Jurriaan Schuring en Melissa de Bruin winnen primeur Biesbosch-tri; Izegem en preview Lanza/Samorin – WTJ 2861

DONDERDAG – De eerste editie van de Dordtse Biesbosch Triathlon was een geslaagde. Op deze nog best zonnige Hemelvaartsdag maakten zo’n 150 triatleten deze primeur mee. Zwemmen in de Bezinkplas, fietsen en lopen door het prachtige natuurgebied van de Biesbosch en een goede organisatie in de vorm van TV Dordrecht. De oudste vereniging van Europa, die tegenwoordig op het hoogste niveau meedraait in de Eredivisie, weet ook van wanten bij het neerzetten van een leuk evenement.

Jurriaan Schuring pakt primeur

Ervaring was er al met een run-bike-run in het verleden en de Smulbosloop. Vandaag is een nieuwe traditie ingezet met een 1/8e en een 1/16e triathlon. De 1/8e was verdeeld over twee series. De eerste serie werd gewonnen door Jurriaan Schuring, die als enige onder het uur bleef. Royaal zelfs: 57.15 minuten. Tweede werd TVD-er Joost Driessen in 1.01.01. Na de twee jonge twintigers was het master/routinier Andre Schaap, die de derde plaats in de wacht sleepte in 1.01.16 uur.

Snelste vrouw was Alessia Braams van TV Rijnmond in 1.14.42 uur. De Amersfoortse Adriana Lavooi was de nummer twee in 1.15.08. Brons ging naar Marij Sweep van TV De Langstraat in 1.15.16.

Melissa de Bruin snelste

We noemen bewust de eindtijden, want ook in de tweede serie zaten sneller broeders en zusters. Ruben Frijns kwam als eerste aan in 1.00.02, feitelijk de tweede snelste tijd. Achter de man van TV Rijnmond kwamen de broers Van Steensel binnen. Thomas in 1.01.09 (4e tijd van de dag) en Marnix 1.01.59 (6e tijd van de dag).

Vier vrouwen waren in de tweede serie sneller dan Alessia Braams in de eerste. De ‘overall-winst’ ging derhalve naar Melissa de Bruin van TV Krimpenerwaard in 1.08.35. Tweede was Leidse Fleur Hiensch in 1.13.32 en derde Akke van der Meer uit Utrecht in 1.14.11. Ook Nina de Kruik was nog een fractie sneller dan de winnares van de eerste serie: de atlete uit Hank (Brabantse Biesbosch) scoorde 1.14.11 uur.

De jeugd was nog niet in groten getale op komen dagen. Vier deelnemers op de 1/16e afstand, waarvan Rafael Alberts in 39.17 minuten de snelste was.

Triathlon Izegem: Rens de Ridder 15e

Bij onze zuiderburen was het ook niet rustig deze Hemelvaartsdag. Daar stond de Argenta Triathlon Izegem op het menu. Weer zo’n race, die in een oergezellige Belgische binnenstad eindigt, dat zien we in Nederland helaas nog te weinig.

De kwart triathlon werd gewonnen door Sander Heemeryck 1.43.10 uur. Op 2,5 minuut volgde Viktor Benschop en de derde plaats ging naar Sven Vandenbroucke, die in 13.18 minuten als snelste uit het zwemwater kwam. Het zwemparcours bestond uit 1000 meter zwemmen in het kanaal Roeselare-Leie, 40 km fietsen en 10 km lopen door de straten van Izegem. Snelste Nederlander was Rens de Ridder op een 15e plaats. Marc Engels was vierde M60.

Previewen alvast op het weekend met twee highlights: Ironman Lanzarote en Challenge The Championship Samorin. Waar Lanza met een gerust hart de honderden triatleten de voldoende warme Oceaan in stuurt, is het in Slowakije even billen knijpen: het zwemwater is amper 14 graden.

Ironman Lanzarote met 26 Nederlanders

De Ironman van Lanzarote gaat zaterdag onder aanvoering van titelverdediger Kenneth Vandendriessche van start. Hoewel? De Belg kreeg niet startnummer 1 toegewezen, beetje vreemd. Het ging naar een andere favoriet: Sam Laidlow. Hij liet de PTO European Open links liggen en zette vol in op Lanza. De nummer twee van Hawaii krijgt het niet cadeau: naast Kenneth is er Cameron Wurf, Willeima Mennesson, Andy Dreitz, Alessandro Degasperi, Seppe Odeyn maar bovenal: Niek Heldoorn. Niek is toe aan zijn vierde hele triathlon en roepen we Embrunman nog even in herinnering dan weten we dat de Nederlander van outsider misschien wel groot favoriet genoemd mag worden. Trikipedia sprak Niek na zijn tweede plaats in Marbella toen hij de vlucht nam naar Lanza en zijn fiets pardoes richting Dublin vloog. ,,De fiets was vliegensvlug terug bij me. Alles is gereed. Ik ben er klaar voor.”

Nog twee Nederlandse pro’s doen mee: Michiel de Wilde en Thomas Hounjet. Bij de vrouwen nog twee Nederlandse triatles Lenny Ramsey en Heleen Moes. Lydia Dant, Jeanne Collonge en Alexandra Tondeur zijn de voornaamste favorieten. In totaal doen 26 Nederlanders mee, bij de agegroupers staan bekende namen als Alex de Boer, Aart van Wijk, Harald van Rijn, Mark Schoonhoven, Auke Geurts de Leng en Michel van der Hoeven.

In totaal 37 pro’s in de Ironman Lanzarote met twee slots voor de pro’s. Sam Laidlow heeft zich overigens al gekwalificeerd voor WK Nice.

Championship Samorin

Wat Hawaii/Nice voor Ironman is, is Samorin voor Challenge. De race ontvangt komende zondag 72 pro’s. De hele grote namen van weleer ontbreken op het appel, maar het is evengoed nog een superveld. Morgen iets meer erover, nu alvast de vier namen van de Nederlandse pro’s: Youri Keulen, Tristan Olij, Lotte Wilms en Diede Diederiks.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.