Rachel Klamer tweede, Richard Murray vierde op XTerra Greece in Vougliameni; Remco Grasman wint tijdrit Almere – WTJ 2270

ZATERDAG – Er zijn triatleten, die na de Spelen meteen weer door gaan voor de volgende kwalificatie-cyclus en daarmee nooit uit de carrousel van World Triathlon Series e.d. stappen. Er zijn ook atleten, die in bijvoorbeeld een post-Olympisch jaar wedstrijden gaan doen die ze leuk vinden om pas na verloop van tijd weer aan de volgende Spelen te denken. Tot die laatste groep behoort Rachel Klamer.

Waarom Rachel voortdurend gevraagd wordt wanneer ze aan een hele mee gaat doen is ons een raadsel. Begrijpelijkerwijs gaat dat zelfs irriteren, alsof alleen de hele afstand ’the real thing’ is. Misschien in de beginjaren, maar nu al lange tijd niet meer. Directe aanleiding voor deze inleiding is Rachels deelname aan de XTerra in Vougliameni, Griekenland. Daar waar in 2004 de tweede Olympische triathlon werd gehouden, maar toen dus niet op het ruige terrein van vandaag. Toen ook nog niet met Rachel uiteraard, die vanaf 2012 wel vaste ‘klant’ is op de Spelen.

Tweede keer op XTerra voor Rachel

Het was voor Rachel de tweede keer dat ze zich aan een offroad-triathlon waagde. Een paar jaar terug deed ze mee aan de XTerra Zuid-Afrika, toen ook met haar man Richard Murray. De wedstrijd ging over 1,5 km. zwemmen, 30 km. mountainbiken en 10 km. crossloop. Rachel was eerder deze week nog ten val gekomen bij het verkennen van het parcours. Of dat consequenties had voor haar race was afwachten tot zaterdag. Toen hakte ze de knoop door, vertrok en kwam bij het zwemonderdeel als eerste aan de kant. Dat lag ook wel in de lijn der verwachting. De Spaanse Lucia Vergara had een dikke minuut meer nodig en de XTerra-specialisten – Duvoisin, Mairhofer, Alizee en Wasle – kwamen pas na drie minuten aan de kant.

Bij het fietsen ging het klassement op z’n kop. Rachel moest inboeten ten opzichte van de echte cross-tijgers en dat had ze ook wel ingecalculeerd. Het waren Jindriska Zemanova, Paties Alizee en Sandra Mairhofer, die haar in het verloop van het fietsonderdeel bij een temperatuurtje van zo’n 20 graden voorbij kwamen fietsen. De Franse triatlete Alizee reed zich ver los van de rest en kon de overwinning haast niet meer ontgaan. Rachel stroopte – net als in Tokyo – de mouwen nog eens op voor een flinke inhaalrace, die haar uiteindelijk het zilver bracht. Paties Alizee dus de verrassende winnares, Rachel op 2.20 als tweede en brons voor Jindriska Zemanova uit de Tsjechische republiek. Andere favorietes blijven buiten het podium: Carina Wasle vierde, de Amerikaanse Irena Ossola vijfde, Matilde Bolzan zesde en Sandra Mairhofer achtste. Tweede Nederlandse was Bonnie van Wilgenburg op een twaalfde plaats op 28 minuten van de winnares. Maud Golsteyn stapte uit.

Bij de mannen kon Richard Murray de prestatie van Rachel niet evenaren. De winnaar was een nog grotere verrassing dan bij de vrouwen, want de Griek Panagiotis Bitados sloeg genadeloos toe en liet topfavoriet Maxim Chane bijna twee minuten achter zich. De Italiaan (of Italiaanse triatleet, dat kan ook) Michele Bonacina finishte op 4,5 minuut als derde. Richard Murray zat dat maar 14 seconden achter als vierde. Ook hij had met name een sterk eindschot in de benen, waardoor hij van de zevende naar de vierde plaats opschoof.

Ook hier hadden sommige experts moeite met het parcours. De Belg Sebastien Carabin bijvoorbeeld, vorige week nog sterk winnaar van XTerra Malta, bleef nu steken op een negende plaats. Theo Dupras was achter Richard vijfde, de Fransman werd gevolgd door de Italiaan Federico Spinazze en een andere favoriet, de Deen Jens Emil Sloth Nielsen. Wouter Dijkshoorn stapte helaas uit.

De tijdrit in Almere – het voorprogramma van het NK duathlon deze middag – is gewonnen door voormalig topduatleet Remco Grasman. Beste vrouw was Larissa Drysdale. Straks het verloop van het NK run-bike-run.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.