Tien jaar Teamcompetities NL: het succes begon in Enschede; Joost en Nelleke winnen; CrossRBR voor Erik en Laura; Drie Vlaamse triathlons – WTJ 2312

DINSDAG -Het was voor ondergetekende eens een ander weekend. Een weekend met muziek, zang, dans en gesproken wordt. Samenvattend ook wel cultuur genoemd. Cultuur en sport gaan mijns inziens hand in hand, zolang je er maar voor open staat. Terug naar de sport, want daar draait deze site natuurlijk wel om. Ruud nam de honneurs tekstuee; bondig waar met een weergave van de UT-triathlon op de Campus van de Universiteit Twente. We komen er nu op terug en gebruiken als feature-foto een ‘day-after’-plaatje als eerbetoon aan al die vrijwilligers, die zich in de hitte van Enschede hebben ingezet voor het welslagen van het evenement. Hulde. Zo mogen we dat graag zien! Laten we hopen dat alle triathlons voldoende handjes krijgen!

Studenten

Veel series, ook al omdat de studentenorganisatie maar liefst drie divisies binnenhaalde: de 2e Divisie Noord (M/V), de 3e Divisie Noord (M/V) en de 4e Divisie. Dat tikt dus lekker door voor de Teamcompetities, die blij mogen zijn dat UT Enschede zoveel ruimte heeft om al die startgroepen op zondag de 15e mei te herbergen. De organisatie zit al vrij lang rond dit meiweekend, immers in 2000 moest de UT Triathlon nog worden afgeblazen vanwege de vuurwerkramp op 13 mei, kort tevoren.

UT Triathlon is bakermat voor Teamcompetities

Het evenement is ook de geschiedenis in gegaan als de allereerste Teamcompetitiewedstrijd ooit. Haast op de kop af tien jaar geleden won Bas Diedeen de ochtendwedstrijd en ’s middags was Bas samen met Edo van der Meer, Evert Scheltinga en Mark Oude Bennink goed voor de allereerste overwinning in de Eredivisie. Kennen jullie het beste vrouwenteam nog? Lastige quizvraag he. Het was Pro Triathlon, dat op 13 mei 2012 kwam opdraven met Neiske Becks, Maya Kingma, Anke de Boer en Charissa Zijlstra. Andere tijden, nietwaar.

In de loop der jaren is het succes gegroeid. Uitbreiding 1e Divisie volgde weldra en daarna 2e, 3e en 4e Divisie en dan ook nog eens Noord en Zuid. In allerlei formats: teamtriathlon, tijdritvorm, enduro, sprint, kwart, estafette enzovoorts. Beperken we ons tot de UT Triathlon, dan was ook in 2013 de Eredivisie te gast. In 2014 kwam de 1e Divisie over de vloer, in 2015 de 1e en 3e Divisie, in 2016 de 1e Divisie, in 2017 geen enkele Divisie, in 2018 weer terug met 2e, 3e en 4e Divisie, in 2019 ontbrak de animo voor Teamcompetities maar in 2021 weer helemaal terug met 2e en 3e Divisie Noord. En nu dus ook nog de 4e Divisie erbij.

Joost Somsen boekt lekkere overwinning

Belangrijk om te weten is toch ook dat er een individuele kwart in het drukke programma zit. Voor het eerst won Joost Somsen deze wedstrijd. Hij was kort na titelverdediger Stijn Jansen uit het Campus-bad geklommen om vervolgens toe te slaan over het universiteitsterrein bij het fietsen. Stijn viel terug naar een derde plaats en stapte tijdens het lopen uit. De tweede plaats werd bij het fietsen al ingenomen door Bryan van Rutten. De Bredanaar hield stand op zilver, maar wel op liefst zeven minuten van de Team4Talent-winnaar. Na de mannen uit Eibergen en Breda volgde Han Peter Lucas uit Zwolle, die de race constant alleen had afgelegd. Daarna het grote gat naar nummer vier Martijn Phylipsen uit het Gelderse Wolfheze. Met Groninger Jouke Janze en Jan Willem Welberg uit ’s Heerenberg is de top zes compleet. Onderscheid in masters wordt door de studenten niet gemaakt.

Nelleke Bosch snelste vrouw

Nelleke Bosch – ooit net als Kyra Meulenberg begonnen met een vrouwentriathlon in Utrecht – was de snelste vrouw in 2.13.53 uur (overigens was Joost klaar in 1.40.35 uur). Saskia Bekhuis was haar nog wel de baas in het zwembad, maar daarna nam de Ommense gedecideerd over op weg naar een eerste wat grotere overwinning na bijvoorbeeld Gorssel en het recreantenprogramma in Holten. De derde plaats ging naar Christel de Jong en Mariken van der Kroon sloot het rijtje van vier vrouwen af.

De aquabike was wederom een kolfje naar hand van Guido Gosselink. Hardlopen is met Guido’s knieën geen optie meer, hij houdt het bij zwemmen en fietsen . En dan is er dus altijd nog de aquabike, waarvan in ons land niet zo gek veel wedstrijden zijn. Harm Wevers en Remco Snippe waren de nummers twee en drie. Marloes Voorhout hield Ester Scholten achter zich.

VZC twee keer bovenaan

Het gros van de in totaal 513 deelnemers aan de UT Triathlon deed zondag mee aan de Divisiewedstrijden. Gevieren de sprint triathlon afleggen, dat was de opdracht. Het geeft altijd een bijzondere sfeer op de toch al levendige Campus, waar studenten soms ’s middags nog wat slaperig uit hun ogen kijken wat er nu weer voor hun studentenflat gebeurt. VZC Veenendaal behaalde twee podiumplaatsen. Bij de Tweede Divisie Noord waren Vincent Bohm, Rob Kwaaitaal, Victor Goene en Thom Delno te sterk voor Hellas 3 en TriTeam Groningen 3. In de 3e Divisie Noord werden de Veenendalers tweede.

ASU’11 met opnieuw Pim van Diemen

Meest succesvol was het Amsterdamse ASU’11 (voorheen vaak het ‘kleine broertje’ van De Dolfijn genoemd). Het team won zowel bij de 3e als 4e Divisie Noord. Opvallend was dat bij het 2e Divisie-team Pim van Diemen de gangmaker was, nota bene een week na zijn winst op Ironman Alcudia-Mallorca! Pim had steun van Peter van Dartel, Dennis Bakker en Dennis Schipper. VZC 3 en TC Twente 3 kwamen nog het dichtst bij de Amsterdamse formatie. In de 4e Divisie bestond ASU ’11 uit Eric Storms, Bas Veldhuis, Merijn de Jong en Wim-Jan Dannijs. Hier waren Hellas 5 en Argo 3 niet tegen opgewassen.

De vrouwenteams waren er uiteraard ook. En dan heb je al gauw met sterke ‘Hellenen’ te maken. Hellas 3 won met Babette Rosman, Tess Oude Weernink, Margreet Koopman en Josette Voskuilen de 2e Divisie Noord en legde AV Triathlon en TT Twente 3 haar wil op. Een ook Hellas 4 was als team sneller over de finish bij de entree van de Campus dan VZC 2 en AV Heerenveen. Dat Utrechtse kwartet bestond uit Tanje de Boer, Esther Vinke, Laura Boeschoten en Ilse Rietberg.

Recreanten snelste op Teamtriathlon

Maar sneller dan alle Divisieteams ging het voor beide geslachten in de open race, de zogeheten recreanten. Want het Trican Team had ook gewoon zin in een teamwedstrijdje en scoorde met 52.20 minuten de snelste tijd. Die formatie was inderdaad ook sterk qua atleten: Bram Koppenaal, Timo Feenstra, Mathijs Weijkamp en Kai van den Brink. Ook het vrouwen Eredivisieteam van De Dolfijn zette met 1.02.51 uur de snelste tijd van de dag neer. Verantwoordelijk daarvoor waren Britt van Rooij, Marleen van den Broek, Nadine Straten en Yvonne Beumer.

De sprint triathlon van UT Enschede werd gewonnen door Koen Wiggers en Susanne Wentink-Nijhuis en dan was de koek op dit overvolle programma nog niet op, want ook de jeugd streed dapper mee. In de hogere leeftijdsgroepen wonnen Alex Roman Ermel en Evelien Gosselink, dochter van… Bij de jongsten was Maud Lamfers (29.42) sneller dan alle jongens, waarvan Hugo Roman Ermel (33.10) dan weer wel de snelste was.

Crossduathlon Nunspeet

We hadden nog een tweede wedstrijd in Nederland (en jullie weten dat we de vaderlandse wedstrijden moeten koesteren, vandaar veel aandacht) en dat was de Maxipromo crossduathlon van Nunspeet. Normaliter is er het circuit van Veluwse duathlons, maar omdat de kalender schoorvoetend is ingezet deze winter is er dit seizoen nog geen totaalklassement. Wel leuk trouwens om ook in mei nog crossduathlons te hebben en waarom ook niet!

De winst ging naar Erik Bolding. De 38-jarige atleet uit het Overijsselse Tuk maakte nog niet zo gek lang geleden vanuit de hardloopsport een zijsprongetje naar duathlons. Eind vorig jaar werd Erik eerst nog Nederlands kampioen veldlopen bij de masters 35. Daarna waagde hij zich aan de crossduathlon van Ameland, waar hij uiteraard vooraan wegliep samen met Jeroen Bakker (zie boven in Enschede actief). In Nunspeet had Erik het rijk alleen bij het lopen. Over het motorcrossterrein was hij al weg bij zijn concurrenten. Fietsen over smalle paden en single track ging hem ook goed af. Het parcoursrecord werd met 3,5 minuut verbeterd, zo lieten de organisatoren weten.

Erik Bolding en Laura Gorter naar zeges

Betrekkelijk eenvoudig boekte Erik Bolding zo zijn eerste zege. Vijf minuten nadien eindigde Chris van Wamelen als tweede en er waren al zeven minuten voorbij tot Jeroen Verbocht zich als derde meldde. Bas van Dijke zat daar kort achter met op een vijfde plaats cross-routinier Joost Christiaans. Sjoerd van Rheenen maakt de top zes compleet. Geen aparte master-indeling.
Was het voor Erik zijn eerste crossduathlon-zege, van Laura Gorter weten we dat ze al minstens 14 keer de handen in de lucht kon steken voor een zege in deze discipline. Anders dan Erik Bolding heeft Laura een wielerachtergrond. Ze combineert beide sporten nog steeds, vandaar dat de Utrechtse (maar geboren Drunense) niet altijd op alle grote crossduathlons in actie komt. De tweede plaats was 2,5 minuut later voor Sterre Witteveen, die eerder dit jaar op een gravelbike al de crossduathlon van Nijkerk won. Zij klopte op haar beurt Femke Tabak uit Maarn, die vanuit het fietsen ook aan triathlons is gaan doen. Waarschijnlijk had Maaike Telkamp zich nog kunnen mengen in de strijd, maar nadat de Almeerse als eerste aan het mountainbiken begon kreeg ze materiaalpech waarmee ze werd terug geworpen naar een vierde plaats. Janine Schutte finishte als vijfde. Zelfs de wethouder Mark van de Bunte deed mee en werd verdienstelijk dertigste.
Best duo was Gert Bronkhorst met Wim Wolf en bij de vrouwen Eline Nagelholt en Marriet de Zwaan.
NK 10 km. Venloop: Thomas 12e; Ruth 4e
Naarmate het triathlonseizoen verder gevuld wordt met wedstrijden, kijken we wat minder naar de atletiek- of wielerevenementen. Voor de Venloop maken we een uitzondering. De race in Venlo was namelijk NK 10 kilometer. Voor Thomas Cremers een goede test op zijn snelheid over die afstand. In het door Luuk Maas in 29.41 minuten gewonnen NK finishte Thomas als twaalfde in een sterke 31.05 min. Niels te Pas was veertiende in 31.18. En verder zagen we: 18.Patrick Stitzinger 31.42; 24.Sander de Bart 32.14; 42.Roger Smeets 34.04 (1e M45); 51.Finn Timmermans 35.19 en bij de vrouwen: 4.Ruth van der Meijden 35.06 (1e V35).
Carla van Rooijen tweede in Dendermonde
We gaan naar onze zuiderburen, want daar leek het wedstrijdprogramma nog groter dan bij ons. En alles op die zonnige zondag. De zomer is eigenlijk al volop begonnen. De Ros Beiaard (bekend van de processie) Triathlon van Dendermonde werd gewonnen door Tom Vander Hoogerstraete en Katrien Verstuyft. Tom moest vorig jaar de ‘grote meneer’ Bart Aernouts nog voor zich dulden, nu boekte hij een kop-staartzege. Dat gold ook voor Katrien Verstuyft, die met verve haar titel verdedigde.
Knap staaltje zwem- en fietswerk, waardoor Tom zelfs de achtervolgende groep met onder meer Sander Heemeryck op dik 3 minuten reed. Daar ging bij het lopen niet meer dan een minuutje af. Sander finishte als tweede, brons was er voor de jonge triatleet Nicola Christiaens. Beste Nederlander was Jerry Kenbeek op een 56e plaats. Knap, want daags tevoren was Jerry al tiende geworden in de eerder genoemde crossduathlon van Nunspeet. Een druk weekend dus voor onze bezige bij. Jan Hellemons finishte als 84e.
Nederlands succes bij de vrouwen, waar Carla van Rooijen alleen tweevoudig Olympiër Katrien Verstuyft voor zich duldde. Oke, die marge was wel 11 minuten maar daar hoeft Carla zich niet mee te meten. De Amsterdamse klokte 2.17.32 uur. Brons ging naar Astrid Ollivier, die een thuiswedstrijd deed.
Leuven: van halve naar City Triathlon
Na jaren van halve triathlon gooide de organisatie in Leuven het roer om. Niet langer de hoge drempel van een halve triathlon, maar een City Triathlon met bovendien slechts 705 meter zwemmen en dan wel 40 km. fietsen en 10 km. lopen. Het concept was meer dan geslaagd met 475 deelnemers en publiek dat het evenement weer wist te vinden, ook al omdat het zwemmen in de Vaart was dichtbij de universiteitsstad. De winst ging naar Jonathan Wayaffe (in 2017 winnaar van het open NK sprint te Veenendaal) en Astrid van Cauwelaert.
Wayaffe duelleerde met Leuvenaar Simon de Cuyper, maar cadeautjes worden in triathlon niet vergeven. Aan de finish was het verschil zo’n 35 seconden. De derde plaats ging naar de verrassend sterke Simon Folens. Enige Nederlander, nou ja half Belg/half Nederlander was Thijs Roelen. De zoon van voormalig triatleet Andre Roelen finishte als 64e en was daarmee tweede junior.
Astrid van Cauwelaert rekende koelbloedig af met de andere favoriete Laura Swannet. Brons ging naar Ines van Troyen.
Lievegem voor Van Vooren en Skevin
De ene halve triathlon werd ingeruild voor een andere. Want in Lievegem stond wel voor het eerste een halve afstand op het programma. De race werd overtuigend gewonnen door Brecht van Vooren en Sonja Skevin. Wellicht was het anders gelopen als snelste zwemmer Adam Lambrechts geen problemen met zijn versnelling had gekregen, waardoor hij zwaar moest trappen en dat verzuurde zijn benen tijdens de halve marathon. Lambrechts viel terug naar een 14e plaats. Tweede werd wel Nick Thijs, die op 2.25 een tweede plaats bemachtigde en daarna volgde het grote gat op nummer drie: Loic Lemaitre met 9 minuten.
Een lange solo werd het ook voor de geboren Kroatische Sonja Skevin. Ze klokte 4.40.22 en daarmee elf minuten rapper dan Cindy Lefebvre en 17 dan Estelle de Groote. Al met al was de belangstelling van de Nederlanders voor de drie triathlons in België niet zo heel groot. Maar da’s nog geen reden ze hier niet op te nemen. Ook de komende dagen nog een paar wedstrijden uit het vorige weekend, inclusief Nederlanders.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.