Winst Brons en Visser in Brouwersdam; Anna Witteveen en Ardjan Swerink snelsten in 5150 WestFriesland – WTJ 2026

ZATERDAG –  Triathlon is vaak een ochtendsport. In Hoorn en Brouwersdam waren de wedstrijden al voor de middag klaar. Met Milan Brons en Els Visser als sterke winnaars van de GO Triathlon Brouwersdam en met Anna Witteveen als overall-winnaar op de 5150 West-Friesland is het drukke weekend los gebarsten. De tweede plaats in Hoorn ging naar Ardjan Swerink, daarmee dus beste man.

Na drie afgelastingen (vorig jaar twee maal en deze zomer opnieuw) kon Hoorn dan eindelijk getuige zijn van de ‘magie van Ironman’, ook al is het nog niet de volledige afstand de kortere varianten zorgen voor een bepaalde dynamiek, die je bij andere wedstrijden niet bespeurd. Zwemmen in de historische haven van Hoorn met meest prachtige oud-Hollandse gevels als decor heeft al iets bijzonders. Fietsen deden de triatleten vandaag nog over de Zuiderdijk en terug, morgen doen ze alle zeven Westfriese gemeenten aan. En lopen doen ze door hartje Hoorn over bruggetjes, oude steegjes en langs bomvolle terrasjes. Het geeft een hele bijzondere sfeer, ook al kan dit keer niet gefinisht worden op de Roode Steen, maar Baardland een schiereilandje tussen de jachthavens in.

 

Vooraan in de rolling start gingen Anna Witteveen en Ardjan Swerink en Koen Wesselink als eerste drie te water. Goede keus, want zij bleven vooraan tot aan de eindstreep. Het knappe was dat Anna voorop bleef bij het fietsen (tijdritfiets van Sanne!) en dat ook bij het lope vasthield. Een overall-zege voor de Nederlands sprintkampioene U23 dus en zo vaak komt het toch niet voor dat de eerst aankomende een vrouw is. Anna is in vorm dat moge duidelijk zijn. Over twee weken moet ze weer knallen op een internationale sprint in Barcelona. ,,Voor nu was het wel geinig om eens een race te doen zonder te stayeren.” Tevreden constateerde ze dat ook haar vriend achter zich had gelaten.

Anna Witteveen superieur

Overigens zat ook de tweede vrouw kort, want de Poolse Karolina Jahnz vertrok niet zo snel uit de startblokken, maar kwam gaandeweg de wedstrijd wel opzetten en liet uiteindelijk de vierde tijd noteren. Bert van Mourik en Martijn Ploeger waren de eerstvolgende finishers. Net buiten de top tien, maar toch elfde kwam de Vlaamse Birgit Massage aan de derde snelste vrouwentijd. Elfde was niet het moment waarop ze binnen kwam overigens, want met rolling starts krijgt het wedstrijdverloop soms een ietwat ander beeld. Binnen het uur was iedereen te water. Opvallend overigens het groot aantal afwezigen in deze wedstrijden: gesproken werd van zo’n 40 procent. Atleten die dus wel inschrijfgeld hebben betaald, maar niet hebben afgemeld. Zonde van die centen, denk ik dan. Maar misschien is dat te Hollands geredeneerd.

In de mannenrace was het misschien wel slim van Ardjan Swerink om vroeg te starten. Zijn zwemtijd was dan wel niet de snelste, zo kon hij nog die koppositie min of meer behouden en de boel vergroten tijdens het fietsen en lopen. Achter Anna gaan was ook niet zijn opdracht, wel de mannenzege. Koen Wesselink en Bert van Mourik waren dus de mannen naast hem op het podium. In de live-uitslagen zitten nog een paar foutjes overigens, daar wordt aan gewerkt. De relay ging naar het Team Biesterbos Groep.

In totaal 46 nationaliteiten bijeen vooral morgen. Maar ook vandaag op de podia al Polen, Belgen, Duitsers en Zwitsers. Dat laatste bij de 4:18:4, waar de jongste van allemaal de Duitser Malte Prüfert (15) van kop af aan aan de leiding ging. De Zeeuw Wouter Verstraate werd tweede en de Limburgse junior Mitch Wismans derde. Bekende atleten als Pieter Wijnhoven, man-uit-de-streek Michael Krijnen. Mauro Dieters en Jerry Kenbeek eindigden ook in de top tien. Beste vrouw was ook al de benjamin van het vrouwenveld, de Zwitserse Franceska Zenklusen. Ze klasseerde zich op een vijftiende plaats totaal en liet vrouw-uit-de-streek Dagmar Krijnen en Hannie Soeters (nu sta je er alweer in Hannie!) achter zich.

Sterk bezet Brouwersdam voor Milan Brons en Els Visser

Over naar meer Nederlandse wedstrijden, want Brouwersdam mocht er ook wezen. Niet geremd door het feit dat pro’s niet mogen starten kwam er een topveld in deze niet-NTB wedstrijd van Erik Peeman c.s. Het waren Milan Brons en Els Visser, die hier een zege boekten. Voor Milan een leuk tussendoortje tussen zijn schitterende WK Almere en straks de Ironman Mallorca, voor Els een hervatting na een veel te lange blessuretijd.

Driekwart minuut scheidden Milan Brons en Erik-Simon Strijk van elkaar toen ze het Grevelingenmeer uitstapten. Toen Milan ook nog eens de snelste fietstijd neerzette, groeide zijn voorsprong naar vijf minuten en was het eigenlijk ‘kat in ’t bakkie’. Erik-Simon kwam samen met Steff Overmars de wisselzone in, maar al snel liep ES alleen op ‘zilver’. Snelste loper op de afsluitende tien kilometer (afstanden in GO Triathlon zijn 1/79/10) was Robert de Korte, die ongetwijfeld in de roes van de zilveren plak van partner Diede naar een derde plaats liep. Steff Overmars kwam daarmee net naast het podium te staan en daarna ontstond het gat naar Justin Boone, Maarten Borsten en Fabian Boots. Youri Zoon (zondag nog in actie in Hoorn!) en Jacob Wijnstra maakten het tiental compleet als we daar ook Els toe rekenen.

Op een achtste plaats in totaal keerde Els Visser terug bij de finish. Met haar komst op het laatste moment was de concurrentie bij voorbaat toch op enige achterstand gezet, als wisten we tevoren niet in hoeverre Els weer in vorm zou zijn. Ze klokte echter de vijfde tijd bij zowel zwemmen als lopen, moest in het mannenveld alleen bij het fietsen wat toegeven (14e fietstijd). Ingrid Eelkema uit Leiden kon enkel bij het zwemmen enigszins in het spoor blijven van de voormalig lange afstands kampioene. Bij het fietsen en lopen kwam streekfavoriete Nelle Balde naar voren en passeerde Ingrid, die nog wel Heleen Moes achter zich liet, vorige week nog winnares in Roermond. De top vijf was compleet met Paula van der Pouw-Kuiper, snelste F50. Achterin was ‘onze’ Marloes Vos twee weken na Almere weer voldoende hersteld on Brouwersdam te doen. Prachtig.

De kwart triathlon werd gewonnen door Kijani-atleet Sam Kraaijeveld voor Ruben van Dijk en Lous Wondergem.  De winst bij de vrouwen ging naar Marieke de Leede uit Haarsteeg. Ze versloeg Sandra Vermeulen en Natasja de Winkel met flink wat voorsprong. Marieke eindigde trouwens net als Els Visser in de top tien tussen de mannen als achtste. De GO-triathlon Brouwersdam trok dit jaar 440 deelnemers.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.