Europe Triathlon Cuprace met Niels 21e; Sonja ten val; Kim 27e en Richard 5e; Winst voor Missaglia en Studer – WTJ 2308

ZATERDAG – Van World Triathlon Champ Series naar twee treetjes lager: de Europe Triathlon Cup races in Caorle. Gisteren al begonnen met de kwalificaties voor de Europe Junior Cup. In vier series moesten de junioren jongens uitmaken of ze ‘finale-waardig’ warne. Dat was Niel van Lanen beslist. Hij won na de Spanjaard Pelayo Gonzalez Turrez, de Mexicaan Nicolas Probert Vargas en de Nieuw-Zeelander Bradley Course de vierde heat op vrijdag. Niels eindtijd op de mini-afstand was 26.03, dat was op vier series de tiende snelste tijd.

Kwalificaties met Niels en Sonja naar finales

Bij de junioren-meisjes waren er drie series/halve finales over steeds 300 meter zwemmen/10 km fietsen en 1,9 km. lopen. De eerste werd gewonnen door de Zweedse Tilda Mansson. In die reeks zat ook Sonja de Koning, die een halve minuut op haar moest toegeven, daarmee zevende werd en dat was voldoende voor een plaats in de finale. De tweede halve finale werd gewonnen door de Slovaakse Margareta Vrablova. Daar zat ook Merel Veltman in. Met een 22e plaats op 1.54 minuut van de winnares, kwam de Almeerse te kort voor een finaleplaats, zodat deze zaterdag Niels en Sonja overbleven. De laatste kwalificatierace zonder Nederlandse meisjes werd gewonnen door de Italiaanse Myral Greco.

Tilda Mansson wint; Sonja ten val

Zaterdag begon de wedstrijddag in Caorle, badplaats tussen Venetië en Triest, met de finales van de juniores gevolgd door de elite-races. Bij de meisjes kwam Sonja de Koning als 22e uit het water, maar sloot daarna meteen aan in de grote kopgroep. Helaas ging het in de slotfase in het gedrang met concurrentes mis en kwam de Brits/Nederlandse ten val. Weg kansen voor Sonja, die als enige van de 30 finalisten de finish niet haalde. De winst ging naar Tilda Mansson, vorig jaar ook al winnares in Banyoles. Mansson was duidelijk de beste loopster van het pak finalisten. Margreta Vrablova, die een andere semi-finale won, werd twee seconden later tweede. Het brons ging naar de Spaanse Elena Viejo Campos. Een vijfde plaats ging naar de Belgische Hasse Fleerackers en Nele Dequae eindigde tiende.

De Nigro wint bij jongens, Niels blijft op 21e plaats steken

De wedstrijd werd dan wel niet gedomineerd door de Nederlanders, het jurykorps was met Marco van den Oostende en Martin Breedijk behoorlijk oranje-getint. Met spanning werd uitgekeken naar de jongens-finale met mogelijk kansen voor Niels van Lanen. Het kwam er helaas niet helemaal uit. De Gelderlander finishte als 21e en hij rekende op meer. De race werd wederom gewonnen door thuisfavoriet Euan de Nigro, die zo hard loopt dat de rest het nakijken heeft als hij tenminste bij de kopgroep van de fiets afstapt. Dat gebeurde en zo haalde hij zijn derde Europe Junior-Cup (ook in Roemenië al eens de beste) overwinning binnen. De Italiaan kreeg twee Spanjaarden naast zich op het podium: Andres Prieto Villar op een tweede plaats en Pelayo Gonzalez Turrez op een derde plaats.

Niels moest vol in de beugels na een zwemtijd rond de middenmoot. De kopgroep van zeven werkte echter goed samen, waardoor de achtervolgende groep met Niels aanvankelijk niet echt veel dichterbij kwam. Toch smolten de groepjes samen en kwam een flink peloton gezamenlijk van de fiets af. De afrondende loopmeters was het voor iedereen full speed. Secondenspel dus waarin Niels op 50 seconden van de winnaar de 21e plaats haalde op een totaal van dertig man. Met een watertemperatuur van 22 graden en buitenlucht 24 graden was het goed toeven in Caorle. Maar dat gold natuurlijk ook voor ons eigen landje.

Geen hoofdrol Nederlandse triatletes

Daarna was het de beurt aan de vrouwen elite. Geen hoofdrol voor het Nederlandse drietal helaas. Al bij het zwemmen schoot het trio te kort. Zeker ten opzichte van Bianca Seregni, de Italiaanse en de Britse Sophie Alden. Zij wisten een gaatje van 20 seconden te slaan en konden dat ook fietsend nog een tijdje volhouden. De achtervolging was echter succesvol, zodat een flinke groep samen de laatste fietskilometers aflegde. Daarin alleen Kim van ’t Verlaat voor Oranje. Eva Cornelisse en de als laatste uit het water gestapte Romy Spoelder bleven in een tweede groep steken. Dat Kim hard doortrapte voor aansluiting bleek later uit de nettotijden: de atlete uit Spijkenisse liet de snelste fietstijd noteren.

Maar de inspanning was er wel te veel aan om ook nog te schitteren bij het lopen. Eerst schudde de Zwitserse Cathia Schär aan de boom. Kim begon zo’n beetje als laatste aan de 5 kilometer en kon ook niet heel veel meer goedmaken. Selina Klamt uit Duitsland was even later de nieuwe leidster, maar ook zij werd in de slotfase nog overvleugeld door twee Italiaanse ‘Speedy’s’. Van dat tweetal was Carlotta Missaglia de sterkste in de eindsprint voor landgenote Angelica Prestia. Voor Selina Klamt resteerde brons. Kim van ’t Verlaat zag haar aanvalslust nog wel beloond met titel ‘beste Nederlandse’. Kim finishte 27e. Eva Cornelisse liep een dikke minuut harder, maar kwam in het klassement niet meer voorbij Kim: 35e werd ze. Voor Romy Spoelder was het na de stroeve zwemstart vooral lang solo rijden en lopen. De Almeerse eindigde 59e van de 65 deelnemers.

Carlotte Missaglia won haar derde Europe Triathlon Cup-race. Eerder was ze de snelste in Bled 2017 en Zagreb 2018. Zilver scoorde de Italiaanse op de World Cup Mixed Relay in Hamburg.

Richard Murray vijfde in TRI-pak

De mannenwedstrijd werd gewonnen door de Zwitser Max Studer. Hij liet de Duitser Lasse Lührs en de Israëliër Shachar Sagiv achter zich. Met een beetje meer geluk had ook Richard Murray daar tussen gestaan. Richard startte met TRI op zijn outfit, hetgeen zoiets als ‘statenloos’ wil zeggen. Dat had vorige maand nog te maken met het feit dat hij in afwachting is op zijn ‘Nederland-schap’. We dachten eerlijk gezegd dat het al zo ver was, maar Richard is dus ‘in-between-two-countries’. En Rachel bevestigde later vanavond dat haar man wel degelijk al Nederlander is. ,,Alleen is zijn NED-pakje nog niet klaar, dus trok ie vandaag TRI aan.”

Alessio Crociani voelde zich als een vis in het water van de Adriatische Zee. Hij kwam ver voor de rest uit het dampende zwemwater, bleef even vooruit op de fiets maar dat was uiteraard een zinloze missie. Op het vlakke parcours kwam de ene na de andere triatleet al snel aansluiten bij de almaar groeiende kopgroep. Het draaide – zoals zo vaak – uit op een apotheose bij het looponderdeel. De vijf kilometer werden door Max Studer hard ingezet. Lührs, Sagiv en Murray waren de mannen die ogenschijnlijk gemakkelijk konden volgen. Maar de Europees sprintkampioen was nog niet klaar met aanvallen. Studer probeerde het nog twee keer en bij de laatste keer was het raak. De Helveet won na Eilat, Alanya en Tongyeong zijn vierde grote internationale race en bewees daarmee andermaal zijn grote kwaliteiten.

Van de andere Nederlanders kon Ian Pennekamp lang mee. Hij kwam gelijk met Richard uit het water en liet zelfs de vierde looptijd noteren. Daarna maakte Ian een terugval mee op het lopen, maar tussen de elite finishte hij nog altijd als 25e. Derde Nederlander was Joey van ’t Verlaat, die als laatste uit het water kwam, maar zich knap opwerkte naar een 48e plaats. De jongste van allemaal Jesse Cuijpers kwam als 60e en voorlaatste over de finish. Donald Hillebregt staakte de strijd bij het lopen. Hij was nog wel de snelste dutchie na het zwemmen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.