Youri Keulen bestormt de internationale triathlontop met opnieuw een zege, nu Ironman 70.3 Zwitserland – WTJ 2454

ZONDAG – Winst in Maastricht 2021, Alcudia-Mallorca 2022 (op vreemde wijze terug gedraaid), vierde Challenge Miami, vijfde Peguera Mallorca en zesde Samorin The Championship. Er zijn weinig triatleten, die zo’n bliksemstart maken op de halve triathlons. Youri Keulen doet het en daar voegt hij vandaag wederom een daverende overwinning bij. De in Girona woonachtige Limburger was vanochtend de grandioze winnaar van de Ironman 70.3 Rapperswil-Jona.

Lange tijd leek het erop of thuisfavoriet Florin Salvisberg de winst zou pakken. Hij kwam als eerste uit de Obersee met 24 seconden voorsprong op een groepje van acht, waar Youri Keulen deel van uitmaakte. Maar ook Challenge Sankt Polten-winnaar Nicolas Mann, de Brit James Teagle en de Italiaan Mattia Ceccarelli zaten daar bij. De achtervolging kwam snel tot stand. Voor sommigen was dat tempo te machtig, zodat na korte tijd een kwartet vooraan overbleef: Salvisberg, Mann, Keulen en Ceccarelli. In T2 was de voorsprong van het viertal opgelopen tot 4,5 op Teagle.

Youri Keulen is de baas op de halves

Op de halve marathon stormden Youri Keulen en Nicolas Mann er meteen vandoor. Vijftien kilometer streden de mannen zij-aan-zij als ware het de duels op Hawaii (Frodeno-Kienle b.v.), maar daarna vond Youri het tijd om te versnellen en denderde hij op een volgend internationaal succes af. Hij schreef er meteen geschiedenis, want niet eerder in de 11-jarige geschiedenis van het evenement won een Nederlander (m/v) de Ironman 70.3 Zwitserland. Zijn halve marathon was klaar in 1.12.11 uur en daarmee bleef hij Nicolas Mann – de andere revelatie van het seizoen – dik een minuut achter zich. Salvisberg vond zijn tweede adem en passeerde onderweg nog een keer Ceccarelli. Maar de veerkracht van de Italiaan was groot, in de finale kwam hij opnieuw langszij en claimde zo de derde plaats op dik 2 minuten van de glorieuze Nederlandse winnaar: Youri Keulen. Mogen we hem nu al tot de favorieten van het WK IM 70.3 St. Geroge rekenen? Ja, dat durven wij gerust. Wat een baas!

Zodra er meer beeldmateriaal binnen komt, vullen we dat natuurlijk aan.

Hans Keulen

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.