Rudy von Berg en Kat Matthews winnen vlijmscherpe Ironman Texas; XTerra Vouliagmeni voor Soupek en Ducreux – WTJ 2830

ZATERDAG – Challenge Gran Canaria was sterk bezet, maar Ironman Lake Woodlands, Texas zeker zo sterk. Met de Amerikaanse (met Belgische roots) winnaar Rudy von Berg en de Britse Katrine Matthews staan twee toppers bovenaan het podium. En dat alles na een bloedstollende wedstrijd, waarin de Pool Robert Wilkowiecki slechts 12 seconden hoefde toegeven op Von Berg. Brons ging naar de Amerikaan Matthew Marquard, die ook slechts 21 seconden moest toestaan.

Wat een race! Texas had alles wat een Ironman zo mooi maakt. De spanning was om te snijden en dat tot het allerlaatste moment. Zelden vertoond, zelfs op halve triathlons komt het maar sporadisch voor. En dat alles ook nog eens in toptijden: 7.44.51, 7.45.04 en 7.45.12 uur. Vijf triatleten doken onder de acht uur.

Spektakel

Het spektakel begon allemaal bij het zwemmen waar de Brit Andrew Horsfall-Turner na 48.50 minuut het Woodlands-meer uit kwam. Binnen tien seconden stonden Wilkowiecki, Von Berg en Marquardt ook aan de kant. Hofsfall-Turner neemt in de eerste 30 km. fietsen voorsprong op het trio Von Berg-Wilkowiecki-Marquardt, die elkaar geen seconde uit het oog verliezen. Na 70 km. is het trio bij de Brit. Een andere Brit komt stilaan op stoom: Joe Skipper fietst op zijn bijzondere bolide naar een vijfde plaats toe.

 

Toch heeft Skipper het moeilijk om dichterbij te komen. De vier mannen vooraan houden het tempo hoog en zo blijft de voormalig Europees kampioen (Joe Skipper) na 120 km. nog steeds op ruim 4 minuten fietsen. Na 130 km. demarreert Rodolphe von Berg. Alleen Wilkowiecki kan nog enigszins op een halve minuut volgen. Marquardt rijdt er op 2 minuten, Horsfall op 2.45 minuten. De situatie verandert daarna niet meer. Von Berg en 5 seconden later Wilkowiecki zijn de eersten in T2. Marquard haalt er nog iets af: 2.30 en dan is er het gat met Horsfall op 4.45 en Guilloux op 7 minuten. Tien kilometer voor het einde stapt Joe Skipper uit de race. Hij blijkt verkeerd gereden te zijn en daarmee acht kilometer extra gefietst. Dat was er te veel aan. Ondanks zijn tot de verbeelding sprekende equipment zet de Brit een kruisje door deze wedstrijd. Op naar het WK Ibiza over twee weken dan maar.

Amerikaans-Pools duel

Minutenlang lopen de Amerikaan en de Pool vlakbij elkaar. Marquardt loopt na 12 km. op 3 minuten, de rest valt steeds verder weg. Het gaat dus nog om dit drietal. De Amerikaan Matthew Marquard blijft tot 25 km. op 3 minuten lopen, daarna versnelt hij en komt dichterbij. Na 31 km. zit hij al op minder dan twee minuten, na 37 km. is het nog maar 58 seconden. Vooraan is Wilkowiecki na 33 km. de nieuwe leider, maar Von Berg zit op het vinkentouw en geeft zich nog niet gewonnen. Met nog twee kilometer te gaan lijkt het wel of de drie samen komen te lopen: een ontkentende Marquardt zit nog maar op 13 seconden, Von Berg op acht en de Pool, die twee jaar terug verraste in Cozumel, leidt. De finale: Von Berg gaat met minder dan een kilometer te gaan Wilkowiecki andermaal voorbij en Marquardt moet nu toch even de tol betalen voor zijn magistrale inhaalrace. Hier heeft hij even geen antwoord op. De verschillen aan de streep zijn dus minuscuul. Zo mooi kan topsport zijn.

Vierde wordt op 9,5 minuut de Fransman Arnaud Guilloux, vijfde de Canadees Cody Beals in 7.58.18 uur. De eerste boven de acht uur is de als zesde eindigende Kazak Ivan Tutukin (ooit winnaar Holten!), zevende de Sloveen David Plese en vervolgens de Brit Thomas Davis, de Amerikaan Adam Feigh en als tiende de Oostenrijkse oud-Maastricht winnaar Michael Weiss. Horsfal-Turner zakt naa ren elfde plaats nog altijd in een nette 8.12 uur.

Vrouwen Texas

Katrine Matthews – sub 8 uur en tweede WK St. George – kreeg het ook niet cadeau, maar haar come-back na al dat blessureleed is geweldig. Ze wint Ironman Texas in een snelle 8.32.52 uur. Maja Stage Nielsen finishte twee minuten later als tweede. Daarna volgde het grote gat naar brons: Jocelyn McCauley had bijna 13 minuten achterstand. Lauren Brandon arriveert als vierde en daarna is het tijd voor Daniella Lewis, Alice Alberts en na vier Amerikaanse vrouwen volgt de Zwitserse Joanna Ryter op zeven.

Brandon lang op kop

Het zwemonderdeel is uiteraard voor Lauren Brandon, wie zou daaraan twijfelen. Na 51.14 komt ze het water uit. Ruim vier minuten later is daar pas Jocelyn McCauley samen met Lottie Lucas en Maja Stage Nielsen. Als vijfde volgt Kat Matthews, maar wel al op 7 minuten. De enige Nederlandse atlete aan de start is Lenny Ramsey. Zij zwemt de 24e tijd in 1.16.16 uur, toch al op 25 minuten van Brandon.

Na 50 km. fietsen is Brandon nog altijd iedereen te vlug af. McCauley heeft dan nog 1 minuut aan de broek samen met Nielsen. Lucas zakt terug naar vier op 3.40 minuut en Matthews heeft daar 4.50 minuten achterstand. Lenny Ramsey stijgt twee plekjes en heeft dan een half uur verloren op de kop. Op kilometer 75 is McCauley de nieuwe leidster samen met Nielsen en Brandon. Matthews volgt nog steeds op een krappe vijf minuten. Later krijgt de Britse gezelschap van Dede Griesbauer. Ramsey ligt 20e na 115 km. In tijd verliest ze nog steeds, nu 40 minuten.

Nielsen leidt de dans op marathon, Matthews wint

McCauley trekt er in de slotfase van het fietsen hard aan. Nielsen volgt op 48 seconden in de wisselzone, Brandon al op 4.10 en voor Matthews lijkt het een stevige opgave met 9.20 minuut verschil. Lenny Ramsey is gedurende de 180 km. fietsen zes plaatsen gestegen naar een 18e plek op 48,5 minuut. Na de eerste 5 km. lope is Nielsen de nieuwe leidster en volgt McCauley al op 55 tellen, Brandon op 5.40 en Matthews op 7,5 minuut. Te veel zou je denken, maar er is toch al heel wat van de achterstand weg gewerkt. De Deense Maja Stage Nielsen heeft de beste papieren. Na 17 km. al 3.40 op McCauley en Matthews is daar Brandon voorbij ligt op 6 minuten. Weer vijf kilometer verder kan de Britse ook de sterkste fietser van de dag McCauley zien zwoegen. Erop en erover. Nielsen is taaier. Lang blijft het verschil op 2 minuten steken. Na 31 km. is het minder dan 2 minuten en daar krijgt de Deense het moeilijk.

Op 34 km. zien de twee Europese triatletes elkaar al bijna. Bij 36 km. is het gedaan met Nielsen en krijgt de wedstrijd haar vierde leidster (Brandon, McCauley, Nielsen en Matthews). Uiteindelijk lopen de verschillen nog hoog op. Katrina Matthews, die in de aanloop naar het WK Kona 2022 een verschrikkelijke crash maakte met een auto en daardoor maandenlang uitgeschakeld, beleefde een grandioze rentree. Nielsen werd op twee  minuten tweede, McCauley bleef derde, maar wel al op 12.50 minuut. De verschillen waren daarna gigantisch: Brandon op vier na 20.15 minuten bijvoorbeeld.

Lenny stapt uit

Lenny Ramsey groeide in het zelfvertrouwen nadat ze ook in de eerste kilometer lopen geen tijd, maar wel posities won. Na 9 km. lag de Amerikaans-Nederlandse 16e op 50 minuten, maar halverwege de marathon stapte ze toch uit. Nog steeds lag ze toen zestiende op iets meer dan 51 minuten. Jammer, maar helaas.

Bij de agegroupers was Johannes Hemelrijk beste Nederlander met kort daarna Lars Vreugdenhil en Wesley Boer. Alle drie goed voor sub-10 uur tijden, alledrie goed voor agegroup top 100-klasseringen. Super gedaan mannen! Hemelrijk verdient extra vermelding: triatleten met diabetes komen vaker voor, maar dat ze ook finishen in 9.50 uur gebeurt maar zelden. Hulde en mogelijk nog wel een ticket WK…? Leuk ook dat vader, moeder en zoon Lebouille meededen en allen finishten.

ZATERDAG 22 APRIL: IRONMAN LAKE WOODLANDS, TEXAS (USA)
M:
99.Johannes Hemelrijk 9.50.47 (15e M40)
108.Lars Vreugdenhil 9.55.29 (8e M50)
117.Wesley Boer 9.58.19 (18e M40)
219.Pim Lebouille 10.46.13 (22e M25)
392.Eduard de Groot 11.42.23 (43e M25)
456.Paul Lebouille 11.56.53 (45e M50)
DNF Allard Holthaus
V:
239.Jeannette Lebouille 13.22.27 (31e F50)
DNF Lenny Ramsey

XTerra Vouliagmeni

De XTerra-races bereikten begin april Europa weer. De wedstrijd in Malta kreeg vandaag een vervolg in het Griekse Vouliagmeni. Het Olympische Vouliagmeni kunnen we stellen, want in 2004 waren we daar getuige van de tweede Olympische triathlon. Een heel andere dan Sydney weliswaar, maar evengoed bijzonder. Want een Olympische wedstrijd is nu eenmaal altijd bijzonder. Races waar Ruud en Wim overigens vanaf begin af aan betrokken bij zijn geweest als Eurosport-commentatoren: Sydney, Athene, Peking, Londen, Rio, Tokyo en volgend jaar hopen we ook intensief bij de zevende triathlon-Spelen in Parijs betrokken te zijn.

Zes Nederlanders in Griekse wedstrijd

In Vouliagmeni won de Tsjech Petr Soupek. De Fransman Jules Dumas houdt hem goed bij, verschil aan de meet: slechts 25 seconden. Dat is in crosstriathlons erg weinig. Brons was er voor de Belg Lucas van Deynze, die op zijn beurt landgenoot Joeri Deleebeeck veslaat. Dan is het tijd voor de Brit Morgan Rhodes en vervolgens al Nederlander Quintijn Waaienberg, die een sterke zesde plaats behaalt. Zo hoog kwam de XTerra-specialist (altijd samen met vader Mark naar de internationale races) noog nooit. Bij de vrouwen was de Francaise Emma Ducreux de sterkste. Zilver ging naar de Italiaanse Matilde Bolzan, brons naar Anna Zehnder uit Zwitserland. Voor Maud Golsteyn begint het Europese seizoen best goed. Tweede in Malta en vierde in Griekenland. In Vouliagmeni heeft de Limburgse 13 minuten achterstand op Ducreux. Lars van der Eerden wordt in de agegroupers achtste en snelste M45. Mark Waaijenberg 38e en tweede M60. Telma van der Kamp eindigt vierde bij de agegroupers, maar goud F25. Op de 61e plaats staat de zesde Nederlandse deelnemer: Thomas Cordier.

Evert talks

O ja, we hadden in de aanloop naar Challenge Gran Canaria een goed gesprek met Evert Scheltinga. Zijn verwachtingen voor een goede wedstrijd waren tevoren niet hoog gespannen. ,,Ik heb de laatste maand in Zuid Afrika Corona gekregen en daardoor een trainingsachterstand opgelopen. Ik ben gelukkig wel weer fit, maar heb zeker een trainingsachterstand. Ik zie deze race dan ook als een mooie trainingskans, richting Ironman Lanzarote, waar ik op de startlijst sta. Ik blijf hier de komende twee weken op Gran Canaria om verder te trainen en in vorm te komen voor Lanzarote.”

Mooi is wel dat we de contacten met Evert en Team4Talent weer een nieuwe boost gegeven hebben. Altijd prettig om met alle atleten evengoed overweg te kunnen.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.