Wereldtitels Raymund Prins en Elly Visser op WK run-bike-run/Powerman Viborg – WTJ 2298

ZONDAG – Was het handig al die wereldkampioenschappen op dezelfde dag? Het lijkt ons van niet. De media maakt een afweging en dan ligt het voor de hand dat het WK Ironman St. George voorrang krijgt boven het WK eSports Singapore en het WK run-bike-run midden afstand Viborg. Internationale wedstrijdkalenders opstellen blijft altijd een lastig iets. Aanvankelijk zou er immers nooit een extra WK Ironman toegevoegd zijn als niet door corona de gekwalificeerden onder zo’n grote druk kwamen te staan dat er wel een race bij moest.

En ook een aparte dag met de vrouwen en de mannen, zoals dat op WK Ironman 70.3 al gebeurd en in de toekomst waarschijnlijk vaker op Kona zal gebeuren. Dit jaar in elk geval al op donderdag en zaterdag in oktober. Dat wordt twee nachten doorhalen.

WK Viborg

Goed dat ‘andere WK’ in Viborg dan. Een nieuw WK want nu zijn er van run-bike-run voortaan wereldtitels op de lange, de midden en de korte afstand te verdelen. Zelfs de sprint bestaat nog. Een beetje titelinflatie misschien, maar ach: waarom zou het bij triathlon wel zo divers zijn en bij duathlon niet?  Als we trouwens naar de medaillespiegel van Viborg kijken dan was er voor 15 landen in elk geval goed nieuws: zij pakten de medailles. Zie verderop. Koud was het overigens wel als je het vergelijkt met St. Geroge of Singapore. De temperatuur in de Deense stad kwam niet boven de elf graden uit.

 

Maurer royaal de beste in Viborg

De winnares bij de elite vrouwen was geen verrassing. Melanie Maurer kon Diede Diederiks in Alsdorf op het EK weliswaar niet aan, maar zonder de Rotterdamse won ze ogenschijnlijk heel eenvoudig. Met de snelste loop-, fiets- en weer looptijd bleef ze de Deense Line Thams maar liefst negen minuten voor. Op de eerste run kon landgenote Sarah Noemi Frieden nog aardig mee, maar haar fietskwaliteiten waren nog niet van dien aard dat ze het zilver kon vasthouden. Wel bleef ze voor het Nederlandse duo Marieke Brouwers en Janien Lubben dat net buiten het podium bleef. Marieke en Janien lieten wel de derde en vierde looptijden optekenen, maar verloren net even de aansluiting bij het fietsen met 4e en 5e tussentijden. Jammer, maar toch prima gepresteerd.

Slovaakse verrassing op WK

Wellicht hadden de twee Nederlandse mannen er meer van verwacht. Zeker Daan de Groot was uit op revanche op z’n mindere EK Alsdorf, maar het kwam er ook in Viborg nog niet uit. De wereldkampioen was een verrassing trouwens, want op duathlongebied hadden we nog niet veel van de Slovaak Ondrej Kubo gehoord. Anderzijds was hij vorig jaar al wel tiende op Challenge Samorin en al eens vierde op de IM 70.3 Gdynia. Maar toch, er was op andere atleten gerekend waar het om goud ging.

Na de eerste run was Kubo nog nergens te bekennen. Als zestiende tikte hij aan op een minuut achterstand op de Deen Oliver Martinussen. Kubo was toen in gezelschap van Daan de Groot, die ook voorzichtig opende. Eenmaal op de fiets, reed de Slovaak iedereen naar huis. Met een vijfde fietstijd voor Daan de Groot en een zesde voor Lars van de Knaap kwamen de Nederlanders ook terug in de wedstrijd. De afsluitende run was wederom voor Martinussen, die te veel tijd verspeelde op de fiets en vierde werd. Ondrej Kubo had nog genoeg energie voor een derde looptijd en de wereldtitel kwam hem daarmee toe. Zilver ging naar de net iets harder gelopen thuisfavoriet Simon Jorn Hansen en brons was er voor de Belgische Europees kampioen Kenneth Vandendriessche. Met de zesde looptijd voor Lars (eerder nog 2e op EK) en de elfde voor Daan raakten de podiumplaatsen helaas buiten bereik.

Agegroupers: 2 x goud, 2 x brons voor Oranje

De Nederlandse agegroupers gingen in Viborg echter niet met lege handen naar huis. Raymund Prins uit Groningen boekte een prachtige overwinning bij de M60. Hij kwam achter de Ier Owen Barron als tweede bij zijn fiets, moest op dat onderdeel zijn meerdere erkennen in de Duitser Stephan Claudius, maar liep vervolgens iedereen naar huis op de slotrun. Met twee minuten voorsprong op de Duitser en vijf op de Ier greep Raymund zijn eerste wereldtitel. In 2019 was hij ook al eens derde op het WK Zofingen.

Een tweede titel ging naar Elly Visser. De Hooglandse atlete hoefde daartoe niet tot het uiterste te gaan, want in haar categorie F65 waren geen andere tegenstanders. Maar daarbij tekenen we meteen aan dat ze in de jongere leeftijdsgroep van F60 met haar 3.44.30 uur ook tien minuten sneller was dan de Duitse wereldkampioene Susan Apfel. Dus een wereldtitel met glans voor Elly. Haar eerste, na eerder twee Europese titels in Sankt Wendel (2017) en Vejle (2018).

De voorbereiding was niet optimaal, zegt Elly. ,,De voorbereiding kende allerlei hindernissen zoals een val met fietsen en kapotte versnelling inclusief de Corona waardoor het 2 jaar achter elkaar werd uitgesteld . Het viel niet mee om te wachten. Maar vandaag was het zover! Ik weer helemaal hersteld, fiets snel gerepareerd door #Stappenbelt , stond ik om 10:20 aan de start. Het was een pittig loop parcours met klimmetjes en kasseien en een prachtig heuvelachtig fietsparcours. En dat fietsen was geweldig, 30 fietsers inhalen geeft een jubelgevoel . En ook gestreden tegen de 60 + en gewonnen met 10 min tijdverschil van nummer 1. Het was super goed georganiseerd.”

Europees kampioen Jaimy Voogt werd nu derde bij de M20. Goud ging acht minuten voor Jaimy’s finish naar de Deen Henrik Kjaergaard. Nog een bronzen plak ging naar Gerrit ten Brinke bij de M70. De oud-Hawaiiganger trof twee sterke tegenstanders, de Deen Mogens Busk Sorensen en de Brit Steven Rue. Gerrit bleef 21 minuten verwijderd van de wereldtitel. Opvallend trouwens dat zelfs in de M75-categorie nog zes atleten mee deden.

7 MEI: WERELDKAMPIOENSCHAP RUN-BIKE-RUN MIDDEN AFSTAND, VIBORG (DEN)
M20-24: 3.Jaimy Voogt
M45-49: 6.Werner Kranenburg; 7.Geurt Van Randeraat; 8.Roy Sparenburg
M60-64: 1.Raymund Prins
F65-69: 1.Elly Visser

Medaillespiegel WK run-bike-run Viborg

1.Denemarken 7-5-8
2.GB 5-6-4
3.Duitsland 5-6-1
4.Belgie 2-1-3
5.Nederland 2-0-2
6.Zwitserland 2-0-1
7.Spanje 1-1-0
8.Tsjechie 1-0-1
9.Polen 1-0-0
Portugal 1-0-0
Slowakije 1-0-0
12.Frankrijk 0-2-0
13.Italie 0-1-0
14.USA 0-0-2
15.Ierland 0-0-1

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.