Nog wat restjes uit het afgelopen wedstrijdweekend: Malta, Outlaw, Amerikaanse titelstrijd; RBR Saint Auvertin – WTJ 2313

WOENSDAG – Nog een laatste ‘verzamelaflevering’ van de wedstrijden uit het voorbije weekend. We hadden de uitmuntende zege van Niek Heldoorn in Challenge Malta al meegenomen, we noemden Giel Meesen al als beste agegrouper en tiende in totaal. Er waren nog twee Nederlandse deelnemers onder het startveld van 92 atleten onder wie Karla Schipper. De Groningse was twaalfde vrouw en derde bij de F40. De bijna 100 atleten waren er al wel meer dan in de tijd dat dezelfde organisatie onder het Ocean Lava-label viel. En het was een stuk internationaler dan voorheen met op het mannenpodium een Nederlander (Niek), een Noor (Grue) en een Australiër (Noble) en op het vrouwenpodium een Duitse (Svenja Thoes), een Britse (Chantal Sainter) en een Italiaanse (Margie Santimaria). Beste Maltees was Josef Bonavia op een twaalfde plaats. Veel applaus kreeg triathlonman van het eerste uur: Nicky Farrugia, nestor van het veld met een 50e plaats en snelste M60. Nicky was ook vaak in Nederland actief, onder meer vijf keer Almere.

ZONDAG 15 MEI: CHALLENGE MALTA
1.Niek Heldoorn 3.44.58
10.Giel Meesen 4.10.16 (1e M20)
69.Michael Abendroth 6.39.20 (13e M30)
F:
12.Karla Schipper 5.52.55 (3e F40)

Outlaw-races populair

Ook in Groot-Brittannië komt het triathlonseizoen op gang. Razend populair zijn daar de Outlaw-wedstrijden. Dat label komt niet over de landsgrenzen heen (mooi Brexit-product), maar heeft anderzijds ook geen grote overnames van Ironman of Challenge nodig. Zondag was Outlaw Nottingham over de halve afstand en de wedstrijd (met wel goedkope inschrijftarieven) trekt moeiteloos dik 1300 atleten. De winst ging naarw Jack Hutchens in 3.52.27, die Finn Arentz en Stephen Derrett achter zich liet. Bij de vrouwen een mooi duel tussen Lizzie Rayner en Hannah Munday met op een derde plaats Davina Greenwell. Aan de start 1 Nederlander.

ZONDAG 15 MEI: OUTLAW NOTTINGHAM
431.Robin Dijkstra 5.27.48

Een kleinere Britse wedstrijd met 143 deelnemers is de Immortal Stourhead, eveneens over de halve afstand. De winst ging naar de Brit Matthew Cox in 4.53.44 uur en naar zijn landgenote Emma Hatzis in 5.16.18 uur. Ook in de Spaanse stierenstad Pamplona was zaterdag nog een halve triathlon. De stieren liepen gelukkig niet los door de stad van Miguel Indurain. De winst ging naar Fernando Zorilla Medrano in 3.47.31 uur. Oud-gediende Eneko Llanos eindigde als derde. Beste vrouw was Helene Alberdi Sololuze, die verrassend Judith Corachan Vaquera versloeg. Hier 307 deelnemers, geen Nederlanders.

Amerikaanse kampioenschappen

Uit het rijtje World Triathlon races halen we nog de Centraal-Amerikaanse en Carribische kampioenschappen in Punta Cana, Dominicaanse Republiek. Daar deden bij de junioren drie Arubaanse triatleten aan mee. Ze finishten in het middenveld met Jaden Romero op een 14e, Richard Sotelo Casas op een 15e en Jayderick Geerman op een 17e plaats. Het thuisland was succesvol met twee juniorentitels: Alexis Gabriek Vasquez Fernandez bij de jongens en Karel Alexa Ramirez Bodden bij de meisjes.

Intussen zijn er ook weer wat continentale kampioenen voor 2022 bekend. Bij de elites waren het op Punta Cana de Amerikaan Brent Demarest en de Canadese Dominika Jamnicky, die de titels pakten. In het Argentijnse Formosa werden de sterke Chileen Diego Moya en de Braziliaanse Djenyfer Arnold de nieuwe titelhouders.

Aziatische Spelen

De Zuid0oost Aziatische Spelen gaan verder in Hanoi, Vietnam. Naast triathlon was het gisteren de beurt aan duathlon. Dit keer succes voor de thuisploeg, want de Vietnamees San Pham won bij de mannen. En de Filippijnse Marion Kim Mangrobang (waar een fraai plaatje van hebben) pakte de dubbel: triathlon en duathlon dus. In september dit jaar zijn nog de Aziatische Spelen met ook triathlon. Deze worden gehouden in het Chinese Hangzhou.

GP Duathlon St. Auvertin

Tenslotte nog de tweede Franse GP-dauthlon. Het concept was 3 km. lopen, 10 km. fietsen, 2 km. lopen, 10 km. fietsen en 2 km. lopen. Veel wisselingen dus, een format die ook Zofingen wel hanteert in het nevenprogramma. Daar was de snelle Belg Arnaud Dely het meest in bedreven. Hij won trouwens vorig jaar deze wedstrijd ook al en was tweede in de openings Grand Prix eerder dit jaar. De Fransmannen Maxime Bargetto en Valentin Andre knokten voor een zege voor een vaderlander, maar schoten nipt te kort. Benjamin Choquert kreeg een tijdstraf en werd vierde. De enige Nederlander aan de start was Jeroen Bakker. Hij finishte 32e op exact twee minuten van Dely.

Bij de vrouwen stapte Ann Schoot Uiterkamp uit de wedstrijd. De winst ging naar de inmiddels Venezuolaanse wereldkampioene Joselyn Daniel Brea Abreu (vorig jaar op het WK nog in een TRI-pakje). Nog een lange naam op de tweede plaats: Guadalupe Jazmin Aguilar Corona (!) uit Mexico. Voor het brons had de Franse microfonist niet zo veel woorden nodig: dat ging naar Lucie Lang.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.