WK crosstriathlon: Franse clean sweep; Wouter Dijkshoorn op elfde plaats beste Nederlander; Romy Spoelder vierde U23 – WTJ 2345

WOENSDAG – Wie zei er ook weer dat de niet-Olympische disciplines minder sterk bezet zijn? De cross-variant in triathlon en duathlon zal nog wel enige jaren nodig hebben om toegelaten te worden tot het Olympische programma, maar nu al wordt deze discipline internationaler en almaar sterker. Wouter Dijkshoorn en vier teamgenoten hebben dat vanochtend ervaren in het Roemeense Targu Mures.

De Amsterdammer finishte uiteindelijk op bijna 13 minuten van de Franse winnaar Arthur Serrieres. Was het bij de junioren een clean sweep voor de Italianen, bij de elites waren de Fransen aan de macht. Drie Haantjes voorop: Serrieres werd gevolgd door Felix Forissier, de vier jaar jongere broer van Arthur die brons haalde. Het zilver van Felix was wellicht verrassend, hoewel hij vorig jaar nog Europees beloftenkampioen werd. Knappe race ook van Serrieres amper vier dagen na zijn winst op XTerra Italië.

De Nederlanders hadden het zwaar op het bergachtige terrein rondom Targu Mures. Wouter hield de schade beperkt tot 12.50 minuten, Joep Staps finishte als 19e op 17,5 minuut, vijftig seconden later gevolgd door Koen de Leeuw, die daarmee 20e werd. Weer een dikke minuut later arriveerde cross-specialist Quirijn Waaijenberg aan de finish. Goed voor de 21e plaats. Met de als 23e gefinishte Timo Feenstra was het Oranje-quintet compleet. Voor de beloftes Quirijn en Timo betekende dat een 7e en 8e positie op het WK U23.

De wereldkampioen der beloften werd de Portugees Francois Vie, elf minuten eerder binnen dan Quirijn. Vie ging twee Fransmannen vooraf: Jules Dumas en Luuk Chambeyron.

Ook bij de beloftes geen nieuwe medailles voor TeamNL. Romy Spoelder eindigde vierde en Willemijn Fuite sloot de rij als zesde. De titel ging naar de Italiaanse Marta Menditto, zilver in het overall klassement achter haar landgenote Sandra Mairhofer. Zilver bij de beloftes was er voor Zuzanna Michalickova uit Slowakije, die haar landgenote Lydia Drahovska de baas bleef. Het brons bij de elites kwam terecht bij de Zwitserse Solenne Billouin.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.