Donald en Barbara over Arena Games; Lars over EK RBR en races Portocolon, Taiwan, Murray Man en Setubal – WTJ 2267

MAANDAG – We lopen de wedstrijden van het weekend nog even na. Te beginnen dus met de Arena Games in het Olympia-Park in Munchen. De twee oudsten van het veld wonnen uiteindelijk: Aurelien Raphael (33) en Beth Potter (30). Van de Britse hadden we dat wel verwacht, van de Fransman minder. In 2007 werd hij in Hamburg (dus niet Cancun, kijkers van Eurosport) wereldkampioen bij de junioren. Hij versloeg toen Alistair Brownlee en Vincent Luis om maar even aan te geven wat een toplichting er toen aan kwam. Toch is Aurelien nooit helemaal doorgebroken, maar wat niet is kan nog komen.

Donald over zijn aanvankelijke DSQ en alsnog 11e

Hij hervond zichzelf in Munchen met een klinkende zege op deze explosief snelle Arena Games en liet Max Stapley en Justus Nieschlag achter zich. Alex Yee en Marten van Riel (slechte wissels) faalden. Bij Donald Hillebregt kun je niet van falen spreken. Hij haalde de finale niet, maar dat had meer te maken met de problemen, die hij ondervond in de tweede heat toen hij struikelde op de hardloopband en aanvankelijk een DSQ aan de broek kreeg. Donald legde ons na afloop uit wat er gebeurde. ,,Op de loopband deed ik er alles aan om Joao Silva nog terug te halen. Dus die band gaat steeds sneller. Na een tijdje val ik nog voren en pak de bars vast om niet helemaal op mijn snufferd te gaan. Toen trok die official een rode kaart. Die heb ik aangevochten. Het was omwille van mijn eigen veiligheid en geen blessures wilde oplopen, dat ik steun zocht. Gelukkig werd de DSQ terug gedraaid en werd ik derde in deze heat. Helaas net te weinig voor een finaleplaats, maar wel weer zo’n 182 ITU-punten met mijn elfde plaats.”

Barbara de Koning geniet van Games en 9e plaats

Elfde op een totaal van 16 deelnemers, het is helemaal zo slecht nog niet. En ook Barbara de Koning mag als veruit jongste deelnemer terugzien op een geslaagd debuut tussen de elites op deze Arena Games. Negende totaal met in de heats een zesde en derde plaats, waardoor ze maar net buiten de finale bleef. Ze vertelt over haar ervaring: ,,Ik heb erg genoten van het racen op de Super League Arena Games in München! 3e in fase 1, 6e in fase 2 en 9e algemeen, net buiten een finaleplaats, echt met 2 seconden! Ik ben super blij met mijn resultaat, racen met de topvrouwen en veruit de jongste met mijn 19 jaar. Mijn heat (heat 1) was de veel snellere heat met 7 vrouwen die voor de finale streden, terwijl heat 2 er slechts 6 had en vanaf stage 2 nog alleen maar 5. Ik ben erg blij met mijn prestatie, vooral na 3 weekenden achter elkaar te racen en zonder enige specifieke voorbereiding voor de race. Ik vond het super om vooraan te racen, het zorgde voor spannende wedstrijden! Ik ben super vastbesloten om hard te blijven werken en kan niet wachten op wat komen gaat!”

Beth Potter ging dus Lena Meissner en Anabel Knoll vooraf. We zullen zien wie er allemaal bij zijn op de tweede wedstrijd van dit WK eSports, in Londen over twee weken. De finale is in Singapore. Eurosport is er alle keren bij, commentator Ruud de Haan dus ook. Steeds met een andere sidekick.

Europese kampioenschappen RBR Alsdorf

Dan de Europese kampioenschappen midden afstand duathlon/Powerman in het Duitse Alsdorf. Het was al weer drie jaar geleden dat Daan de Groot schitterde in het Deense Viborg. Zondag lukte titelprolongatie niet. De Belg Kenneth Vandendriessche keerde na een paar jaar triathlons weer terug bij zijn eerste liefde: duathlon. En zie, Kenneth boekte zijn derde Europese titel na eerder in 2015 (Horst aan de Maas) en 2016 (Kopenhagen) al tot beste duatleet van Europa te zijn uitgeroepen. Dat Lars van der Knaap zilver haalde was een daverende verrassing. Brons ging naar Simone Huckestein, waardoor Daan met lege handen achterbleef. Dat wil zeggen een vierde plaats. De derde Nederlander – Bram Smit – was al zevende, dus als geheel waren de Nederlanders sterk.

In het wedstrijdverloop is het de Fransman Benjamin Choquert, die ver voor de rest uitliep in de openingsrun, maar zichzelf lelijk tergen komt op de fiets en ondanks een snelle slotrun niet verder komt dan een twaalfde plaats. Als negende en tiende bereikten Lars en Daan hun fiets. Bram sluit de rij van 19 deelnemers op 3,5 minuut van Choquert. Fietsen doen de Nederlanders voortreffelijk. Alleen Vandendriessche is een klasse apart en rijdt weg bij de rest. Met respectievelijk de tweede (Lars), derde (Daan) en vijfde (Bram) tijd zitten de mannen goed mee in de slag om de medailles.

Op de slotrun zijn het weer andere namen, die het hardst gaan, maar feitelijk te laat komen voor een korte uitslag. De Duitse Simone Huckestein uitgezonderd. Hij loopt na Choquert de tweede snelste tijd en passeert Daan nog in de strijd om het brons. Grote namen als die van de Fransman, maar ook Seppe Odeyn en Yannick Cadalen sneuvelen in de strijd. De Zwitser Jean-Michel Gossauer, nummer twee van Zofingen, wordt zelfs laatste.

Reactie Lars: ,,Rustig begin betaalde zich uit”

De verrassing van de dag bij de mannen was dus Lars van der Knaap. We spraken hem vanuit de auto terug naar huis. ,,Ik had tevoren geen idee hoe het zou gaan, omdat ik me nog niet eerder met deze mannen heb gemeten. Als ik de top tien kon halen, leek me dat al mooi. De eerste run wilde ik beslist niet in het rood lopen, het ging wel van meet af aan heel hard. Ik vertrouwde wel op mijn fietsonderdeel en dat pakte goed uit. Als je het wedstrijdverloop bekijkt, krijgen vrijwel alle atleten die te hard zijn gestart een opdoffer in de tweede run. Mijn strategie was hard fietsen en aansluiting zoeken en daarna een tweede snelle run proberen neer te zetten. Op de Belg na is dat gelukt. Op hem verloor iedereen te veel tijd, dus ik ook. Ik heb nog redelijk wat tijd goed kunnen maken, maar te kort voor goud. Al met al was het een leuke, interessante wedstrijd en ben ik wel blij met mijn eerste EK-medaille. Mijn rustig begin betaalde zich uit.”

Prachtprestatie voor Diede

Met onze kersverse Europees kampioene Diede Diederiks spraken we gisteren al. Een prachtprestatie. De eerste run gaf geen tekening in de strijd. Met zeven vrouwen kwamen ze terug in de eerste wisselzone. Alleen Sophie van der Most en twee Duitse atletes kwamen iets later bij hun fietsen. Het was fris (vier graden) in Alsdorf, dus tijd om flink warm te trappen. Diede maakte op dat onderdeel het verschil door twee minuten bij Maurer en nog veel meer op de andere duatletes vandaan te rijden. De Zwitserse knabbelde op de slotrun slechts vier seconden van haar achterstand af, waardoor de marge 2,5 minuut bleef. Dat Marieke Brouwers bij het fietsen al op brons lag en daarna op haar sterke onderdeel lopen die plak wist te behouden was een daverende verrassing. Vorig jaar begonnen met duathlon op het NK Almere met een vierde plaats, vervolgens wereldkampioene agegroupers en nu al tussen de ‘grote atletes’ naar brons. Het gaat heel snel met de atlete uit Rijen. Minder prominent presteerden de andere Nederlandse vrouwen: Sophie van der Most (6e), Janien Lubben (7e) en Ann Schoot Uiterkamp (8e). Met de Utrechtse ging het mis bij het fietsen. Ze verloor elf minuten op Diede op dat onderdeel. Een verklaring voor het mindere presteren is er bij Ann wel: ze kampt al geruime tijd met een hardnekkige blessure.

Behalve Diede Diederiks kregen we er nog een Europees kampioen bij. In de jongste categorie 20-24 jaar was Jaimy Voogt uit Barendrecht goed voor goud. Daarnaast was er nog zilver voor Groninger Peter van Ravenswaaij, zodat we in de medaillespiegel een mooie vierde plek innemen. Hieronder de uitslagen van de Nederlandse agegroupers en vervolgens de medaillespiegel van het EK RBR Alsdorf.

10 APRIL: EK DUATHLON ALSDORF (DUI)
20-24: 1.Jaimy Voogt
30-34: 4.Mick Claessens; 6.Mart Limpens
45-49: 11.Werner Kranenburg
45-49: 10.Marleen Stroomer
60-64: 2.Peter van Ravenswaaij; 7.Jack Niessen

Medaillespiegel EK RBR Alsdorf:
1. Duitsland 8-11-8
2. GB 6-2-8
3. België 4-4-1
4. Nederland 2-2-1
5. Denemarken 2-0-0
Ierland 2-0-0
7. Frankrijk 1-1-0
8. Zwitserland 0-1-0
9. Luxemburg 0-0-1
Oostenrijk 0-0-1

Portocolom voor Kallin en Walker

Andere wedstrijden dan. De 111-triathlon van Portocolom op Mallorca heeft altijd wel een sterke bezetting. De winst ging dit keer naar de Zweed Robert Kallin, die we natuurlijk kennen van zijn sterk optreden op de Ironman Florida eind vorig jaar. Ruim zes minuten na de Zweed was het de Brit George Goodwin, die tweede werd. Brons was er voor de beste Spanjaard Roger Manya Valenzuela. Bij de vrouwen ging de winst naar routinier Jenny Schulz. De Duitse was niet te volgen voor de Britse Caroline Livesey en de Canadese Sarah Bonner. Twee Nederlanders deden mee aan de halve. De kwart werd gewonnen door voormalig wereldkampioen Mario Mola. Sarah-Jane Walker liep als vijfde binnen en daarmee ruimschoots beste vrouw. Op een 37e en 38e plaats waren Mike Wijnen en John Vermeulen de beste Nederlanders.

10 APRIL: 111 TRIATHLON PORTOCOLOM (SPA)
35.Thomas Leynen 4.25.44
100.Alfred Mus 5.16.22

Hayden Wilde scoort 100 procent

Hoewel het triathlonseizoen Down Under op z’n eind loopt, zijn er nog wekelijks Oceania Cup-races, zo blijkt. Zondag was dat in Taupo het geval en opnieuw blijft Hayden Wilde op 100-procent winstscore staan. De nummer drie van Tokyo bereidt zich in eigen land goed voor op de komende WTS-cyclus. Hij won dus ook Three Mile Bay, Taupo met nu Tayler Reid en Dylan McCullough achter zich. De winst bij de vrouwen ging naar Ainsley Thorpe. Vier tellen later vloog Nicole van der Kaay over de streep van deze sprint triathlon en brons ging naar Andrea Hansen. Tussen dit Nieuw-Zeelands geweld klasseerde Haydens vriendin Hanne de Vet uit België zich als achtste.

Murray Man

Ook Down Under, maar dan in het Australische Barmera was de Murray Man, een klassiekertje over de halve afstand. Calvin Amos won hem, vijf minuten later gevolgd door James Hammond. Beiden bleven onder de vier uur. Nummer drie Christopher Deegan deed er 4.06 uur over. Snelste vrouw bleek Elise Wells in 4.49, net achter haar finishte de enige Nederlandse deelnemer Harry Nissen. Twee Sarahs op zilver en brons: Sarah McEachern tweede op 12 minuten, Sarah Kuchel derde op 14 minuten. Kleine wedstrijd met 131 deelnemers overigens.

10 APRIL: MURRAY MAN BARMERA (AUS)
22.Harry Nissen 4.49.42 (3e M25)

Ironman Taiwan vooral een Taiwanees feest

Groot is ook de Ironman Taiwan niet meer. Met ‘slechts’ 272 deelnemers – 98 procent Taiwanezen – is het een van de kleinste Ironman-wedstrijden ter wereld. De internationale pro’s gingen er vroeger nog wel eens heen en drie jaar terug verzekerde Autilia Stapper zich met een derde plaats nog van een slot voor Hawaii. De slots van zondag gingen allemaal naar Taiwan. De wedstrijd was in Penghu. Voordeel was wel dat de originele afstanden konden worden afgelegd, dus 3,8/180/42. Winnaars waren Jen Mao Hsu in 9.27.43 uur en Liyun Chen in 10.37.09 uur. En daarna kwam de ene na de andere Wang, Yang, Hsu of Chen over de streep met hier en daar een verdwaalde Japanner, Amerikaan of Australier.

Halve triathlon Setubal

Wel steeds groter wordt de halve triathlon van Setubal in Portugal. Niet verbonden aan welk label dan ook, hooguit flink gesponsord door Lidl supermarkten. Zo’n 600 deelnemers bijeen en een duidelijke overwinning voor Marcio Marques das Neves, vorig jaar nog tweede. Negen minuten later volgde Andre Costa en het Portugees succes was compleet met de nummer drie Luis Manuel Dias Moleiro. Tegen al dat geweld kon de Belg Lars Baeyens niet op. Hij finishte als 28e in 4.12.47 uur.

Bij de vrouwen ging de winst naar Hanna de Sousa. Zij klopte titelverdedigster Ana Filipa Pais Alves Santos. Brons was er voor Liliana Verissimo. Twee Nederlandse deelnemers hier, waarvan Henkjan Ruitenbeek een half uur sneller ging dan vorig jaar.

10 APRIL: HALVE SETUBAL (POR)
346.Henkjan Ruitenbeek 5.07.46 (84e M35)
423.Ken Gielen 5.24.22 (106e M45)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.