Triathlonseizoen NL begint met Teamtriathlon Arnhem; 2e en 3e Divisie en JJC met winst Niels, Merel, Josh en Loesha – WTJ 2266

ZONDAG – Misschien wat minder nadrukkelijk morgen op de sportpagina’s, maar toch is vandaag ook het Nederlandse triathlonseizoen begonnen. De Teamtriathlon Arnhem had vooral in de ochtenduren nog te lijden onder koude omstandigheden. Reden waarom de jeugd- en juniorenwedstrijden waren omgezet in duathlons. Gelukkig brak redelijk snel de zon door en kon in de middaguren wel het normale programma van de Teamtriathlon worden afgewerkt.

TV Dordrecht wint 2e Divisie

Niet alleen het triathlonseizoen begon in de Gelderse hoofdstad, ook de Teamcompetities gingen van start. Dat waren meteen de belangrijkste wedstrijden van de dag. In de Tweede Divisie Zuid was TV Dordrecht het sterkst. De samenstelling van het team verraadt de kracht: Sam Kraaijeveld, Nick van Ingen, Ben en Max Muller zijn stuk voor stuk sterke atleten. Klaar met de klus van 475 meter zwemmen, 21 km. fietsen en 5 km. lopen in 52.57 minuten, snelste tijd van de dag. Ruim 3,5 minuut later volgde ZVL 1886 (oude triathlonclub he) uit Leiden met Niels Ros, Dylan Thissen, Patrick van der Zande en Paul Langelaan. De derde plaats ging naar NSTV Trion Nijmegen. Het kwartet dat daarvoor zorgdroeg bestond uit Luc Verhamme, Thomas Hounjet, Tom de Wilt en Jelle Driessen.

ZVL 1886 snelste bij vrouwen

De 2e Divisie Zuid vrouwen leverde een close finish op tussen ZVL 1886 met Laura Kuiper, Ingrid Eelkema, Anke de Boer en Hannah Overgaauw en Cerberus Nijmegen met Boukje Knops, Sabiena Feenstra, Anna Delissen en Sylvia van Breda. Zestien seconden was het verschil tussen winnen en tweede worden. Brons ging in de openingsrace op en rond zwembad Klarenbeek naar NSTV Trion Nijmegen met Anna de Wit, Geke Kloosterziel, Odette Helsloot en Anna Camps.

3e Divisie: Cerberus en Trihalis

Ook de Derde divisionisten zuid kwamen in actie. De mannenwinst was voor Cerberus 2 met Jochem Tolsma, Tom Hopman, Peter-Jan Mol en NTB-voorzitter Alexander Vandevelde. De tweede plaats ging naar de Westland Triathlon Vereniging Naaldwijk, die slechts 3 atleten stuurden. Gelukkig telt de derde tijd. Bart van der Kruk, Christiaan Solleveld en Niels Persoon waren een dikke minuut langzamer dan Cerberus. Brons voor TC Alphen met Tjeerd Bruijn, Remco Verboekend, Pascal Valentijn en Martijn Roozendaal.

 

Teams uit de regio Arnhem deden het goed. De 3e divisie vrouwen bijvoorbeeld werd gewonnen door Trihalis 2 uit Tiel. Dat gebeurde in de volgende samenstelling: Peggie Wierda, Lisanne van der Breggen, Carin van den Bosch en Ellen Wilms. TV Arnhem 2 haalde voor eigen publiek zilver: 3,5 minuut na de winnaars kwamen Anouschka Hof, Charlene Ripoll, Karin Neutels en (even later) Oda Berends over de streep. De derde plaats was voor TVS’90 3 uit Spijkenisse. Het team liet marathon Rotterdam schieten en sportte naar brons met Pauline van Kan, Cris Rosmolen, Angela Krijgsman en Melanie van der Woude.

Recreatief: Triteam Groningen en vooral Kijani

Teams, die niet in deze divisies uitkomen, kunnen terecht in de ‘recreanten-serie’, wat niet wegneemt dat ook daar sterke teams in uitkomen. De winst ging naar Triteam Groningen met Vincenz Frey. Mario a Salvador Sutton, Robin Honebecke en Janco Nolles. Hun eindtijd was 2,5 minuut minder snel dan de vliegensvlugge jongens van TV Dordrecht in de 2e Divisie. Hellas en VZC 2 werden tweede en derde. Mooi dat zoon Roel Kwaaitaal (Hellas) op die manier vader Rob (VZC) versloeg.

Bij de vrouwen zat het allersnelste team van de dag wel bij de ‘recreanten’. Op papier was het kwartet van Kijani al ijzersterk en dat bleek ook in de praktijk met Romy Spoelder, Deborah Wissink, Joyce Caro en Maaike Vooren. Exact 59 minuten had het viertal nodig voor de drie onderdelen in teamverband. EDOsports Ladies eindigde tweede en EDOsports dames eindigden tweede en derde met ook een aantal sterke namen erbij: Eline Thijssen, Astrid van Cauwelaert, Maaike Telkamp, Tessa Witteveen, Inge Heus en Samantha Clark. Ook deze drietallen bleken na afloop sneller dan het snelste team in de Divisies.

Arnhemse Uitdaging

De Arnhemse Uitdaging is bedoeld voor lokale duo’s. Ze leggen de helft van de genoemde afstanden af. De winst ging naar Thierry Felkers en David Franciolus. Laura Hesp en Eline Kuenen vormden het beste vrouwenduo. Bij de mini’s individueel won Sina Cuenen. De ouder-kind race met twee deelnemende koppels bracht vader Jeroen en zoon Inte van Kralingen de overwinning.

Te koud voor zwemmen in ochtend

’s Ochtends was het nog te koud om te zwemmen op wel een belangrijk moment, want Arnhem had de tweede wedstrijd in het Jeugd/Juniorencircuit. Maar de organisatie had het mooi opgelost met eerst een duathlon als kwalificatierace en later voor de 15 tijdsnelsten een korte triathlon als finale. Die werd bij de junioren gewonnen door Niels van Lanen voor Hidde Mollee en Ivor Feunekes. Niels hield zich in de ochtend nog gedeisd met de 11e tijd, toen Ivor Feunekes Mats Keulstra (later 7e) en Thom de Ruwe (9e) vooraf ging.

Bij de juniores waren de zusjes Veltman te sterk voor de concurrentie. Merel won, Tamar volgde als tweede en Aniek Mars maakte het podium compleet. Na de duathlon stond Aniek nog tussen Merel en Tamar in. Het drietal is internationaal ervaren, eerder dit seizoen kwamen ze al in actie in Portugal.

Josh en Loesha winnen

Bij de jeugd tenslotte ging de eerste winst naar Josh Garrone. Deze in Engeland geboren triatleet moeten we in de gaten gaan houden. Hij won twee weken terug al de zwemloop Amersfoort en nu ook met overmacht deze duathlon Arnhem. Als enige jeugdatleet mocht hij mee doen in de finale, waarin hij 12e werd.. De tweede plaats ging in de B-finale naar Ties Geraedts, brons was voor Bjorn Engel.

Een spannende race bij de meisjes jeugd, waar verrassend Loesha Loos met de eindzege aan de haal ging. In de A-finale werd ze achtste en op de voet gevolgd door Lotte Frissen – superieur op de zwemloop Amersfoort – en Florence Koole. De Zeeuwse was ’s ochtends nog wel de snelste op de duathlon voor Zoey de Vries en Lotte, die wat tijd verloor op het fietsonderdeel. Met 75 atleetjes was het Jeugd- en Juniorencircuit goed bezet hoor.

Maar bovenal was het voor veel triatleten en teams weer een weerziens waar ze allen heeeeeeel lang naar uitgekeken hebben!

Foto: Christie Brouwer

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.