Toch nog Nederlandse zege Mallorca: sensationeel debuut Pim van Diemen met Ironman-winst en Kona-slot – WTJ 2295

ZATERDAG – Deden de pro’s de Ironman 70.3 in Alcudia-Mallorca, voor de agegroupers (amateurs zeggen we al lang niet meer) stond de volledige afstand op het menu. De dag begon groots met een daverende zege voor Youri Keulen bij de pro’s, vervolgens was het Oranje-kamp in mineur nadat Youri vanwege of stayeren of het weggooien van afval (littering) een penalty kreeg, die weer terug gedraaid werd waardoor de Limburger nooit in de penaltybox belandde. En dan is er een paar uur later toch weer vreugde, maar nu om de Ironmanzege van Pim van Diemen. De Amsterdammer debuteerde met winst in Alcudia-Mallorca en mag zich in oktober opmaken voor het WK Ironman Kona, terwijl aan de andere kant van de wereld het WK IM 2021 nog gaande is. Een gekke situatie.

Eerst nog terug naar de ochtend en het debacle met Youri Keulen. Bij het omroepen voor de top drie naar het podium stond er plots een official naast hem: u bent gediskwalificeerd. ,,Dit doet pijn. Ik heb hier wel even een potje staan janken”, bekent Youri, die zijn emoties (vrolijk of niet) altijd de vrije loop laat. ,,Het voelt heel dubbel. Ik weet nu niet of ik de winnaar was, wel dat ik de sterkste was.”

Ik ben sterk genoeg

Even later vermant Youri Keulen zich al weer. ,,Ik heb vandaag laten zien dat ik sterk ben, die twee Fransen zijn niet de eersten de beste. Het verschil was toch bijna anderhalve minuut.” Een schrale troost natuurlijk, want ook de slot voor St. George en het prijzengeld komen in andermans handen. En dat is zuur.

Pim van Diemen verrast met een verbluffende winst bij debuut

Net toen we Mallorca enigszins wilden verlaten, zagen we dat op de Ironman een andere Nederlander sterk bezig was. De Amsterdamse triatleet Pim van Diemen had zich voorgenomen in zijn eerste Ironman meteen toe te slaan en een slot voor Kona Hawaii, oktober 2022 te bemachtigen. Niet alleen slaagde hij in zijn missie beste M30 te worden, hij was overall ook winnaar en zijn tijd van 8.16.48 uur was verbluffend snel.

Hij was vier minuten sneller dan de Est Timmo Jeret en dertien dan de Chinees Miao Hao. Met een zwemtijd van 51.50 maakte Pim al een goede start, zijn 4.12.50 uur op het fietsonderdeel was verbluffend en vervolgens nog de energie hebben voor een marathon ban 3.03.36 uur. Ongelofelijk knap. Ongelofelijk vond hij het zelf ook, zo zagen we op zijn socials.

Pim als elfde uit het water

De race werd geopend door de Brit Daniel Leadbeater, die al na 43.52 minuten uit de Middellandse Zee kwam. Op 7.57 minuten volgde Pim van Diemen daar als elfde. Na 30 kilometer had hij de leiding al overgenomen om ze niet meer af te staan. Even bleef de Italiaanse favoriet en ex-pro Daniel Fontana nog in de buurt, maar al snel begon Pim aan een lange solo-race. Zijn duizelingwekkend hoge tempo maakte de tegenstand al snel kansloos. Na 180 kilometer lag hij een kwartier voor op Jeret en de Duitser Pascal Tischler.

De marathon van Timmo Jeret is weliswaar elf minuten sneller dan van Pim van Diemen, de eindzege blijft in Amsterdamse handen. Achter de Chinees Miao Hao volgen de Belg Bram van der Plas en de Brit Neil Eddy.Pascal Tischler zakt naar een zesde plaats en ook Daniel Fontana moet genoegen nemen met een voor hem teleurstellende negende plaats. Daan van der Linden grijpt een 28e plaats.

Buij de vrouwen ging de winst – net als in St. George – naar een Zwitserse triatlete. Jamie Albert wo in 9.30.50 uur en had daarmee geen kind aan de Finse Carolina Granfors (9.59.52) en de Deense Katrine Brock (10.14.20).

7 MEI: IRONMAN ALCUDIA-MALLORCA
M:
1.Pim van Diemen 8.16.48 (1e M30)
28.Daan van der Linden 9.21.48 (8e M25)
32.Henk-Jan Verkaik 9.27.37 (10e M25)
54.Martijn de Kruijn 9.50.51 (14e M30)
135.Jasper Dijkstra 11.09.02 (24e M35)

 

 

Op de Ironman 70.3 was bij de agegroupers Eric van der Linden goed voor een tweede plaats M45. Drievoudig Hawaii-ganger Anton Smit was goed voor een vierde plek M55. En Huib van Engelen – in 2019 ook op Hawaii – finishte als derde M60 met een zesde plek voor Pieter Iedema. Bij de vrouwen kwam Sione Jongstra als vierde algemeen binnen en wederom snelste F45. Lesley Dreiling finishte derde F18 met Nina Versluis op een vierde plaats. Marieke de Groot is vierde geworden F30 en Ilona Eversdijk zesde. In de F45 kwamen naast Sione ook Liane van Egmond (4e) en Marleen van den Broek (5e) de top tien binnen. Claudine Jansen zesde F50

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.