Ook de World Triathlon Championship Series staan op het punt van beginnen – WTJ 2305

VRIJDAG – Het was nog rustig met de World Triathlon Championship Series dit siezoen, maar vanaf deze zaterdag komt ook dat seizoen echt op gang. Zes Nederlanders komen in actie. Hieronder het persbericht, zoals door de NTB-persvoorlichter Martijn Keijsers verspreid. Martijn, die overigens in juni de bond gaat verlaten. Hij heeft een andere baan gevonden. Tot die tijd komen de NTB-persberichten nog van zijn hand, daarna nemen Marcia Jansen en Lisa Brosens de honneurs waar.

WTCS Yokohama met Maya, Rani en Barbara

Het Japanse Yokohama is zaterdag in de vroege ochtenduren het strijdtoneel voor de eerste World Triathlon Championship Series-race van het seizoen. Maya Kingma, Rani Škrabanja en Barbara de Koning, vorig jaar nog uitkomend bij de junioren en met haar negentien jaar de jongste deelneemster in Yohohama, vertegenwoordigen Nederland zaterdag in de vrouwenrace. Er komen geen Nederlandse mannen in actie bij de elite atleten. In de paratriathlonraces komen drie Nederlanders – Margret IJdema, Brendan Bischoff en Sander Koomen – aan het vertrek.

Maya Kingma bewaart mooie herinneringen aan Yokohama, waar ze in 2021 haar eerste podiumplaats in de World Triathlon Series behaalde. “Het is heel leuk om weer terug te zijn, maar ik zie mezelf zeker niet automatisch als een podiumfavoriet”, laat Kingma vanuit Yokohama weten. “Het is een nieuw seizoen, een andere wedstrijd, dus het kan zomaar anders lopen dan vorig jaar. Het zou mooi zijn als ik weer een top tien kan halen.”

De 26-jarige Kingma heeft in ieder geval een goede winter achter de rug. “Ik heb in Koen de Haan een nieuwe trainer gevonden, maar veel grote veranderingen zijn er niet ten opzichte van vorig jaar. Ik maak veel uren op de fiets en ben nog steeds voorzichtig met lopen om blessures te voorkomen. Ik heb een paar heel goede tussentesten gehad, zoals in de Stevensloop” dus ik ben heel blij dat ik zo goed de winter ben doorgekomen”, vervolgt Kingma die de wedstrijd in Nijmegen over tien kilometer in 32 minuten en 39 seconden op haar naam schreef.

Een goed resultaat in de eindstand van het wereldkampioenschap is net als vorig jaar, toen ze de WTCS-race in Leeds op haar naam schreef en uiteindelijk als vierde eindigde in de WK-stand, haar streven. “Het hoofddoel dit seizoen is om mezelf weer een beetje te verbeteren en goede races neer te zetten in de WTCS. Als dat lukt, volgt er vanzelf ook een goed eindresultaat.”

 

Uiteraard spraken we Maya ook nog terwijl ze inmiddels in Japan was. ,,Dank je wel jongens voor jullie support! Het is leuk om weer in Japan te zijn. Zeker nu we weer, na checks en vaccinaties, lekker naar buiten mogen. Dat is letterlijk een hele verademing. Ik heb zin om weer te racen! Ik heb een mooie winter gedraaid met m’n nieuwe coaches Koen de Haan en Michel van der Wall. Gezien de trainingen, testen en natuurlijk de 10km Stevensloop, maar vooral qua gevoel gaat dat hartstikke goed. Ik ben fit, dus we gaan het zien morgen! Nu is het nog even spannend of we wel het water in duiken voor een triathlon of dat het een duathlon gaat worden. Dat horen we waarschijnlijk pas rond een uur of 4 morgenvroeg. Er is hier hevige regenval en daardoor is er een kans op te vervuild water. Ook is het fietsparkoers al iets aangepast. Maar ik hoop gewoon op een triathlon. En dan zou het super mooi zijn als ik weer een top 10 kan behalen!”

Klamer en Murray

Rachel Klamer, de nummer vier van de olympische wedstrijd in Tokio, ontbreekt in Yokohama. Na zich twee jaar te hebben gericht op de Olympische Spelen, heeft zij dit jaar een mix van verschillende wedstrijden op het programma staan. ,,Mijn focus ligt dit seizoen niet op de WTCS-wedstrijden. Yokohama sla ik over, Montreal is nog niet zeker, maar ik wil wel meedoen in Leeds en Hamburg. Echte piekmomenten heb ik nog niet staan. Dit seizoen wil ik graag eens wat anders doen en minder ver reizen”, vertelt Klamer die dit seizoen als tweede eindigde in XTERRA-race in Griekenland en vorig weekend een niet-stayerwedstrijd won in de Duitsland.

Klamer’s man Richard Murray komt dit weekend voor het eerst voor Nederland uit in de Europa Cup-wedstrijd in het Italiaanse Caorle. De uit Zuid-Afrika afkomstige triatleet heeft een verzoek tot naturalisatie in gang gezet omdat hij zijn toekomst in Nederland ziet en mag in internationale wedstrijden al uitkomen voor Nederland. Murray mist door een blessure in 2019, het verloren jaar door COIVD in 2020 en hartproblemen in 2021 nog ranglijstpunten om te kunnen starten in de WTCS-races en probeert die via het Europese circuit op te doen.

Yokohama is weliswaar de eerste WTCS-wedstrijd van 2022, maar de WTCS-races in Hamburg en Abu Dhabi van 2021 tellen ook mee voor de eindstand in 2022. De World Triathlon Championship Series bestaat in 2022 naast Yokohama uit Leeds (11-12 juni), Montreal (25-26 juni), Hamburg (9-10 juli), Cagliari (7-8 oktober), Bermuda (5-6 november) en de WTCS Finals in Abu Dhabi (23-26 november).

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.