Brouwerdam 90: Voorbeschouwen met Milan Brons, Ruben Geys, Jim Doornbosch, Julia de Leeuw, Nelleke Balde en lokale favoriet en wereldkampioen kitesurfen Youri Zoon.

Een wedstrijd in je eigen “achtertuin” , daar heb ik natuurlijk nog net even dat extra’s mee. Ook al omdat ik organisator Erik Peeman (en zijn team) persoonlijk ken. In een heel ver verleden lagen we zelfs iedere zaterdagmorgen heel vroeg tegelijkertijd in het zwembad voor de zwemtraining van TVGO.

Het wordt de derde editie van de Brouwersdam90 met weer een prachtig deelnemersveld. Net als bijna bij iedere organisatie is het momenteel, na de Corona-periode,  lastig om de vrijwilligers op te trommelen. Maar de organisatie is er aanstaande zaterdag weer helemaal klaar voor om de ruim 700 deelnemers te ontvangen. De unieke locatie alleen al zorgt ongetwijfeld dat velen, atleten, fans en toeschouwers,  een mooi weekend zullen beleven aan de Brouwersdam. Het aangepaste loopparcours gaat dit jaar over drie ronden. Helaas zorgt een positieve Coronatest dat ik waarschijnlijk via de livetiming de wedstrijd zal moeten volgen, maar collega’s Maarten en Edwin zullen alle deelnemers een warm welkom bezorgen.

We spraken met een aantal mogelijke kandidaten voor de eindzege.

Winnaar van vorig jaar, Milan Brons: Ik vond het een hartstikke leuke race met die bijzondere afstand en het is een goede organisatie.
Al een halve geracet in Salou en een paar weken geleden mijn eerste hele IRONMAN van 2022 in Texas. Was een onwijs mooie ervaring en een degelijke race gedraaid. Had op iets meer dan een 10e plek en 8.24 eindtijd gehoopt en verwacht (lag ook goed op koers), maar halverwege de marathon kwam de hitte (ruim 30 graden) toch wel hard binnen. Mijn familie uit San Antonio kwam kijken bij de race. Na de race ben ik nog 2 weken extra bij hen verbleven en daar de trainingen richting mijn volgende races weer opgepakt. Erg pittig in die warme omstandigheden, maar waarschijnlijk goede voorbereiding op mijn eerste volgende grote doel, de IRONMAN in Frankfurt eind juni.
Vorig jaar deed ik ‘maar’ 2 weken na mijn eerste hele in Almere mee bij de race in Brouwersdam. Ik vond het een hartstikke leuke race met die bijzondere afstand en het is een goede organisatie. Als voorbereiding op Frankfurt doe ik een paar races in Nederland en Brouwersdam kwam nu dus weer goed uit! Net als vorig jaar ga ik weer voor de winst. Sinds vorig jaar focus ik mij vooral op de hele triathlon afstand. Ik heb er nu dus al 1 achter de rug dit seizoen en over 1.5 maand is Frankfurt al. Ik ben van plan om later in het seizoen nog een hele triathlon te doen, 3 grote piekmomenten dit seizoen voor mij!

Ruben Geys, o.a. winnaar IM 70.3 Hoorn en Frysman:
Zo een eerste wedstrijd van het seizoen in het altijd afwachten hoe de conditie is. Ik had liever wel iets verder gelopen dan de 10km. Maar het is een mooi concept van wedstrijd. Waarom heb ik gekozen voor deze wedstrijd? Dit omdat het een mooie locatie is en ook toffe organisatoren. Normaal zou ik er in 2021 ook aan de start staan maar deze viel toen samen met de IM Westfriesland. Mijn hoofddoel is Challenge Roth begin juli en dan proberen goed te herstellen om dan misschien nog een 2de volledige afstand in te plannen.


Jim Doornbosch, regionale favoriet, door griep niet op het WK St. George kunnen starten:
Drie dagen voor de wedstrijd kreeg ik griep en daar ging mijn wereldkampioenschap! Niet starten dus. Last minute bij terugkomst toch maar besloten deel te nemen aan de Brouwersdam90. Ik ervaar verder geen negatieve gevolgen van de griep, maar ben niet echt wedstrijdfit, ik kom uit een tapper periode richting het WK en ben eigenlijk net weer aan het trainen. Het zou mooi zijn als ik aan kan haken bij mannen als Brons, Geys en Wijnalda.
Overigens heb ik me ook ingeschreven voor de Frysman, omdat ik toch een hele wil doen, vroeg in het seizoen.
Julia de Leeuw; winnares Frysman 2021 en op weg naar Kona:
Ik heb redelijk last minute besloten om Brouwersdam te doen in plaats van Bilzen. Een aantal teammaatjes van me hebben de ervaring van Brouwersdam en toen was ik snel om.Ik heb er zin in! Maarree.. doe hem vooral mee voor de gezelligheid, voel mij nog niet top fit na Zuid Afrika. (red: kwalificatie voor Hawaii daar gerealiseerd). Ben vooral nu heel druk met mij werk (Hogeschool Amsterdam), waar ik aan studenten sportlessen geef en hen begeleid in hun studie. De spanningsboog is nu wat minder gespannen, mijn doel is immer Kona. Dus ik ga vooral genieten van een aantal wedstrijden, zoals de Brouwersdam en later in het seizoen Oud Gastel, Geerardsbergen, IM 70.3 Maastricht en natuurlijk Weesp.
Nelleke Balde: nummer twee van 2021 en ook gekwalificeerd voor Kona:
Ik ben heel goed de winter door gekomen . Natuurlijk is Hawaii mijn grootste doel voor dit jaar, mijn A-wedstrijd. En hoe mooi dat de financiële kant inmiddels ook is ingedekt.   Ik moet later dit jaar pieken, dus staat deze wedstrijd als B op mijn kalender. Ik ben nog nooit zo goed geweest, zo vroeg in het seizoen. Zelf zie ik bijna iedere wedstrijd als een A-race, maar gelukkig heb ik Guido Vroemen die me daarin tempert. Brouwersdam90 is voor mij de mooiste wedstrijd van Nederland en natuurlijk wil ik daar aan de start staan. In mijn trainingen plan ik zeer regelmatig een rondje Brouwersdam, alleen al om het gevoel te krijgen. Ik doe dit seizoen, naast Brouwersdam90, ook nog IM Hoorn 70.3 en de hele triathlon in Polen, waar ik ambassadrice van ben. Daar ga ik voor de agegroep-winst  en ik hoop op Hawaii voor een top 10 klassering.

Youri Zoon; meervoudig wereldkampioen kitesurfen en triatleet, de plaatselijke favoriet, 9e in 2021:
Ik denk dat editie 2022 voor mij een taaie wordt, door mijn werk ben ik veel in het buitenland geweest, waardoor ik niet echt goed heb kunnen trainen. Daarnaast ben ik in de voorbereiding voor deze wedstrijd nog eens drie weken behoorlijk ziek geweest, waardoor ik nauwelijks kon trainen. Mijn hoofdoel is Ironman Italië dit jaar, mijn eerste hele. Ik ben dus zeker niet zo fit op dit moment als in 2021, maar ik wil deze race absoluut niet missen, het is immers mijn thuistriathlon. Ik kijk in deze race wel waar het schip strand en ga er vol in, maar voor mij wel belangrijk om wedstrijdervaring op te doen, het wordt tenslotte pas mijn 11e triathlon. Wedstrijdervaring is essentieel, dat weet ik uit  ervaring in de het kiten. Door mijn werk        (kite-clinic Maladiven , Dominicaanse Republiek en demo in Mauritius) ben ik ook al bijna de hele maand juni niet in Nederland, waardoor ik IM 70.3 Hoorn niet zal kunnen starten en dus veel trainingsuren zal missen richting IM Italië. Brouwersdam wil ik dus absoluut starten, ik woon om de hoek.

De complete startlijst Brouwersdam90

De complete startlijst kwart Brouwersdam

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.