Zeger Zeilemaker en Mirjam Bijlstra (voor 7e keer!) winnen Triathloon Drenthe; 8e podiumplaats voor Rob Barel; Zwemloop Hulst – WTJ 2252

ZATERDAG – Ze moesten er twee jaar op wachten, de liefhebbers van de Triathloon. ’s Lands enige wedstrijd waarin het zwemmen vervangen wordt door kanovaren. De opdracht dit jaar was 5 kilometer hardlopen, 25 kilometer ATB en 2 kilometer kanovaren. De organisatie is in handen van de Stichting Triathloon. Waarom die naam? Welnu het speelt zich af in het Drentse Loon. Het evenement heeft een lange traditie, die terug gaat naar 1998. Specialisten uit de triathlon meten zich graag met ervaren kanovaarders, hetgeen altijd verrassende uitslagen oplevert.

Niemand in het water gevallen

Vandaag was het weer zo ver. Iets meer zon dan de voorbije dagen, maar nog altijd een vrij koude eerste zaterdag in april. Een kleine 100 deelnemers ditmaal, minder dan in vroegere edities maar dat is ook wel een beetje de trend. We moeten er na twee coronajaren allemaal weer een beetje inkomen. De 80 vrijwilligers stonden garant voor een goed verloop van de race, die de deelnemers voert over het prachtige natuurgebied De Drentsche Aa en kanoën over het Looner Diep. Gelukkig viel niemand in het steenkoude water.

 

Debutant Zeger Zeilemaker wint

Ervaring en routine spelen een belangrijke rol bij deze wedstrijd, waar vaak de masters de boventoon voeren. Dat was dit jaar niet anders. De eerste kano die binnenvoer was die van Zeger Zeilemaker. De man uit Gieten – master 50 inmiddels – zagen we eerder in crosstriathlons als Gasselterveld (8e), Renkum (1e recreant) en Zweeloo (winnaar). Nu blijkt hij ook op het water goed te kunnen sporten/peddelen. Als debutant in deze wedstrijd liet junior Maarten Beute 21 seconden achter zich. Maarten is een alleskunner kennelijk, want we zien de jonge Assenaar de ene week in een wintertriathlon, dan weer op een duathlon en nu dus in de Triathloon. Knap resultaat voor de thuisspeler; Maarten woont in Assen. Vader Robert won het evenement trouwens ook al twee keer: in 2013 en 2015.

Rob Barel voor negende keer in top 3

Tja, en dan de nummer drie. Op 28 seconden van Zeger Zeilemaker was het Rob Barel overall op een derde plaats. De race in Loon is een van Robs favoriete wedstrijden. Hij stond er minstens negen keer aan de start, want we komen hem ook negen keer op een podiumplaats tegen. En zes daarvan waren eerste plaatsen. Dat Barel een fenomeen is, hoeven we niet meer uit te leggen. En zijn leeftijd? Ach, het leven begint bij 64 zullen we maar denken. De vierde man was Martin Veenhuizen, eerder ook al eens winnaar van deze race. Frappant dat de top vier uit drie masters 50 bestaat!

Als vijfde volgde pas de eerste senior Casper Dik met direct achter hem Matthijs van Ark. Beste master 40 op een zevende plaats was Ruald de Vries.

 

Is Rob Barel de meest succesvolle man op de Triathloon, dan is Mirjam Bijlsma zijn vrouwelijke evenknie. De sportvrouw uit Zuidlaren – leefstijlcoach – deed in 2007 voor het eerst mee en won prompt. Dat kunstje herhaalde de Drentse in 2008, 2012, 2016, 2017, 2018 en ook dit jaar was ze weer de snelste. Op triathlons zullen we haar zelden zien, duathlons doet ze af en toe. Wel heeft ze in het verleden een snelle marathontijd van 2.52 uur neergezet. En deze alternatieve triathlon ligt haar dus bijzonder goed. Bovendien had Mirjam dit keer haar dochters Marlou en Judith overgehaald mee te doen, zodat de Bijlsma’s met ‘drie vrouw’ sterk aan de start stonden. Mirjam moest vooral met leeftijdsgenoot Marike Bremmer uit Assen afrekenen. Aan de streep op het Looner Diep was het verschil 26 seconden.

Dochter Judith Bijlsma hield de familie-eer hoog en eindigde derde, maar toch al wel op een kleine twee minuten van haar geweldige sportmoeder. Marlou maakte als vierde het familie-succes compleet. Marlou is de meest bekende in de triathlonsport, ze komt uit voor Hellas. ,,Ik kamp met een kuitblessure, daarom ben ik bij mijn zusje Judith gebleven. Maar het was genieten.”  De vijfde plaats was voor Kim van Breda uit Almere, die we ook al weer eventjes niet gezien hadden op de wedstrijden. Maar zo zie je..bij iedereen blijft het sporten kriebelen.

Zwemloop Hulst

Helemaal aan de andere kant van het land was de zwemloop Hulst, Zeeuws-Vlaanderen. Na Roosendaal en Vlissingen was het de derde zwemloop in het Zwemloopcircuit. Marleen van Roessel boekte haar tweede zege, de Bredase gaat dus fier aan kop in het tussenklassement. Arno Lambrecht uit het Vlaamse Lokeren moest in Vlissingen Sam Kraaijeveld voor laten gaan, maar de Belg was in Hulst wel weer de beste. In alle vroegte doken de deelnemers in zwembad Reynaertland voor de kilometer baantjes trekken. Wietse Beerens kwam er al na 12.20 uit, hij deed mee met de duo’s. Achter Lambrecht haalde Sander d’Hondt een tweede plaats.

De korte afstand werd gewonnen door Arno’s plaatsgenoot Joris Buyl. Stijn Koole en Tim Manders waren zijn eerste achtervolgers. Stijns zus Hilde Koole won bij de meisjes. Er volgen nog twee zwemlopen: Breda op 17 april en Heinkenszand op 24 april. De laatste is kwalificatiewedstrijd voor het WK aquathlon in Roemenie.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.