebben gestemd.

Evert noemt het ‘geweldig tof en een hele eer.’ Na enkele pure vakantieweken in het Zuidafrikaanse Stellenbosch heeft hij de trainingen voor 2022 weer opgepikt. Voorzien ook van het juiste materiaal kijkt hij al weer uit naar wat het nieuwe seizoen hem zal brengen. Maar eerst blikt hij terug op een bijzonder jaar:

,,2021 is een heel bijzonder jaar voor mij geworden. Nadat ik in 2020 geen grote internationale wedstrijden heb kunnen doen door corona was het wel even spannend hoe ik uit dat jaar van alleen maar trainen kwam. Het begon al erg goed met een 5e plek bij Ironman Lanzarote. Daarna ben ik vol voor het WK in Almere gegaan. Ik droomde er al jaren van om onder de 8 uur te gaan en mogelijk het Nederlands record te pakken en dat dat dan bij Challenge Almere lukte was echt geweldig. Alles klopte die dag. Dat is echt iets waarvoor ik jaren hard heb gewerkt.”

Ook Maya spreken we nadat ze net is terug gekeerd van een fietstraining. Ze is aangenaam verrast met de ‘Trikipedia-titel’.

,,Leuk dat zo veel mensen hebben gestemd. Ik begrijp dat het aantal stemmen dichtbij elkaar lag, dat geeft ook een beetje aan dat er best een paar aansprekende prestaties zijn geleverd. In mijn geval springt de World Triathlon Championship Series in Leeds er natuurlijk uit, daar viel alles op z’n plaats in een topveld. “In Hamburg, Karlovy Vary en Yokohama liet ik al zien een hoog niveau te hebben, maar winnen is wel erg speciaal. Het is in vele opzichten een speciaal jaar geworden met Leeds als zoete herinnering. Bedankt Trikipedia-lezers voor de waardering!”

Overweldigend

Dat bedanken doen wij ook. Het was overweldigend om zoveel mensen warm te maken voor deze verkiezingen juist in een periode waarin het NTB-schip in onrustig vaarwater terecht kwam. Want wat er ook gebeurt: de sport blijft de grote winnaar! Ook in 2022. Atleten en kiezers: alvast een fijne jaarwisseling gewenst!

Voordat 2022 aanvangt, hebben we overigens nog wel wat bijdrages. Uit de Vrouwenweek/weken maar morgen ook de Trikipedia Top 33 en de muzikale voorkeuren van een aantal triatleten! De lijst wordt daarna ook op Spotify gezet.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.