Gees Veenboer met trofee geëerd in Nieuwkoop; Vrijwilligers; Karin Sloove wint Pirene Xtreme; Ötillö Utö en preview EK sprint Polen – WTJ 2324

WOENSDAG -Er was deze week mooi nieuws en minder mooi nieuws uit Nieuwkoop, waar op 12 juni de eerste grote confrontatie van topatleten in eigen wordt gehouden. Het NK halve afstand is gelukkig weer terug bij een van de beste organisaties van het land (eentje die bovendien geheel uit vrijwilligers bestaat en zich dus staande houdt tussen de commerciële organisaties). Het mindere nieuws eerst:

Wegens een tekort aan vrijwilligers is de Stichting Triathlon Nieuwkoop genoodzaakt om het fietsparcours voor het aanstaande NK op 12 juni te wijzigingen. In plaats van twee rondes van 45 kilometer, zullen er drie rondes van 30 kilometer worden gereden. Op deze manier zijn er minder vrijwilligers nodig voor ons fietsparcours en hopen er uiteindelijk genoeg te hebben om onze wedstrijd door te laten gaan. Daarnaast is ook de inrichting van het finishterrein iets gewijzigd. Dit betekent dat de eerste meters van het loopparcours iets afwijken van hoe dat eerder was.

Vrijwilligers en deelnemers: kom in actie!

Het dilemma – wel/niet door laten gaan van wedstrijden omwille van te weinig vrijwilligers of soms ook deelnemers – drukt momenteel zwaar op menig wedstrijdorganisatie. Ook in Oud Gastel (mijn thuiswedstrijdje) moet volgende week een knoop worden doorgehakt: go/no go. Ik krijg de indruk dat het signaal door veel atleten nog niet begrepen wordt. Zij geloven dat het allemaal wel los loopt. Toch is de situatie nijpend.

Vandaar onze oproep: doe er wat aan, zoek naast je buitenlandse wedstrijdjes ook eens een leuke/kleinere Nederlandse wedstrijd en als je toch wat aanhang meeneemt, vraag of ze een dagje mee willen helpen zodat jij tot in de lengte van jaren jouw sport kunt bedrijven. Aanmelden van vrijwilligers voor zowel Nieuwkoop als Oud Gastel (of misschien wel voor nog een andere organisatie) kan door een PB te sturen naar info@trikipedia.nl      Dan zorgen wij voor de koppeling met de organisatoren.

Gees Veenboer Trofee voor snelste triatleet (M/V) op NK

Dan het goede/leuke nieuws van Nieuwkoop. Want het evenement krijgt een primeur voor ons land, althans zeker op een NK. De jaagstart. Het is een wat nettere benaming voor ‘vrouwenjacht’. Feitelijk is het een wedstrijd in een wedstrijd, want in het geval van Nieuwkoop is gekeken naar het tijdsverschil uit de laatste editie van Nieuwkoop. Toen won Sven Strijk in 4.00.01 en was Ilona Eversdijk de sterkste vrouw in 4.34.31 uur. Het ging toen niet om het NK, want dat was in Klazienaveen. Titelhouders zijn momenteel eveneens Sven Strijk en Yvonne van Vlerken. Dat verschil van 34.30 minuten is dus zondag 12 juni ook van kracht bij de start van het NK halve afstand.

De spanning zit hem dus aan de finish met de vraag of eerst een vrouw of toch een man door het oranje-finishlint gaat. Er is een speciale trofee voor in het leven geroepen, vernoemd naar de anderhalf jaar geleden overleden Gees Veenboer. Iedereen in Nieuwkoop en omstreken kende Gees, hij was de triathlontrainer van twee topatleten uit het Groene Hart: Jan van der Marel en Rik van Trigt (allebei deelnemer in Holten trouwens). De familie Veenboer sponsort de trofee en ook de geldprijs van liefst 2500 euro. Zeer de moeite waard dus.

Wie komen er voor in aanmerking oftewel: wie zijn tot op heden de favorieten? We noemen titelverdediger Sven Strijk, Milan Brons, Niek Heldoorn, Tristan Olij, Joost Somsen, Steff Overmars, Dirk Wijnalda, Erik Doornbos, Erik-Simon Strijk, Pim van Diemen, Martijn Paalman, Henk Galenkamp, Izak Hanse, Pim Lebouille en Jesse van Hulst. Bij de vrouwen zijn het onder meer Marlene de Boer, Ilona Eversdijk, Janien Lubben, Sophie van der Most en Ingrid Eelkema. De vrouwenwedstrijd begint om 10.30 uur aan de Nieuwkoopse Plassen en dus 34.30 minuten later de mannen.

Zwemloop Maastricht met tal van buitenlandse deelnemers

Echt de allerlaatste uitslagen van de voorbije week hebben we nu op een rijtje gezet. We gaan nog even een weekje terug toen Ferro Mosae een behoorlijk sterk bezette en vooral internationale zwemloop op haar programma had staan. De lange afstand werd gewonnen door de Belg Leo Michel. Hij versloeg de Brit Simon Hilt en Pim Lebouille. Snelste vrouw was Anna Witteveen, die haar armen eerder in de lucht stak dan de Amerikaanse Samantha Clark en de Ierse Elise Sorg Walsh. De buitenlandse inbreng is wel verklaarbaar: Maastricht is nu eenmaal een internationale studentenstad met ook nog eens veel expats. De korte afstand werd gewonnen door talentjes als Alessandro Colucci, Daphne Schenk en de aller kortste afstand was voor Quirijn Bettenhaussen en Nina Beeren. De laatste krijgt duursport via pa Raymond met de paplepel ingegoten.

Derde zege Karin Sloove in Pirene XTreme

Dan gaan we naar het extremere werk, want afgelopen zaterdag was ook de eerste lustrumeditie van de Spaanse Pirene XTreme triathlon. Het speelt zich allemaal af in het ruige berglandschap tussen Cellers en Mol Fornols. Geen hele triathlon voor watjes dus. Karin Sloove is een liefhebber van dit soort races. Ze won Pirene XTreme als in 2017 en 2019, was tweede vorig jaar. En nu kwam ze aan haar vierde zege toe. We spraken Karin na afloop en ze deelt met ons haar avontuur zo dadelijk op Trikipedia, voorzien van foto’s. ,,Het was een pittige Pirene”, concludeerde Karin. Nou, als zij dat al zegt…. Haar enige tegenstandster viel overigens uit. Het was sowieso een slagveld, want van de 37 gestartte deelnemers kwamen er slechts 23 aan. Winnaar bij de mannen was voor de derde keer op rij de Spanjaard Rafael Espinar Puig. Zijn winnende tijd was 25 minuten langzamer dan vorig jaar: 13.09.48 uur. Maar het was ruimschoots voldoende voor de winst, want de nummer twee Moises Vidal Gil kwam op de top aan in 13.43.09 en Juan Martinez Martinez deed er als derde 14.08.01 uur over.

Ötillö Utö met Joop en Roy

Ook ‘pittig’ zijn de Scandinavische Swimruns. Ooit ontstaan in Zweden en in dat land veel populairder dan triathlon. De sport krijgt ook in ons land meer voet aan de grond. Of moeten we zeggen in het water, want de aquathlon speelt zich ook voor een groot gedeelte in open water af. De elementen moeten niet al te mals zijn. Dus geen strak kabbelend watertje, maar woeste baren en geen glad asfalt, maar onverharde bospaden, rotspaadjes, klauteren en klimmen.

Afijn, de Ötillö (Zweeds voor swimrun) is ontstaan op het Zweedse eiland Utö. Daar wordt later dit jaar het WK gehouden, het is de bakermat van deze discipline, dus het Hawaii van de swimruns. Op Utö was zaterdag al een wedstrijd, die meetelt in de WK series. In totaal moesten de teams 32,7 km afleggen, waarvan 27,4 trailruns verdeeld over 21 ‘etappes’ en 5,3 km. zwemmen opgedeeld in 20 stukjes. Hoogteverschil was 131 meter, het langste zwemonderdeel was 600 meter, het langste lopen 4 kiilometer. De winst ging naar het Zweeds/Franse koppel Max Andersson en Hugo Tormento in 3.39.05. Ook de nummers twee kwamen uit Zweden en Frankrijk: Victor Dahl en Guillaume Hemenan deden er tien minuten langer over. Net boven de 4 uur kwam koppel drie aan: Daniel Adams-Ray en Fredrik Axegard uit Zweden. Op een 23e plaats kwam het enige Nederlandse team aan: Xtreme-atleet Joop Schwalbach met Roy Marinus namens de Twiske Swimrunners. Hun eindtijd: 6.45.00 uur. Pittig dus. Beste vrouwenteam was Emma Wanberg en Helen Wikmar uit Zweden in 4.30.11, het Nederlandse duo Alisa van Poecke en Maaike Knol stapte uit. De miu ging naar het Australische/Zweedse tweetal Adriel Young en Amanda Nilsson.

De allerlaatste wedstrijd, die we aantroffen was de Amerikaanse HarryMan over de halve afstand. Tom Lennon en Elizabeth Johnson uit de USA wonnen in respectievelijk 5.03.54 en 5.51.56 uur.

EK supersprint Olsztyn met 22 Nederlandse (para-)triatleten

Goed daarmee kunnen we vanaf nu – op deze Hemelvaartsdonderdag vooruit kijken. Naar bijvoorbeeld het (super-)sprint in het Poolse Olsztyn. Halve finales vrijdag, finales zaterdag en dat over 300 meter zwemmen, 8 km. fietsen en 2 km. lopen. Bij de elites is TeamNL vertegenwoordigd door Donald Hillebregt, Rani Skrabanja en Eva Cornelisse. Geen Ian Pennekamp helaas bij de U23/beloftes, hij is geblesseerd. Wel Victor Goené, Gjalt Panjer, Mitch Kolkman, Barbara de Koning en Kim van ’t Verlaat, die tegelijkertijd met de elites van start gaan. Junioren zijn er ook. Voor ons land: Niels van Lanen, Hidde Mollee, Luna de Bruin, Merel Veltman en Sonja de Koning. Voor de juniores is er zondag nog een EK Mixed Relay. Zaterdagavond wordt bekend wie daarin voor Nederland uitkomen.

Bovendien is Olsztyn strijdtoneel van het EK paratriathlon, Nederland komt met zijn sterkste formatie aan de start: dus Olympisch kampioen Jetze Plat, Geert Schipper, Margret Ijdema, Brendan Bischof (allen PTWC), Maurits Morsink (PTS2), Nico van der Burgt (PTS3), Sander Koomen/Daaf Plomp (PTVI) en nieuwkomer Sanne Koopman (PTS4).

Ook Nederlandse deelname in Egypte en World Cup Arzachena

Het beeldmateriaal komt opvallend genoeg niet van de in Polen woonachtige sportfotograaf Peter Horsten. Hij is met zijn zoon Dorian afgereisd naar Egypte voor de Africa Triathlon Cup in het Egyptisch Sharm El Sheikh. De Nederlandse deelname op de World Cup in het Italiaanse Arachena beperkt zich tot Quinty Schoens. Grote races op de halve afstand zijn komend weekend de Ironman 70.3 in Kraichgau en de Challenge Sankt Polten. Maar we vergeten zeker niet de openingswedstrijd van de Tri Hard Series in Almere Haven aanstaande zaterdag.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.