Menno Koolhaas glorieert in nieuwe Franse format Vichy; Tri Leeuwarden voor Sjirk/Jantina; Kapelle od Bos – WTJ 2990
WOENSDAG – Quality-time. Daar kwam ik in de jaren dat ik zo’n 50 wedstrijden (triathlons, duathlons, wieler- en atletiekwedstrijden) op jaarbasis speakerde nooit aan toe. Dat ben ik nu hard aan het inhalen, vandaar dat we af en toe uit de lucht zijn. Misschien op cruciale momenten, maar dan is er altijd nog collega Ruud. Hoewel ook die het ‘vrije leven’ heeft ontdekt.
Afijn, weer even tijd om de Trikipedia-site bij te werken en aan te vullen. Het was een rustig weekend, maar dat is in triathlonsport altijd weer relatief natuurlijk.
YOTTA XP: leuke format van vijf aquathlons
Zo zijn we een van de beste prestaties van afgelopen weekend nog nergens tegen gekomen. Menno Koolhaas won de YOTTA XP in Vichy, een aquathlon-programma waarin 5 rondes van steeds 1 kilometer zwemmen en 8 kilometer lopen en elk uur een nieuwe start. Menno was in alle vijf de rondes erg sterk en won aldus deze wedstrijd. Hij sprak na afloop van een topevenement en een zware, uitdagende format waarin je zowel fysiek als mentaal op de proef wordt gesteld.
Menno in supervorm
De Nederlander gedijt goed in de Franse races. Hij was in triathlonmekka Vichy bijna vijf minuten sterker dan Marcel Walkington en William Even. Mooi trouwens hoe bij de eindstreep de finishboog met LED-verlichting meteen de winnaar prominent in beeld bracht. Sterkste vrouw was de Zwitserse Jolanda Annen, die het Franse talent Kristelle Congi en de Slovaakse Ivana Kuriackova voorbleef. Voor Menno natuurlijk een mooie opmaat naar het EK in Almere, waar hij debuteert in deze race. We kijken er reikhalzend naar uit, zoals het ook prachtig is dat Els Visser is toegevoegd aan het startveld op het EK van 9 september. Ze pikt trouwens ook de halve triathlon van Londen nog mee, die is toegevoegd aan het Challenge-circuit op 6 augustus aanstaande.
EK/WK
In theorie kan de EK vrouwenwedstrijd – waarvan de startlijsten nog niet zijn vrij gegeven – de sterkste bezetting hebben uit Europa. Bij de mannen gaat dat niet lukken met de dag erna het WK Ironman voor het eerst in de geschiedenis in Nice. Inmiddels staan daar zo’n 2000 atleten voor ingeschreven waaronder 30 Nederlanders. Waar gevreesd werd dat de Ironmania voorbij was, blijkt zoiets niet uit de deelname aan de twee WK’s.
Helaas is het in de triathlonsport niet zoals in het wielrennen, waar voor een WK ’s werelds beste wielrenners samen komen, laat staan dat zoiets lukt bij een EK.
Sjirk revancheert zich in Leeuwarden
Terug naar de weekendraces. In eigen land hadden we triathlon Leeuwarden zaterdag. Een hoofdrol leek weg gelegd voor Joost Somsen, maar hij reed lek tijdens het fietsen, kreeg de boel ook niet meer gerepareerd en moest met fiets in de hand rennend nog flink wat kilometers tot aan de wisselzone afleggen. Weg kansen op een vrij zekere overwinning. Die ging nu naar de beslist ook sterke Sjirk Bijma. Die had evengoed tegenslag, want hij moest twee keer voor de trein wachten. Er ligt een spoorwegovergang in het fietsparcours. Atleten, die de spoorbomen negeren, worden uiteraard gediskwalificeerd, maar dat deed gelukkig ook niemand.
Pech voor Joost
De man uit Joure was als zesde uit het water van Kleine Wielen gekomen op zo’n 50 seconden van Joost Somsen, die zijn voorsprong bij het fietsen aanvankelijk flink uitbouwde. Na het fietsen keerde Sjirk als eerste man terug. Manuel van Wijk, Pieter Pilat en David van Oosten volgden hem even later. Het fietsen was overigens geen pretje. Het was noodweer boven het recreatiegebied De Groene Ster en dat werden de deelnemers gewaar bij het fietsen. Heel harde regen. Bij het lopen kwam de concurrentie nog wel dichterbij, maar de Fries kon zich in de laatste paar kilometers opmaken voor zijn zegerondje. Sjirk Bijma was – ondanks de twee trein-stops – de sterke winnaar. Daarmee nam hij op zichzelf revanche voor een tegenvallende IM 70.3 in Jönköping en tankt hij vertrouwen voor Ironman Kalmar.
Pieter Pilat rondde een sterk loopnummer af als tweede en de ‘Zweedse Fries’ David van Oosten (winnaar eerste editie) eindigde nu derde. Stefan de Jong was op een vierde plek snelste uit Ljouwerd. Ook Roan Kanninga bleef de tegenwoordig in Roden woonachtige Joost Somsen nog voor. Mark Elbertsen, Anton Theo Borger en snelste fietser Manuel van Wijk waren de nummers 7 t/m 9. Op een tiende plaats topmaster Jan van der Laan uit Drenthe, helemaal terug in competitie. Zes Friezen in de top tien. Syb van der Ploeg eindigde 27e net achter de eerste vrouw.
Jantina sterkste vrouw
Dat was Jantina Kooistra uit het Friese Ee (of Ie, zoals de meeste Friezen zeggen). Was Sjirk in 2.04.04 klaar, Jantina deed er 2.22.24 uur over. Ze klopte twee triatletes uit Drachten: Willemien van der Kruijt, die wel de snelste fietstijd had en Brenda de Jong, die het snelst van alle vrouwen zwom. Liesbeth Hiddema en de ervaren Theresia Offringa maakten de top vijf vol. In totaal 121 deelnemers, waarvan de laatste precies 4 uur deed over de kwart. Precies zoals de organisatie het wenst: een recreatieve triathlon, waar toppers overigens niet geweerd worden.
Kapelle op den Bos voor Pieter en Katrien
Bij onze zuiderburen twee wedstrijden. Op vrijdag de klassieker in Kapelle op den Bos. Deze triathlon verschuift steeds van dag omdat wordt vast gehouden aan 21 juli, Nationale Feestdag in Belgie. De winst ging voor de derde keer naar Pieter Heemeryck. Een toppodium, want hij klopte Jonathan Wayaffe en Jonas de Wachter. Bij de vrouwen was Katrien Verstuyft aan het tweede opeenvolgende zege toe. Karlien Claus en Silke Baumer werden tweede en derde. Geen Nederlanders aan de start, wij kennen die Nationale Feestdag immers niet als vrije dag…
De andere wedstrijden volgen later.