Meer over triathlon Ter Aar; X-triathlon Venray is speciaal; Quirijn Waaijenberg breekt door op XTerra Portugal – WTJ 2323

DINSDAG – Het heeft toch wel iets, die triathlon van Ter Aar. Een gloednieuw bestuur, maar de zaakjes prima voor elkaar. Daarmee blijft de traditie in ere. Waar op veel plaatsen de modernisering en digitalisering al lang haar intrede heeft gedaan, staat in deze Groene Hart-wedstrijd de vrachtwagen nog steeds als jurywagen bij de finish en worden de uitslagen handmatig ingevoerd. En die ongeduldige journalisten? Die wachten maar gewoon een paar dagen langer op de uitslagen. Eigenlijk waren de tussentijden nog niet ingeklopt, maar omdat er toch vraag naar was is de uitslag op basis van de eindtijden alvast maar prijs gegeven.

Joyce Caro wel degelijk tweede

Daaruit blijkt dat we in de eerste berichtgeving nog niet juist zaten met de vrouwenuitslag. Ingrid Eelkema won weliswaar wederom, maar ze moest daarvoor felle strijd leveren met Joyce Caro uit Almere, die op tien seconden van de overwinning strandde. De nummer drie in de uitslag was Cindy Brusse. Daarna volgden Melissa de Bruin en Ana Nusa Versnik. De door ons als derde genoemde Fleur van den Burgh finishte als achtste.

Het mannenklassement hadden we al wel redelijk gereconstrueerd. Erik Doornbos uit Badhoevedorp boekte een royale zege, want ruim vier minuten later arriveerde Emil Hoogstad pas bij de enthousiaste speakers Bas Oostwouder en Rick Sinnige. Vervolgens ging er weer anderhalve minuut overheen vooraleer snelste zwemmer van de dag Alex Schelvis arriveerde. Toch een knappe prestatie van de man uit Noordwijkerhout, die ook de andere onderdelen steeds beter onder de knie krijgt. Beste man uit Ter Aar zelf was Marco Versluis op een vierde plaats, waarna Jeroen Visser en Robert van der Toorn de top zes vol maakten. Prima race voorts van Brabander Mark Rijk, still-going-strong Barry Dooper en Freek van Zoest en Martin Kerkvliet. De sprint afstand ging naar Siwar Kool uit Gouda, die Andre Schaap en Thijmen Polman het nakijken gaf. Beste bij de vrouwen was Vivian Boijens ook uit Gouda. Karen Stolk en Yvonne Simis waren de nummers twee en drie.

 

X-triathlon Venray: een bijzonder gebeuren

Behalve Brouwersdam, Holland Extreme, Markelo en Ter Aar was er nog een bijzondere triathlon namelijk de X-triathlon Venray. Editie drie. We kregen een verslag aangeleverd over dit geweldige festijn van afgelopen zondag. Er deden 50 sporters met een beperking mee. De jongste was acht jaar, de oudste 82. Samen met buddies gingen ze de uitdaging aan. Iedereen Kan Sporten Noord Limburg en MEE De Meent Groep kijken terug op een geslaagd evenement.

Vol enthousiasme staan de deelnemers aan het recreantenparcours te wachten om het water in te gaan, als wethouder Jan Jenneskens de X-triathlon opent in Laco Feel Fit Center. Hierna gaat het los. 39 recreanten doorlopen met hun buddy’s de onderdelen van de X-triathlon: zwemmen, fietsen, (hard)lopen. Zonder tijdsdruk. Het gaat erom dat zij, ondanks hun beperking, mee kunnen doen aan dit sportevenement: 10 minuten zwemmen, één (3,3 km) of twee (6,6 km) rondes fietsen en (hard)lopen over een afstand van 400, 1000, 1400, 1800 of 2200 meter. De inspanning maar ook het plezier is van hun gezicht af te lezen. De eindstreep wordt door iedereen gehaald. In een rolstoel, met krukken, op een loopfiets en gewoon te voet. Iedereen is winnaar en krijgt een medaille en certificaat.

Foto: Rikus ten Brücke

Later die middag starten 11 deelnemers aan het wedstrijdparcours: 250 meter zwemmen, 10 km fietsen en 2,5 km hardlopen. In tegenstelling tot het recreantenparcours gaat het hierbij wel om de snelste tijd. De deelnemers gaan er vol in. Vanuit het zwembad gelijk de fiets op. Met een razende vaart komt er een diversiteit aan fietsen voorbij: racefiets, handbike, tandem. Verstandelijke beperking, vorm van autisme, blind of deels verlamd, het weerhoudt niemand ervan om te gaan voor de eerste plaats. Na een spannende eindstrijd op de atletiekbaan wint Edwin van Geenen, Jolein Boom is tweede en Esmee-Anne de Meulmeester derde.

MEE en Iedereen Kan Sporten kijken terug op een geslaagde dag. Projectleider X-triathlon Susan Houwen: “Het was een perfecte dag met super enthousiaste deelnemers en vrijwilligers! Iedereen heeft er ontzettend naartoe geleefd. Het vooruitzicht om mee te kunnen doen aan de X-triathlon is tijdens de corona-periode een stimulans geweest om te blijven trainen. En dan op zo’n dag iedereen zien genieten, presteren en vooral meedoen. Dat is echt fantastisch om te zien. Dat is ook wat dit evenement uniek maakt, iedereen kan meedoen. Ondanks je beperking die eindstreep halen. Mensen dát geweldige gevoel geven, daar doen we het voor!”

Rens op BK sprint

We kijken nog even over de landsgrenzen voor de resterende weekend-races. Waren er in Bilzen ontzettend veel Nederlanders en in Damme aanzienlijk minder, op het open Belgisch kampioenschap sprint in Libramont verscheen slechts 1 Nederlander aan de start: Rens van Beek. De junior van Hellas speelde geen rol van betekenis. Hij finishte als 92e totaal en negende M18. De titels gingen naar Noah Servais en Jolien Vermeylen. Zij namen tijdens de wedstrijd afstand van respectievelijk de verrassende Adrien Deharre en Simon de Cuyper alsmede Katrien Maes en Hanne de Vet.

XTerra Golega: puike race voor Quirijn

We komen in de offroad triathlons terecht. Meer specifiek XTerra, want in Golega stond zaterdag de XTerra op het menu. Het werd de wedstrijd voor Quirijn Waaijenberg. Samen met vader Mark (die overigens uitviel) struint Quirijn al enkele jaren alle grote crosstriathlons af. Voor de XTerra zijn ze in heel Europa al wel geweest en ook op het WK Maui. Quirijn is meestal een goede middenmoter, Mark pakt regelmatig een podiumplaatsje bij de hogere masters. Maar in Portugal was Quirijn Waaijenberg erg sterk bezig. Hij finishte uiteindelijk als 15e en eerste agegrouper (M20). De veertien profs voor hem waren niet de eersten de besten. Zo won de Fransman Arthur Serrieres en dat is toch de vice-wereldkampioen. Het was voor Serrieres al de dertiende XTerra zege. Zilver ging naar de steeds beter meedraaiende Griek Panagiotis Bitados en Francois Vie redde de Portugese eer met een derde plaats. Roel Bulthuis was de tweede Nederlander op een 116e plek en 22e M45.

 

Dat Quirijn – student aan de Johan Cruyff Academy – zeer te spreken was over zijn eigen prestatie werd al snel duidelijk:

Just finished @portugal.xterra 💪So happy with how it went did a good swim 🏊‍♂️ a great bike 🚵‍♂️ and a fantastic run 🏃🏼 dont know the results but I did catch alot of elites in the runWhat a blast🔥 Had a great time in Portugal💪 This was one of my best races lets keep this up👊 15th overall I hope to get enough points to join the elite field!!! I am greatfull that I can combine my sport and study thanks to @johancruyffacademy

Het was in Portugal een ‘double-France’ want Solenne Billouin was sterker dan de Nieuw-Zeelandse Samantha Kingsford en landgenote Gaelle Leduc. Voor Billouin – vorig jaar op het EK short-track nog geklopt door Diede Diederiks – was het na Namen en Xonrupt de derde XTerra-zege in haar nog korte carrière.

Toughman en Ironcat

Nog een paar nabranders als wedstrijden. Het Amerikaanse Toughman-circuit is ook weer begonnen. Kleine wedstrijden over de halve afstand. In Ohio waren 96 deelnemers bijvoorbeeld. Hier wonnen de Amerikanen Christopher Arnodl in 4.48.49 en Kelli Sheibly in 5.23.59 uur. In het Tsjechische Palava was de CTP Palava, eveneens over de halve afstand. Tomas Renc en Simona Krivankova (in 2016 nog derde in Almere) waren daar wel iets sneller klaar 4.15.15 en 4.45.45 uur, maar zij vormen dan ook Europese top op de langere afstanden.

Tenslotte de Ironcat in het Spaanse L’Ampolla. Een hele triathlon met 92 deelnemers, geen Nederlanders. De winst was voor Albert Jimenez Garces, die dat in 2018 ook al voor elkaar kreeg. Hij rekende vakkundig af met twee Poolse triatleten Pawel Mizarski en Mateusz Grzybek. Wel alle drie onder de negen uur: 8.19.23, 8.45.58 en 8.50.40 uur. De vrouwen gingen relatief niet zo snel. Een compleet Spaans podium met op 1 Leticia Menendez Lopez (11.30.04), Silvia Monserrate Vidal (12.11.02) en Elisabet Munoz Garcia (12.41.00).

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.