Barbara de Koning sterk derde in Africa Cup, Robin vijfde; Europe Cup Rzeszow; World Record – WTJ 2334

ZATERDAG – De Africa Cup races gaan ook volop door. Zaterdag was de triathlon in de Tunesische stad Yasmine Hammamet. Ander startveld dan in de Europese wedstrijden, maar tegelijkertijd wel met Nederlands succes. Want Barbara de Koning kwam tot een formidabele derde plaats. In een seizoen waarin ze de hele wereld (Amerika, Europa, Azië en nu ook Afrika) over reist en al tien (!) triathlons heeft gedaan, is de Brits/Nederlandse schier onvermoeibaar. Ook Robin Dreyling deed het voortreffelijk: de Almeerse finishte als vijfde. Marit van den Berg was de derde Nederlandse in de top tien.

Dubrick snelste zwemmer

Bij de mannen hielden Gjalt Panjer en Victor Goene elkaar goed bij om uiteindelijk als 15e en 16e te finishen. De wedstrijd werd gewonnen door de relatief onbekende Fransman Nathan Lessmann in 55.16 minuten. De Australier Kye Wylde werd negen seconden later tweede. De Duitser Cedric Osterholt derde. Lessmann was tot dan toe nooit verder gekomen dan een 15e plaats in een Europe Cup wedstrijd, maar vandaag was hij soeverein. In het water was hij nog de nummer vier achter voorste zwemmer Marc Dubrick. De Amerikaan zag snel een flinke groep van zeker 15 triatleten aansleten. Lessmann hield de benen stil, vertrouwde op een snelle vijf kilometer. En dat pakte goed uit.

Lessmann verrast

Vijftig seconden na Dubrick kwam Gjalt Panjer als 20e uit het water. Vijftien seconden later was het Victor Goene, die als 35e van de 53 atleten het zwemonderdeel afsloot. Op de fiets was Cedric Osterholt de grootste jager. Hij zette zijn zwemachterstand om in aansluiting met de k0pgroep van 15, die uiteindelijk van de fiets zou stappen. Ook Victor fietste zijn achterstand teniet, waarop de kopgroep groter en groter werd. Bij het lopen was Lessmann de sterkste van de voorste groep. De Duitser Rico Bogen liep de snelste vijf: 15.15 minuten. Lessmann had de tweede tijd: 15.27 minuten. De winst was voor hem met Wylde en Osterholt erachter. Daarna volgde Richard Varga – van The Championship weer terug in de sprintjes – en de Zuidafrikaan Nicholas Quenet. Fabian Kraft eindigde zesde en de Amerikaanse topzwemmer Marc Dubrick kwam als tiende aan.

Kim snelste fietser

In het eliteveld was Barbara de Koning nog nooit zo kort gefinisht. Een pracht bronzen positie achter winnares Tanja Neubert uit Duitsland en de Zuidafrikaanse Shanae Williams. Williams kwam samen met Barbara de Koning als eerste uit de Golf van Hammamet. Elfde op 17 tellen was Robin Dreyling. Het verschil zat ‘m bij Marit van den Berg, die een krappe minuut verloor in het water en ook bij Kim van ’t Verlaat, die als voorlaatste op 2.20 minuut klaar was met de 750 meter borstcrawlen. Kim zette dat recht met opnieuw de snelste fietstijd. Een inspanning, die ze bij het lopen wel weer enigszins moest bekopen. Ook Robin en Barbara scoorden goed met de 5e en 6e fietstijd. In het lopen was Tanja Neubert een klasse apart: de 17.29 op de vijf was 22 seconden sneller dan Williams en 1.10 op Barbara de Koning, die toch nog de derde tijd lanceerde. Ook overall dus. Met Robin op de vijfde, Marit op de 10e en Kim op de 12e plaats kon TeamNL tevreden terugkijken op het Tunesische avontuur. Het land zelf vaardigde maar twee atleten af. Bij de mannen werden Seiffedine Selmi en Khalifa Dhifallah respectievelijk 39e en 49e.

Wel Tunesische successen bij de junioren met zeges voor Zakaria Chtioui en een derde plaats voor zijn zus Feriel. Bij de meisjes een dubbel succes voor de Zuidafrikaanse zusjes Kira en Kadence Ribbink. De Aziatische sprintkampioenschappen in het Koreaanse Sejong leverden een clean sweep voor de Japanners op. Genta Uchida, Aoba Yasumatsu en Makoto Odakura waren de sterksten. Bij de vrouwen verstoorde enkel Ekaterina Shabalina uit Kazachstan een tweede Japanse trilogie. De winst ging wel naar een atlete uit het land van de rijzende zon: Yuka Sato. Na Shabalina ging brons naar Sarika Nakayama.

Rzeszow ligt heel dichtbij oorlogsgebied

Ook een Europe Cup wedstrijd vandaag. Een nieuwe nog wel, want i n Rzeszow was niet eerder een triathlon, die meetelde voor de Europe Cup. Opvallend is wel dat de stad in het verre Zuid-Oosten van Polen ligt, op amper 65 kilometer van de Oekraiense grens vandaan. Rzeszow staat ook bekend om zijn eerste opvang van vluchtelingen uit het buurland in oorlog. Gelukkig is sporten nog steeds mogelijk zelfs in een wereld op drift. De Oekrainers waren met zes triatleten vertegenwoordigd, Nederland met vijf.

De winst ging naar de Oostenrijker Leon Pauger. Het was ook hier een sprint wedstrijd (tegenwoordig toch wel de populairste afstand bij World Triathlon-races). Hij ging er bij het lopen vandoor en hielde zeven seconden over op de Brit Jack Willis en precies twintig op de Duitser Johannes Vogel. Poolse wedstrijden liggen de 24-jarige Oostenrijker wel, want in 2020 won Leon Pauger ook al in Olzstyn. Van het Nederlandse kwartet bij de mannen, was Jorik van Egdom onze beste man op positie twaalf.

Jorik

Met Chris Deegan op kop ging de wedstrijd na het zwemmen echt goed van start. De verschillen ware nog niet al te groot, al was er voor de Nederlanders wel werk aan de winkel. Dorian Horsten kwam als 37e op 40 seconden uit het water, de rest volgde daarachter.  Bij het fietsen ontstond een kopgroep van 25 man met onder meer Horsten en Van Egdom in de gelederen. De kansen lagen nog open met de tweede wissel in zicht. Bij het lopen leek Jorik van Egdom hard op weg in de top tien terug te keren, maar de verschillen waren klein en de posities wisselden niet veel meer. Jorik klokte de twaalfde tijd op 1.05 van winnaar Pauger. Jorik liet wel de tweede looptijd van de dag noteren: 15.12. De Azerbedjaan Rostislav Pevtsov met de snelste looptijd zou vierde worden in het eindklassement. Michal Oliwa was op een vijfde plaats de verrassend snelle Pool voor de snelste fietser van de dag, de Tsjech Radim Grebik.

Jorik deed het met een twaalfde plaats op 63 deelnemers lang niet slecht. Ook Dorian Horsten keek in zijn ’tweede thuisland’ terug op een prima reis, eindigend op een 33e plaats, drie minuten na de winnaar. Daarna was het kort wachten op Lars van der Knaap, die als 36e doorkwam. De laatste in het rijtje is Stijn Jansen, die net als Lars goed liep, maar te veel tijd verloor op de eerste twee onderdelen. Stijn werd uiteindelijk 50e.

Eva Daniels snelste vrouw

Snelste vrouw was Eva Daniels. De Luxemburgse wilde aanvankelijk voor Nederland uitkomen, werd ooit tweede op het NK jeugd, maar bleef later toch vasthouden aan haar Luxemburgse paspoort. Met succes, want ze won prompt de race in Rzeszow. Bijna jongste Marta Kropko voerde het veld aan na zwemmen in de Wislok rivier. Daar verloor de enige Nederlandse deelneemster Maaike Vooren nog niet zo veel. Als tiende kwam ze aan de kant, maar toch al op 35 seconden van Peter Kropko’s dochter.

Zeven vrouwen vonden elkaar op de fiets vooraan, Maaike Vooren zat in het tweede groepje. Dat kwam maar niet dichterbij. Op het lopen toonde Eva Daniels haar kwaliteiten, met 17.06 had ze de snelste looptijd. Na ook al de tweede fietstijd te hebben genoteerd. Cathia Schar werd zeven seconden later tweede en derde was de Duitse Selina Klamt. Maaike Vooren liet een prima achttiende plaats noteren. Haar beste Europese race was tot dan toe 29e (in Quarteira vorig jaar). Nu dus progressie voor de Noord-Hollandse, die 3,5 minuut toegaf op de winnares.

De Europes Triathlonh Junior Cup was meer lokaal van aaard. Alexandr Ten uit Kazachstan en de Poolse Jozefina Mlynarska wonnen de race. Zilver en brons gingen zowel bij de mannen als vrouwen ook naar Poolse deelnemers.

Morgen/zondag dus de Pho3nix Sub 7/Sub 8 project. Ze lijken er klaar voor, maar is het weer dat ook….? Laten we het hopen. Verder de triathlons Tilburg, Walwijk, Huizen en Maastricht, het EK Ironman Hamburg en Challenge Madrid.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.