Trikipedia is apetrots op haar wereldkampioene Marlene de Boer; ook wereldtitel voor Kyra Meulenberg; 9 van de 10 NLers gefinisht – WTJ 2296

ZONDAG – Natuurlijk, ze moest het helemaal zelf doen. Wij van Trikipedia zijn slechts een piepklein schakeltje. Maar toch. Voor het eerst in de vijf jaar dat wij deze site maken, zagen we onze naam onder de finishboog lopen van iemand met Trikipedia op haar outfit. Die ‘iemand’ was Marlene de Boer. Na een weergaloze race, duellerend met een Australische, greep ze niet alleen de wereldtitel in haar agegroup F30, maar was ze van alle honderden agegroupers de beste.  In 2011 lukte Bas Diederen dat bij de mannen, verder is het nog nooit op een WK Ironman voorgekomen dat een Nederlander/se de overall-winst bij de agegroupers pakte.

Nadat we ooit begonnen met – een overigens bescheiden sponsoring – van Tessa Kortekaas steunen we nu Marlene de Boer waar we kunnen in haar stormachtige carriere in de triathlonsport. Die leverde haar in de F30-klasse een 100 procent-winst score op. Vijf internationale halves won ze, waaronder West-Friesland, ze werd Europees kampioene in Kuopio en nu het allerhoogste: wereldkampioene in een waanzinnige tijd van 9.43.29 uur.

Getekend kwam de Amsterdamse over de finish, want zoals veel atleten was ze diep moeten gaan in de hitte tussen de bergen van St. George en in de stad zelf voor de marathon. Ongeloof werd van haar meester toen ze de finish bereikte en bij Alex Bok in de armen viel. Van Alex volgen later nog filmpjes en meer. Voor nu was haar eerste reactie: ,,Ongelofelijk. Het was een zware wedstrijd onder zware omstandigheden met ook nog eens een pittig parcours. Alles geven, terwijl ik me onderweg totaal niet lekker voelde. Gelukkig loon naar hard werken. Blij dat ik de finish heb kunnen halen. De tijd is niet belangrijk, de titel des te meer.”

Ook Kyra Meulenberg wereldkampioene

Als dertiende van alle agegroupers kwam Kyra Meulenberg over de finish. De Utrechtse aatlete was daarmee in 10.39.51 uur tevens de beste F25. Daarmee had de kleine (10 atleten) binnen een uur twee wereldkampioenen. Dat is een zeldzaamheid in al die jaren Kona/WK. Meulenberg kwam langzaam uit de startblokken. Zo zwom ze bijvoorbeeld 20 minuten langzamer dan Marlene, maar uiteindelijk perste Kyra er wel een mooie marathon uit: 3.25.40 uur. Die van Marlene ging overigens in 3.14.50, daarmee de snelste van alle Nederlanders. Kyra poste snel een berichtje om vervolgens bij te komen van deze geweldige inspanning: ,,Ik ben uitgeput en kijk uit naar het belonende reisje naar Los Angeles. Een wedstrijdverslag volgt later nog, maar één ding wil ik al wel doen: iedereen bedanken die me heeft gevolgd en gesteund tijdens de race; en dat zelfs ondanks het tijdsverschil.”

In Trouw stond trouwens al een prachtig interview met Kyra in de aanloop naar dit WK. Achteraf schreef ze alvast het volgende op haar socials:

I AM THE IRONMAN 2021 WORLD CHAMPION AGE GROUP 25-29 🏆
Definitely something I was dreaming of for a long time. What a brutal race it was! The cold swim, challenging bike course and very hot marathon were a tough challenging. More than happy to be able to pull of such a great run in these circumstances. Hungry for more!
Special thanks to Thijs Bisschop and Lionel Wille to be the best supporters yesterday to cheer me towards that finish line. Couldn’t have done it without you two being here. Also feeling very blessed for all the good luck wishes and congratulations. Thanks to all of you.
Can’t wait to defend my World Championship title in October in Kona.
Excited to read more about my triathlon career?

Christiaan Zandbergen snelste Nederlandse man

Tussen Marlene en Kyra in, kwam de snelste van de Nederlandse mannen binnen: Christiaan Zandbergen deed 10.25.16 uur over dit WK in St. George. Ook hij scoorde er een snelle marathon mee. Jim Doornbosch stapte helaas met griep uit. Drie dagen voor de race was het al zo ver. Hij ging nog wel het koude water in, maar merkte al meteen dat dit zijn dag niet kon worden. Ook Alexandra Dronkers, die na het zwemmen nog aan de leiding lag bij de F70 leek aanvankelijk uit gestapt. maar de in het Amerikaanse Benicia woonachtige Nederlandse zette toch door en knokte tegen de limiettijd, waar ze slechts een halve minuut onderbleef. Maar wel was haar 16.59.30 uur goed voor zilver, daarmee de derde Nederlandse medaille op dit WK. Van de oorspronkelijk 16 ingeschreven Nederlanders gingen er zes niet van start (Marc Dunnewijk, Allard Holthaus, Bart Klein, Jarno Lekkerkerker, Hans van Vliet en Karin Williams). De echtgenote van Karin Williams, Brice won wel zijn agegroup, maar heeft toch echt de Amerikaanse nationaliteit. Tellen we niet mee.

Tessa 20e pro

Bij de pro’s zwom, fietste en liep Tessa Kortekaas zo’n beetje constant rond de 20e plaats. Enorm hoog waren haar verwachtingen niet per se bij deze race. De voorbije jaren had Tessa ook wat minder sterke jaren, nadat ze zich in 2019 al plaatste voor dit WK dankzij een uitstekende Ironman Malaysia. Tesse haalde een eindtijd van net boven de tien uur: 10.04.07 uur. De reacties van haar en de andere Nederlanders halen we later nog op. Van de Belgische pro’s kunnen we nog melden dat Pieter Heemeryck met een redelijk debuut als 19e in 8.34.20 uur huiswaarts keert. Bart Aernouts – in 2018 nog de vice-wereldkampioen – stapte uit.

7 MEI: WK IRONMAN ST. GEORGE (USA)
M:
157.Christiaan Zandbergen 10.25.16 (34e M35)
210.Alain Smit 10.42.49 (15e M25)
367.Bas Blom 11.16.22 (55e M30)
874.David van Rooij 13.06.06 (108e M30)
1626.Addie Wetzels 16.03.20 (304e M45)
DNF Jim Doornbosch
V:
16.Marlene de Boer 9.43.29 (1e F30)
21.Tessa Kortekaas 10.04.07 (20e pro)
35.Kyra Meulenberg 10.39.51 (1e F25)
456.Alexandra Dronkers 16.59.30 (2 F7o)

P.s.: Alle euforie rondom sport en prestaties werd gisteravond laat ook bij ons snel getemperd door een dieptriest bericht vanuit Mallorca. Zie volgende WTJ.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.