Medaillespiegel WK crosstriathlon; Triathlons Tilburg en Terneuzen; Oranje militairen klaar voor WK in Spanje – WTJ 2346

WOENSDAG – We kijken nog even terug op het WK crosstriathlon van vandaag. Vonden we het eerder deze week al knap hoe de Belg Sebastian Carrabin eerste de XTerra Lago di Gardi deed (4e) en vervolgens twee dagen later zilver scoorde op het WK crossduathlon, de week van Arthur Serrieres overtreft dat nog. Hij won dus die XTerra en doet drie dagen later een geslaagde greep naar de wereldtitel.

Van de junioren was alleen de bronzen medaillewinnaar al eens eerder succesvol. Hij werd afgelopen winter namelijk Europees juniorenkampioen op de wintertriathlon in Asiago. Bij de meisjes is Katja Krenn verwend met medailles: deze week goud en brons op het WK crossRBR en crosstri, eerder zilver op het EK wintertriathlon, brons op het WK wintertriathlon en zilver op het allereerste WK winterduathlon. Dat brengt ons meteen bij de medaillespiegel van dit tweede WK op de Multisports Targu Mures. Helaas geen nieuwe medailles erbij voor Nederland. Wel een enorme pizza voor Koen (zie foto). De Belgen lieten dit WK volledig lopen zelfs.

Medaillespiegel WK crosstriathlon Targu Mures

1.Frankrijk 4-3-3
2.Italie 3-4-1
3.GB 3-3-4
4.Duitsland 3-2-0
5.Tsjechie 2-1-0
6.Roemenie 1-1-3
7.Oostenrijk 1-2-2
8.Spanje 1-1-0
9.Canada 1-0-1
Hongarije 1-0-1
11.Portugal 1-0-0
Zuid-Afrika 1-0-0
13.Slowakije 0-1-2
14.Australie 0-0-1
Zwitserland 0-0-1

T-Triathlons

We gaan toch nog even terug naar het Pinksterweekend (kunnen het niet laten), want de uitslagen van de ’twee T-triathlons’ zijn binnen. Het was op zaterdag immers wedstrijddag van de triathlon Terneuzen, zondag meldden we al wel de winnaars van Tilburg, maar meer was toen niet bekend. Vandaar.

Rene Vosters is terug met Tilburgse winst

Rene Vosters was een tijdlang uitgeschakeld, moest onder het mes en het leek of hij dit seizoen nauwelijks nog wedstrijden kon doen. Maar de Oostbrabander herstelt sneller dan verwacht, testte zichzelf in Tilburg en won prompt de Tilburgse triathlon. Paul Hoeijmans was de snelste zwemmer, met kort daarna Rene Vosters al. Bij het fietsen reed de Reuselaar iedereen naar huis. Met een voorsprong van ruim zes minuten op Jef Bogers begon hij aan het lopen. Daarin hoefde Rene niet tot het uiterste te gaan. Jef Bogers hield stand op een tweede plaats en het brons ging naar de Belg Tom Verhulsdonk, die vanuit een elfde positie na het fietsen oprukte met de snelste 10 km.-tijd (36.04) naar plaats drie. Merijn de Jong en Adrie van Haasteren zagen de zuiderbuur als laatsten voorbij flitsen, waardoor ze een plekje zakten naar vier en vijf. Na vier keer winst in Oirschot was Tilburg dus aan de beurt voor Rene Vosters, die zich via de 1/3e Oud Gastel opmaakt voor de Ironman Maastricht op 7 augustus.

Beste vrouw was Ankie Romme uit ’s Hertogenbosch. In het totaalklassement eindigde ze twaalfde op 25 minuten van de mannenwinnaar. In totaal deden 36 atleten mee aan deze nieuwe wedstrijd. Romme had als ‘naaste achtervolgster’ Jose van Laarhoven, die 7 minuten later arriveerde. Ook op het podium stond Kitty Verheijen uit Ulicoten, bekend van ‘My journey  -30K to IM 140.6′. De vierde vrouw in de uitslag was Sandra van de Pool. Bij de trio’s won het team Guy Huijnen. De sprint race trok 30 deelnemers en werd gewonnen door Darren van Maanen en Nina de Gouw.

Wouter Verstraate geniet van zege Terneuzen en van brons Noor Dekker

Zaterdag was de Zeeuwse TT, oftewel Triathlon Terneuzen. De Zeeuws-Vlaamse stad was aan haar vierde editie toe. De 1/8e afstand is daar het maximale. In totaal deden er 182 triatleten uit Nederland en België mee. De winst ging naar Wouter Verstraate, een week eerder ook al de snelste in Prinsenbeek. De man uit Westkapelle rekende op het lopen af met zijn laatste tegenstander Bram de Bruyckere uit het Belgische Maldegem. Derde was de lokale sportman Alex Eversdijk, vooral bekend als wedstrijdzwemmer en dus ook het eerste uit het water van de Otheense Kreek. Hij moest nog wel de pas versnelle bij het lopen om titelverdediger Ruben Martens van zich af te houden. Vijfde en snelste master was de Belg Kevin Strubbe, die de tweede master Bas Groothedde voorbleef. Als zevende kwam Rens de Ridder – met huwelijk en verbouwing nog in de benen – over de meet. Voor Wouter werd het weekend nog geslaagder toen zijn pupil Noor Dekker maandag brons haalde bij het WK crossduathlon.

Natuurlijk geen Zeeuwse triathlon zonder een Koole aan de start. Achter Rens de Ridder finishte Floris-Jan als achtste, tiende was Stijn Koole, 15e Niels Koole. Bij de trio’s finishte Lisa Koole met haar team als tweede en Chantal Koole was de nummer drie in de eindstand. Ook het koppel Nelleke Balde en Dennis Heilbron was succesvol. Dennis finishte negende en Nelleke was de snelste vrouw. Die positie nam ze na het zwemmen bij lange na nog niet in. De Grijpskerkse verliet de kreek pas als negende op 2.20 van Simone de Rijcke. Bij het fietsen reed Nelleke alles en iedereen naar huis en toen ze ook nog eens de snelste looptijd realiseerde was duidelijk dat ze haar naam kon bijschrijven op de erelijst. Daar stond in 2019 nog Andrea Scharmga op, die nu tweede werd. Chantal Koole was dus derde en topzwemster Simone de Rijcke en Miriam van Noorden maakten de top vijf compleet. Bij de duo’s won Hanneke Broere met partner, bij de trio’s het team rondom Astrid Verhage.

WK Militairen in Spanje

Morgen – donderdag – is het opnieuw WK-tijd, maar dan niet in Roemenie, maar in Spanje. In Aguilas, Murcia om precies te zijn. Daar zijn ’s werelds beste militairen bij elkaar voor het 23e WK van CISM, de internationale militaire sportbond. Van die 23 jaren is Rik van Trigt de meeste keren als coach mee geweest en ook nu staat het team weer onder leiding van de ervaren Rik. Het zal ook nu niet meevallen voor de Nederlanders om medailles te halen, want vele wereldtoppers (die zelden een wapen dragen, maar wel volledig kunnen trainen) verschijnen geregeld aan de start. De beste Nederlandse prestaties dateren uit de beginjaren van dit WK. Roland Melis was in 1998 zesde, Miranda Wurkum in 1994 zevende.  Veel succes alvast!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.