Maya is terug in Leeds; Richard en Rachel 1ex samen in Mixed Relay; ook Barbara en Mitch in Britse toprace – WTJ 2347

DONDERDAG – De laatste meters van Maya Kingma in de World Triathlon Championship Series staan in het ‘collectieve triathlongeheugen’ gegrift. Vorig jaar won ze op weergaloze wijze deze wedstrijd en schreef daarmee geschiedenis voor de Nederlandse triathlonsport. Logisch dat Maya uitkijkt naar komend weekend als ze terugkeert in de Britse stad om haar titel te verdedigen, al ziet ze dat laatste zelf niet zo. ,,Het is een andere wedstrijd.”

We nemen het persbericht van de NTB mee als voorbeschouwing op de tweede wedstrijd (na Yokohama) om de wereldtitel 2022, waarin ook het debuut van Richard Murray voor TeamNL wordt vermeld. Bovendien zijn er belangrijke wijzigingen in het Mixed Relay team, waarin Richard bijvoorbeeld Marco van der Stel vervangt, maar waarin voor het eerst ook niet Jorik van Egdom maar Mitch Kolkman staat opgesteld.

Maya Kingma kijkt uit naar terugkeer in Leeds
Richard Murray debuteert voor Nederland in World Triathlon Championship Series

TeamNL Triathlon staat zaterdag en zondag met vijf atleten aan de start van de tweede World Triathlon Championship Series-race in Leeds. Maya Kingma won er een jaar geleden, Richard Murray debuteert in het Nederlandse tenue en het Nederlandse Mixed Relayteam komt voor het eerst dit seizoen in actie.

Maya Kingma keert dit weekend met plezier terug in Leeds. De triatlete uit Maastricht schreef er een jaar geleden haar eerste World Triathlon Championship Race op haar naam door in de finale Jessica Learmonth van zich af te schudden. ,,Ik koppel mijn prestatie van vorig jaar niet meteen aan de race van zaterdag”, vertelt Kingma.
,,We zijn een jaar verder en het is een andere wedstrijd. Er staat dit keer een sprint-triathlon op het programma en dat is niet in mijn voordeel omdat ik normaal gesproken een langer zwem- en fietsonderdeel nodig heb om met een groepje een voorsprong te kunnen nemen. Het parkoers is ook veranderd ten opzichte van vorig jaar, het is iets minder zwaar. We rijden de fietsronde nu in tegengestelde richting, waardoor we de zware beklimming meteen na de wissel van het zwemmen naar het fietsen, nu naar beneden rijden. Als ik in de top tien eindig, ben ik dik tevreden.”

Action shot during AJ Bell 2021 World Triathlon Championship Series at Roundhay Park, Leeds, England on 6th June 2021.

Het neemt niet weg dat ze ontzettend veel zin heeft in de wedstrijd. “Ik heb heel mooie herinneringen aan Leeds. Engeland is echt een triathlonland. Er is veel aandacht voor de sport, er is altijd veel publiek en de wedstrijd wordt live uitgezonden op de BBC. Ik voel nu nog geen extra druk, maar dat komt misschien nog wel.”
Naast Kingma komen ook Rachel Klamer en Barbara de Koning in actie in Leeds. Voor Klamer, de nummer vier van de Olympische Spelen in Tokio, is het de eerste World Triathlon Championship Race van het seizoen. Haar man Richard Murray vertegenwoordigt TeamNL Triathlon bij de mannen.

Murray, die het proces heeft ingezet om zich tot Nederlander te laten naturaliseren, komt in Leeds voor het eerst in actie in het Nederlandse tenue. ,,Ik kijk er naar uit en ik vind het heel bijzonder dat ik samen met Rachel in de teamrelay zal starten”, vertelt de in Zuid-Afrika geboren triatleet. ,,Het zal wel een heel ander gevoel zijn om in zwart-oranje te racen en niet in het groen en goud van Zuid-Afrika. Ik ben heel blij dat ik nu deel uitmaak van een team, met een coach en een fysiotherapeut, in dit soort wedstrijden. Het is tot nu toe een heel positieve ervaring. Mijn fans in Zuid-Afrika waarderen alle resultaten die ik de afgelopen jaren voor Zuid-
Afrika heb behaald en begrijpen waarom ik deze beslissing heb genomen.” De overwinning bij de mannen ging vorig jaar naar Alex Yee.

Mixed Relay
Eenentwintig landen doen op zondag in Leeds mee aan de Mixed Team Relay. Het Nederlandse team komt met twee nieuwe mannen aan de start: de ervaren Richard Murray en de jonge Mitch Kolkman. Klamer en Kingma vormen de inbreng bij de vrouwen. ,,Na het wegvallen van Marco van der Stel zullen we op zoek moeten naar een nieuwe en evenwichtige teamsamenstelling”, aldus technisch directeur Henry Bonnes. ,,In Leeds starten we met Richard Murray en Mitch Kolkman met twee nieuwe mannen. De gemengde teamestafette vormt ook in de nieuwe olympische cyclus richting Parijs weer een belangrijk speerpunt. We willen dan ook in de maand juni – met de wedstrijd in Leeds en het WK sprint in Montreal over twee weken- graag een succesvolle start maken door de eerste belangrijke punten te pakken.”

Duurzame organisatie

De organisatie in Leeds is deze week door World Triathlon gehonoreerd met een gouden certificaat op het gebied van duurzaamheid. De inspanningen, die ‘Leeds’ geleverd heeft op dat gebied zijn volgens president Marisol Casado van WT niet altijd even zichtbaar voor deelnemers en toeschouwers, maar ze zijn er wel. De organisatie heeft veel gedaan aan het terugdringen van plastic in het finishgebied en op de verfrissingsposten, er zijn houten medailles, het souvenir is gemaakt van recycled plastic en de organisatie promoot het carpoolen naar Leeds door deelnemers en supporters. Voor 1 ding is nog geen oplossing bedacht: triatleten uit de hele wereld bijeen brengen, vergt nu eenmaal veel vliegbewegingen. Hoe dat aan te pakken, weet ik ook niet. Behalve dan dat wij de camping in Nederland voor komende zomer al weer geboekt hebben…..

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.