Jan Frodeno doet ook niet mee op WK St. George; Katrina Matthews op sub8-uur en XTerra-races – WTJ 2268

WOENSDAG – Het WK Ironman St. George wordt onthoofd van twee kopstukken. Niet alleen Patrick Lange doet niet mee, zojuist kwam ook de afmelding van Jan Frodeno. De regerend wereldkampioen is er niet bij, daarmee raakt de wereldtitelstrijd in Utah (voor het eerst op het Amerikaanse vasteland) toch grote namen kwijt. Frodeno is drievoudig winnaar op Hawaii. Slecht vier mannen die eerder op het podium in Hawaii stonden doen nog mee: Lionel Sanders, Sebastian Kienle, David MacNamee en Ben Hoffman.

Katrina Matthews is de vervanger van Lucy Charles op de sub8-race in Dresden. De ene Britse vervangt dus de andere. Charles was geblesseerd. Nicola Spirig is hersteld en liep zondag de marathon van Zurich in 2.46 uur.

XTerra

Het XTerra-circuit loopt ook al weer een paar weken. Liefhebbers van het ruige offroad-triathlonwerk konden de voorbij weken terecht op Taiwan, Nieuw-Zeeland en Malta. We laten ze even de revue passeren.

Je kunt veel zeggen van Taiwan, maar ze hebben er wel een duursporttraditie. Een Ironman, een Ironman 70.3, een Challenge-race, een XTerra-event en nog tal van tri- en duathlons. Het eiland heeft echt wel een sportcultuur. Van Penghu hadden we eerder al de Ironman-resultaten, nu gaan we nog even terug naar 26 maart, datum van XTerra Hengchun. Deze race werd gewonnen door Cliff Jiang in 3.01.19 uur en door Wang Chien You in 3.44.29 uur. Twee triatleten, die waarschijnlijk niet lang in het collectief geheugen blijven hangen.

Een week later op 1 april was het de beurt aan XTerra Argentinie met opniewu San Juan als gaststad. Dat was dus een krappe week nadat in dezelfde plaats een Ironman 70.3 was gehouden. De winst ging naar de Argentijn Maximiliano Morales, een jaar eerder nog derde in deze offroad-triathlon. Alejandro Bulacio en Matias Perez waren de nummers twee en drie. Snelste vrouw was Delfina Alvarez. Zij versloeg titelverdedigster Erika Simons (Nederlands klinkend, maar toch Argentijns) en Paula Moschella.

Weer een weekend later stonden feitelijk twee XTerra-races op de rol. In het Nieuw-Zeelandse Rotorua moest de 18e editie van XTerra New Zealand toch worden afgeblazen. Misschien is het wat moeilijk te geloven, maar Covid-19 is echt nog niet overal weg, in elk geval niet in Nieuw-Zeeland, waar de lokale verschillen van de epidemie groot zijn. Terwijl er de laatste weken wel drie Oceania Cup-races waren met voortdurend winst voor Hayden Wilde – toevallig ook de wereldkampioen XTerra – kunnen andere wedstrijden toch geen doorgang vinden. Rotorua sneuvelde zoals dat ook gebeurde in 2020, maar niet in 2021. Sam Osborne en Samantha Kingsford blijven derhalve de meest recente winnaars.

Wel doorgang vond XTerra Malta, meer specifiek in Ghaju Tuffieha oftewel Golden Bay. Aan de westkust van het eiland even onder Popey-eiland, waar ooit deze film is opgenomen bevinden zich de gouden stranden van Malta. In de Middellandse Zee en het achterland van Malta werd deze XTerra amper een half jaar na de uitgestelde versie gehouden. De overwinning ging naar de Belgische voormalig mountainbiker Sebastien Carabin. Het was zijn eerste XTerra-zege. Onze zuiderbuur kwam veruit als laatste van de elites uit het water, maar stroopte de mouwen op en begon aan een indrukwekkende inhaalrace, die hem na het fietsen op zeer technisch parcours al dik aan de leiding bracht. Met ook nog eens de snelste looptijd bevestigde Carabin zijn nieuwe sport uitstekend aan te kunnen. De Fransen Guillaume Meunier en Jaques Martinez volgden op twee en zeven minuten als de nummers twee en drie. Bij de vrouwen deed Maud Golsteyn mee. In het elite-duel met de Maltese Lara Buttigieg moest Maud capituleren. Ze verloor op alle onderdelen terrein en incasseerde een verlies van 16 minuten op de winnares. Er kwamen slechts twee elites aan de start.

De agegroupers werden gewonnen door het Franse duo Adrien Dransart en Gaelle Leduc. Vijf Nederlanders deden mee op Malta waarvan er nog twee het podium haalden: Lars van der Eerden – partner van Maud – finishte als negende in totaal en derde M45. En good-old Marcel Molendijk (deelnemer aan de eerste Bosbaan triathlon in 1982 en toen derde achter Rob Barel en Jim Koster!) kwam als 18e man aan en dat was tevens goed voor zilver bij de M55. Joris van den Bergh, Djavan Romney en Leroy Duijf finishten respectievelijk als 73e, 74e en 75e.

Tenslotte de korte afstand XTerra op Malta. Winst ging naar nog een Fransman Lilian Sicard, maar de Nederlandse eer werd gered met een overwinning voor Dorien Jager.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.