Challenge Family heeft er eindelijk weer een hele bij: Montpellier; Helaas nog een triatleet verdronken in Lissabon – WTJ 2304

DONDERDAG – Waar Challenge het ten opzichte van Ironman nog tegen aflegt, is het aantal volledige triathlons op haar kalender. Het zijn er op de kalenders slechts drie: Roth, Almere en Taiwan. Geen kleine wedstrijden, maar in het verleden waren er ook kortstondige partnerschappen met o.m. Cairns, Kopenhagen, Poznan, Madrid of Venetië. Enkelen stapten over naar Ironman, anderen verdwenen van de kalender. Challenge heeft vooral veel prachtige halve triathlons ter beschikking, zo mag je concluderen.

Volgend jaar komt er wel een hele bij. Op 7 mei 2023 – nota bene dezelfde datum als dit jaar het extra ingelaste WK Ironman – wordt in Montpellier een Challenge over zowel de halve als hele afstand gehouden. Extra speciaal is de fietsronde van 180 kilometer door de Herault rondom de Zuidfranse universiteitsstad. In de organisatie zitten vooral triatleten, dat geeft het evenement ook een extra dimensie. Zwemmen is uiteraard in de Middellandse Zee, zoals dat even verderop ook in Nice en Cannes gebeurt. Fietsen dus dwars door de wijnstreek met ook hoogteverschillen en dan keren de eerste triatleten ruim vier uur later terug voor de marathon door de historische studentenstad met een van de oudste universiteiten ter wereld. Uiteraard is de Challenge Family in haar nopjes met deze nieuwste aanwinst.

Pierre le Corre is de bekendste triatleet uit Montpellier.

Twee atleten verdronken in Zuid-Europese wedstrijden

Overigens werd vorig sportweekend niet alleen overschaduwd door het tragische overlijden van Vincent van Hemert tijdens Ironman 70.3 Alcudia-Mallorca, helaas overkwam de organisatie van Challenge Lissabon een soortgelijk voorval.

It is with great sadness we confirm the death of a participant at Challenge Lisboa at the weekend. During the swim in Saturday’s race, swim safety personnel recognised the athlete was in trouble and provided him with immediate medical attention. He was transported to the medical tent where the medical staff were able to revive him and rush him to hospital. However, we have learned on the evening of Sunday 8 May, the athlete sadly passed away. We share our deepest condolences with the athlete’s family and friends and will continue to offer them our support in this very sad time. We thank the swim safety personnel and medical staff who responded so quickly to provide the athlete with medical care he needed.

Over de identiteit van het slachtoffer is niets bekend gemaakt. Atleten stuurden de organisatie geen verwijten, maar wezen wel op de omvang van de startgroepen. In de wetenschap dat ook op Mallorca een groot startveld te water ging, kun je je afvragen of het almaar groter en meer moet zijn/worden. Daarmee niet gezegd dat zulke calamiteiten met fatale afloop in kleinere triathlons niet voor kunnen komen. Ergelijk is wel het ongeduld van sommige triatleten, die bij de organisatie in Lissabon vragen of ze nog lang moeten wachten op hun startbewijs/registratie voor The Championship Samorin.

De Portugese organisatie reageert – terecht – als volgt:

Dear Athletes,
In face of the circumstances and the tragical news we had to report, we ask you for your understanding delaying a bit getting to all your questions and doing the necessary follow ups.
We understand some of you may have some questions and matters to follow on.
We will answer all your questions and follow up with you ASAP.
Thank you for your understanding.
Het is bekend dat atleten soms iets te veel met zichzelf bezig zijn, maar enig respect voor degenen, die nooit meer in Samorin (of Frankfurt) kunnen starten is wel op zijn plaats. Dachten wij zo…..

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.