WK <23 Pontevedra - GEWELDIG, Mitch Kolkman pakt brons in WK Pontevedra 23, titel voor Henseleit - WTJ 3070

ZATERDAG – Zijn wedstrijden bij de elites en in de Mixed Relay waren al een indicatie dat Mitch Kolkman zich razendsnel aansluiting vindt bij de mondiale top. Vandaag kwam dat er uit met een ongekend sterke derde plaats op het Wereldkampioenschap U23/beloftes.

De Haarlemmer triatleet mocht dan de enige zijn van TeamNL op dit WK, hij trok er zich niks van aan en greep op weergaloze wijze die bronzen plak. Overmand door emoties kwam Mitch over de finishlijn. We hebben er weer een grote triathlontopper bij! Na de wereldtitel van Jorik van Egdom in Cozumel 2016, was het lange tijd rustig qua mannelijke Nederlandse successen. Maar dat verandert nu met de topprestatie van Mitch.

Als zeventiende uit het water om zodoende post te vatten in de kopgroep en daar ook kopwerk te doen tijdens het fietsen. Het parcours: 8 ronden van 5 kilometer. De kopgroep groeide uit tot 25 atleten, waar uiteindelijk nog 1 man moest lossen. Met 24 toppers stortten ze zich in de wisselzone.

foto Martin Breedijk

Brutaal nam Mitch Kolkman de leiding bij het lopen. Weldra ontstond een kopgroep van vijf: Kolkman, de Duitsers Simon Henseleit en Henry Graf, de Spanjaard Esteban Bastana Fouz en de Australiër Oscar Dart. Graf moest passen in de eerste ronde en liet zich afzakken naar de tweede groep met Riddle en Passemard. Dart was de volgende, die het tempo niet kon volgen en zo waren er nog drie koplopers. Henseleit en Basanta Fouz slopen langzaam weg van Kolkman. Toen werd bekend dat de Spanjaard een DSQ achter zijn naam kreeg. Mitch daarmee terug op een fantatische zilveren positie.
Echter de Fransman Aan het begin van de tweede ronde kwam echter de Fransman Baptiste Passemard langszij. Inmiddels was Henseleit gedemarreerd bij de verder kansloze Basanta Fouz. De Spanjaard kwam bij Kolkman en Passemard terecht in de strijd om zilver en brons.


Passemard vertrok in de derde ronde uit dit groepje, Kolkman en Basanta Fouz achterlatend. Brons zat er toen zeker in, want de andere triatleten waren stuk terug gevallen. Passemard naderde de leider Henseleit nog wel op 11 seconden bij het ingaan van de laatste ronden. Op 17 seconden volgden Mitch Kolkman en de reeds gediskwalificeerde Basanta Fouz. Achtervolgers van hen op 33 seconden.

Simon Henseleit pakte de wereldtitel, zilver was er voor de Fransman Baptiste Passemard en dan BRONS VOOR MITCH KOLKMAN. Op slechts 24 seconden van de wereldtitel. Emoties al over the place bij Mitch en de vele supporters en familieleden. Loon naar werken voor het 21-jarig toptalent. Meer dan ook lijken de Spelen voor de Mixed Relay binnen handbereik voor de jonge Nederlander, die nog niet eens zo gek lang in de triathlonsport zit.

De Griek Panagiotis Bitados haalde een vierde plaats, beste Brit was Daniel Dixon op een vijfde plek. De Italiaan Alessio Crocciani finishte als zesde.

   

Foto’s Martin Breedijk

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.