Hans Bosman: 30 Secunden zu spät in Ironman Hamburg

ZONDAG – Hans Bosman is misschien wel de meest controversiele triatleet, die ons land kent. Nooit trainen, maar wel tien hele triathlons willen doen. Die laconieke houding richting de sport brengt de meest uiteenlopende reacties teweeg. Hans is trouwens de laatste, die zegt dat zijn methode een zaligmakende is. Het is zijn aanpak, hij vraagt er geen podium voor, maar krijgt het onbewust wel. Niet per se van Trikipedia. Wij signaleren een man, die de sport leuk vindt, maar er in de voorbereiding weinig voor wil doen. Dat is raar, dat is geen goed voorbeeld, daar staan we ook pertinent niet achter. Het is kortom zijn manier, niet de onze. En dat hij dan buiten de limiet valt in Hamburg, bevestigt ook voor ons een beetje dat Hans Bosman geen wonderen kan verrichten. Wie echt een goede Ironman wil doen, bereid zich uitermate goed voor en traint als een malle. Maar Hans is anders en beleeft het doen van hele triathlons op zijn manier.

Dat gezegd hebbende blikt Hans terug op zijn merkwaardige race. Aan het eind merkt hij zelf dat de speaker terecht niet de woorden ‘You are an Ironman’ voor hem uitsprak. Zelfkennis is de man niet vreemd.

Voor wie het allemaal niet wil lezen: sla gerust deze bijdrage over. Straks komt er eentje van een man, die wel hard ging in een triathlon nota bene op een vouwracefiets….

Hans Bosman komt een halve minuut te kort 

Zwemmen in de Vecht, Binnenalster en Aussenalster
Het is donderdagavond 2 juni 2022.  Ik knijp hem. Mijn eerste zwem dit jaar van 1 kilometer in de Vecht en over een paar dagen de eerste hele triathlon. Vrijdagmiddag 2 kilometer. Armen voelen wat stijf aan. Vrijdagavond nog eens 1 kilometer in de Vecht met mijn nieuwe zwempak. Perfect pak alleen bij de nek zit het wel erg strak. Het zwempak schuurt in mijn nek en bovenrug. Grijp dan maar terug op het vertrouwde, verfomfaaide pak vol met gaten en opgevulde gaten. Nooit nieuw materiaal proberen vlak voor een wedstrijd.

Het is zondagochtend 5 juni 2022 in Hamburg en sluit aan bij de laatsten die het water ingaan. Heerlijk warm weer voor het zwemmen. Als ik een paar keer stop met zwemmen komt meteen een reddingsbrigade informeren. Alles oké. Op het einde geleerd om het hoofd wat dieper in het water te steken zodat de armen wat meer naar voren kunnen worden gestrekt. Het zwemonderdeel in de Binnenalster en Aussenalster gaat prima (1 uur 43 minuten).

Fietsen door Sankt Pauli en langs de Elbe
Bij de wissel wordt me te verstaan gegeven niet met blote voeten te lopen. Fietsschoenen moeten aan. Ai dat loopt niet echt lekker dat hele end van de fietstas naar de fiets. Uit het zicht van de official doe ik mijn fietsschoenen uit en meteen verschijnt een “Kampfrichter” en wijst meteen naar de gele en rode kaart op zijn borst. Snel doe ik mijn schoenen aan. Ik moet terug. No! Do ist die Fahrrad. Krijg ik een penalty? Bij de eerste penaltybox ga ik informeren en krijg als antwoord dat ik zelf hiervoor verantwoordelijk ben. Kennelijk geen penalty.

Het fietsparcours is de eerste 20 kilometer dwars door de stad, door Sankt Pauli met de Reeperbahn en deels door de haven rondom de Elbe. Daarna lijkt het fietsparcours op het platte Almere en de Gelreman. Gelukkig de laatste 20 kilometer van iedere ronde van 90 kilometer wind mee.  Alleen de laatste kilometer lichte kramp. De tijd van 7 uur en 11 minuten is mooi op schema om de limiettijd van 15 uur en 30 minuten te halen. De gels van vandaag zijn van het merk Maurten. Gelukkig heb ik er een paar van Jeroen gekregen en weet dus dat die gels goed vallen.

Lopen en wandelen door het park
Het lopen gaat door het centrum en de groene parken van de binnenstad en verloopt moeizaam. Na 10 kilometer is het gedaan en dan maar af en toe hollen en wandelen.

Mootjes
Bij het volbrengen van de hele triathlon helpt het de verschillende onderdelen in mootjes te hakken. Bij het zwemmen is na 2 kilometer de terugweg aangevangen. Dan op het horloge kijken en dan pas bij het einde van het zwemonderdeel. Bij het fietsen elke 10 kilometer tijd checken en per 30 kilometer. Zes blokken van 30 kilometer. Bij het lopen staan borden per 2 kilometer. Kijk en vergelijk.

Respect, bewondering en slecht voor de sport
Tijdens het fietsonderdeel word ik enthousiast aangemoedigd door een deelneemster. Wie is deze aardige vrouw in het zwart? Tijdens het lopen tref ik haar en zie dat het Anke is. Ze heeft het zwaar en vertelt dat ze respect en bewondering voor me heeft maar dat het slecht is voor de sport. Te denken dat je zonder noemenswaardige training een hele triathlon kunt volbrengen. Een duidelijke mening. Sinds 2012 beoefen ik deze mooie sport maar pas sinds 2015 finish ik af en toe. Jaarlijkse ervaringen helpen bij het volbrengen van een hele triathlon.

Te laat en misrekening
De hele wedstrijd ben ik aan het rekenen om op tijd te finishen. Alle limiettijden van de diverse onderdelen zijn opgeslagen. Mijn eerste gedachte is dat ik voor 23:00 uur moet finishen en voor 21:15 uur het 31 kilometerpunt bij het lopen moet hebben bereikt. Tijdens het lopen bedenk ik me dat ik ook zelf binnen 15 uur en 30 minuten moet finishen. De laatste kilometers loop ik daarom wat minder langzaam. Ik ga het halen en zie de finishlijn, daar waar het feest is. The speaker kondigt het volgende aan. “Hans Bosman from the Netherlands.” “You have to sprint.”

Hoezo sprinten? Nogmaals buldert de speaker “You have to sprint”. Echt niet. Ik heb nog twee minuten. Zie ik daar de finishlijn? Ik besluit er overheen te springen. Dit is niet de finishlijn maar waarschijnlijk the announcerline. Op de finishlijn maak ik een buiging. Blij. Ik heb het gered met nog twee minuten op de klok! Of toch niet? Ik kijk achterom en zie nu staan 15 uur 30 minuten en 30 seconden. Dit kanniewaarzijn. Dertig hele seconden. Ik heb me vergist en niet goed gerekend. Het begin van mijn fietsonderdeel heb ik de hele tijd verward met mijn begintijd bij het zwemmen. Geen medaille, geen finishershirt. You are not an Ironman. Terecht. Er zijn grenzen.

 

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.