Derde nationale titel Daan de Groot; Rising star Marieke Brouwers grijpt titel; junioren Niels van Lanen en Aniek Mars besten op NK Almere – WTJ 2271

ZATERDAG – Te lang werd gedacht dat duathlon een sport is voor de eerste en laatste maanden van het jaar. Te vaak stonden duatleten in de kleumende kou hun sport te beoefenen. Beelden van barre edities Powerman Holland – altijd 2e of 3e weekend april – staan ons nog helder op het netvlies. Daarom was het goed dat vandaag de deelnemers aan het NK run-bike-run een stralende zonnetje meekregen. Uiteraard met voldoende wind, want waaien doet het in de Flevopolder – niet voor niets staan daar de meeste windmolens – altijd.

Een Nederlandse Powerman hebben we al lang niet meer. De Powerman-president mag dan Nederlander John Raadschelders zijn, in eigen land krijgt hij de tri-variant onvoldoende op de kaart. Blijft jammer, want duathlon is gemakkelijker te organiseren. Het levert veel sneller deelnemers op uit het wielrennen of hardlopen en ook biedt het mooie strijd. Vandaag in Almere was dat vooral bij de mannen het geval. Daan de Groot prolongeerde zijn titel en Bram Smit was opnieuw zijn runner-up. Alleen het brons kwam in andere handen terecht: Joost Somsen, daarmee ook de beste U23. Winnares bij de vrouwen was rising star Marieke Brouwers, vorige week al brons op het EK nu met stip van vier (in 2021) naar de top.

Goed uitgerust

Over de klassieke afstanden 10/40/5 kilometer ging het door de Flevopolder met start en aankomst in Almere Haven. Veel kandidaat-organisaties om een NK te organiseren zijn er de laatste jaren helaas niet meer, gelukkig is er altijd nog Start2Finish. Deze partij kijkt niet op een wedstrijdje meer of minder. Daan was goed uitgerust van het EK Alsdorf, waar hij vierde werd, terug gekomen. De eerste 10 kilometer gingen in rap tempo: 31.59 minuten. De Hellas-atleet had toen nog gezelschap van Mathijs Weijkamp, de nummer drie van vorig jaar.

Op de fiets wist Daan dat hij het tempo hoog moest houden om concurrent Bram Smit niet te dichtbij te laten komen. De Groningse hardfietser begon als tiende aan de 40 kilometer op zo’n twee minuten van Daan de Groot. 40.000 meter verderop sloot hij aan bij Daan alvorens de slotrun begon. Met vijf tellen voorsprong door een snellere wissel was de titelverdediger nog niet helemaal zeker van zijn zaak, temeer omdat Bram vaak een goede tweede run aflevert. Daan sloop weg bij zijn tegenstander, maar kon aanvankelijk nog niet echt het verschil maken. Na een kilometer of twee was het zo’n 15 seconden; op de dijk hielden ze elkaar in het vizier. In de laatste twee kilometer capituleerde Bram Smit en liep Daan naar een trefzekere derde nationale titel.

Foto: Christie Brouwer

Beloftentitel Joost Somsen

Voor Joost Somsen was het brons en tevens de beloftentitel. Daarna volgden Olaf van den Bergh, Thomas van Dop en Mathijs Weijkamp, die een mindere dag had op het fietsonderdeel. Simon den Braber en Mitch Wismans (deelnemer WK IM 70.3 St. George) waren de nummers 7 en 8, maar ook zilver en brons bij de U23. Valentin van Wersch en Jeroen Bakker maakten de top tien van in totaal 27 mannen compleet.

Marieke Brouwers is de revelatie van het afgelopen – pak m beet – half jaar. In oktober vorig jaar debuteerde ze op hetzelfde parcours met een vierde plaats op het NK. Vervolgens behaalde ze de wereldtitel agegroupers in Aviles en vorige week was de Rijense al goed voor brons op het EK elite. Geen wonder dat de voormalig hardloopster als grote favoriete van start ging, mede door de afwezigheid van Diede Diederiks en Ann Schout Uiterkamp.

Marieke Brouwers soeverein naar eerste nationale titel

Was er bij de mannen nog voldoende strijd tussen Daan en Bram, bij de vrouwen kwam niemand in de buurt van Marieke Brouwers. Al na het lopen lag ze een minuut voor op Sophie van der Most, die al wat langer meedraait in het wereldje. Anderhalve minuut later volgde Janien Lubben. Toevallig vorige week ook alledrie op het EK. Op de fiets konden Sophie en Janien tot voor kort nog wel wat goedmaken op Marieke, maar de Brabantse leert vlot. Ze liep nu uit tot anderhalve minuut en dus kon ze in een zetel naar haar eerste titel toelopen. Op die laatste 5 kilometer voelde ze de inspanning van de voorbije weken wel, maar ze had voldoende voorsprong op Sophie en Janien om het oranje finishlint als eerste aan te tikken. 53 seconden later volgde Sophie en Janien moest 4 minuten toegeven, maar het was voldoende voor brons. Charlotte van Veen scoorde een vierde plaats, waarna Romy Spoelder voor eigen publiek vijfde werd en de U23-titel pakte. Met ook Claudia Striekwold nog aan de finish, was het zestal bij de elites binnen.

Niels, Aniek, Arend en Florence duatleten van de toekomst

In de juniorenwedstrijd ging de titel overtuigend naar Niels van Lanen, die Ivor Feunekes en Thom de Ruwe ruimschoots achter zich liet. Nog overtuigender was de winst en titel van Aniek Mars, die werkelijk geen moment bedreigd werd in haar jacht op de titel. Tien minuten later volgde pas Lisanne de Jong en na dertien minuten kon het brons worden uitgereikt aan Floor Koers. De jeugdrace werd gewonnen door Josh Garrone. Arend Wijnalda was de nummer twee, Ties Geraedts derde en Sander Cuenen vierde. De laatste drie vormden het NK podium. De meisjes dan. Florence Koole met goud, Zoey de Vries zilver en Loesha Loos brons.

De overige Nederlandse titels run-bike-run gingen naar: Patrick van der Zande (M30), overall-winnaar AG-race Niels Esmeijer (M35), Erik-Jan Thalen (M40), Emiel Pieterse (M45), Roland Besselink (M50), Cyril Mica (M55), Raymund Prins (M60), Gerard van Lent (M65), Gerrit ten Brinke (M70), overall-winnares AG-race Marleen van Roessel (V30), Theresia Offringa (V45), Marian van Hilst (V50) en Dorothe Vrieze (V55).

Behalve Daan de Groot prolongeerden nog vijf andere duatleten hun titel te weten: Niels van Lanen, Aniek Mars, Raymund Prins, Gerard van Lent en Dorothe Vrieze.

Foto: Start2Finish

Europe Triathlon Cup Yenisehir

Voor de Europa Cup wedstrijden wijken we dit weekend uit naar Turkije, meer specifiek naar Yenisehir. De junioren beten vandaag het spits af. Bij de jongens was het de Let Arturs Liepa, die in een bloedstollende eindsprint op fotofinish won van de Portugees Gustavo do Canto. Brons ging naar de Hongaar Gyula Kovacs. Hongaars goud was er wel bij de meisjes. Waar broer Marton net buiten het podium vierde werd, was Marta Kropko de snelste van allemaal. Ze fietste zo gruwelijk hard dat niemand nog in de buurt kwam. Ook hier Portugees zilver met Matilda Silva Santos en brons voor Noemi van der Kaaij, uitkomend voor Zwitserland maar met een Nederlandse vader.

Foto: Christie Brouwer

Vandaag geen Nederlandse junioren aan de start in Yenisehir, morgen wel bij de elites. Globetrotter Donald Hillebregt is van Munchen naar Turkije gevlogen. Verder Mitch Kolkman, Victor Goene, Joey van ’t Verlaat, Jesse Cuijpers en Stijn Jansen. Bij de vrouwen slechts 1 Nederlandse: Marit van den Berg.

Rachel zeker tevreden en…niet gevallen

Tot slot nog paar vrolijke foto’s van Rachel en Richard in Vougliameni, Griekenland. We hadden Rachel kort na afloop van de XTerra, waar ze tweede werd al aan de lijn. ,,Hi jongens. Ik heb het overleefd, vandaag niet gevallen. Alleen wat blauwe plekken van het van de fiets stappen en tegen het frame stoten 😉. Zwemmen aan de leiding, met het fietsen weer behoorlijk verloren op de technische stukken. Met lopen weer redelijk wat tijd ingehaald. Ik merkte dat ik bij de tweede fietsronde al meer kon fietsen dan de eerste ronde.”

Dat mountainbiken een vak apart is, kan Rachel wel beamen. ,,Vooral hier. Stukken zeker makkelijk, maar ook moeilijke stukjes single track. Rotsen en niet zo zacht als thuis. Maar ik ben zeker tevreden met het resultaat.”

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.