Alex Yee duelleert met succes met Hayden Wilde in WTCS Yokohama; fraaie zege voor Margret Ijdema in Paraseries Japan – WTJ 2307

ZATERDAG – De Nederlandse belangen in de mannenrace van Yokohama waren minder groot. Geen van de toppers (Jorik, Menno of Donald) stond aan de start in Japan. Voor de pure liefhebber van triathlon was het ook in die race volop genieten met een schitterend kat-en-muisspel tussen winnaar Alex Yee en Hayden Wilde. Brons ging naar de Fransman Leo Bergere.

Franse watermannen

De Fransen maakten in het water de dienst uit. Vincent Luis, Dorian Coninx en Valentin Morlec kwamen in die volgorde als eersten op het droge. Ze deelden best een tik uit aan Alex Yee (35 seconden) en Hayden Wilde (47 seconden). Maar het zwemonderdeel zou verre van beslissend zijn dit keer, want al in de eerste wisselzone werd de voorsprong van de Fransen teniet gedaan en klonterde al in de eerste fietskilometers een pak renners van zo’n dertig man samen. Yee en Wilde nog niet meteen, maar ook zij stelden binnen de eerste vier kilometer orde op zaken en sloten aan bij de hoofdmacht.

Op enig moment waren er zelfs nog maar twee triatleten, die geen aansluiting bij het enorme peloton hadden: Joao Silva en Grant Sheldon. Anders dan de vele veranderingen bij de vrouwen, was het voor de WTCS Yokohama mannenrace snel duidelijk dat het loopnummer de beslissing moest brengen een enkele demarrage van onder meer Wilde daargelaten. Chaos in wisselzone twee toen ruim 40 man het parc-ferme in stormde.

Schomburg altijd gretig

Wissel-specialist Jonas Schomburg mocht weer als eerste aan het looponderdeel beginnen. De concurrentie weet inmiddels wel dat de Duitser stormachtig begint, maar het meestal niet weet af te maken. Hayden Wilde is wat dat betreft een gevaarlijker klant. Met de Kiwi op kop werd de snelheid opgevoerd. Twee Fransmannen (Le Corre en Bergere) volgden en dat deed ook Yee. De volgende tempoversnelling van de bronzen medaillewinnaar van de Spelen was er te veel aan voor het Franse duo. Alex Yee daarentegen bleef weerstand bieden en kwam zelfs langszij. Ze wisselden wat woorden uit en er ging nog een flesje water van hand tot hand.

Alex Yee versneld, deelt uit en wint

In de finale was het ieder voor zich Alex Yee versnelde zijn pas en net als in Tokyo was die laatste tussensprint voor Hayden Wilde te machtig. De prijs voor strijdlustigste triatleet ging ongetwijfeld naar Hayden, maar Alex Yee maakte er in Yokohama ‘A Brittish Double’ van. Yee en Taylor-Brown: allebei individueel zilver op de Spelen en goud op de Mixed Relay en allebei nu goud in Yokohama. Na Leeds vorig jaar was het trouwens pas de tweede WTCS-zege voor Alex Yee. De teller bij Georgia Taylor-Brown staat met Leeds, Hamburg en Yokohama op drie.

Tien seconden wist Alex Yee nog afstand te nemen van de dappere strijder Hayden Wilde. Op een half minuutje volgde Leo Bergere als derde. De juniorenwereldkampioen van Rotterdam 2017, Matthew Hauser, deed een beste race op plaats vier. Vervolgens opnieuw twee Fransmannen Pierre le Corre en Dorian Coninx (Vincent Luis viel tijdens het lopen uit). Dan op de plaatsen 7 en 8 twee Portugezen: Vasco Vilaca en Ricardo Batista. De Japanse eer werd gered met 1 top tien plaats: de als negende gefinishte Makoto Odakura. De beste Amerikaan Kevin McDowell maakte de top tien compleet.

Marten van Riel bleef op een twaalfde plaats steken. De Belgische nummer twee van de WK-series vorig jaar, had duidelijk zijn dag niet. Schomburg viel terug naar plaats 23 en de tweede Belg Erwin Vanderplancke kwam tot een 39e klassering op 50 deelnemers.

Mooie zege voor Margret Ijdema bij Para Series Yokohama

Naast een vijfde plaats voor Maya Kingma was er nog meer Nederlands succes, want Margret Ijdema won de World Triathlon Para Series in de PTWC klasse. Al bij het zwemmen lag de Noordhollandse twee minuten voor op de Canadese Leanne Taylor. Tijdens het handbiken kwam de Braziliaanse Jessica Ferreira aardig dichtbij en wheelend was Taylor weer sterker met wel steeds Margret kort daarachter. Haar mooie voorsprong in het water werd gaandeweg de race iets kleiner, maar aan de finish had de nummer zeven van de Paralympics nog genoeg over. Prachtige overwinning dus. Bijna weer op het podium eindigde Brendan Bischoff bij de PTWC-ers mannen. Jetze en Geert ontbraken op het appel. In de PTVI (visuele beperking) scoorde de Zaanse paratriatleet Sander Koomen samen met zijn guide Davy Heijsteeg een zevende plaats.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.