Annika Koch wint in Huatulco haar allereerste World Cup-race – WTJ 2455

ZONDAG – In het Mexicaanse Huatulco zijn veel toptriatleten bijeen om de strijden om de World Cup. Voor de niet-insieders: dat is de wedstrijdreeks net onder de World Triathlon Championship Series. Na het Italiaanse Arzachena een paar weken terug nu dus Mexico. De wedstrijd is de definitieve doorbraak van Annika Koch. De Duitse triatlete, die in het voorjaar al sterk voor de dag kwam in de Arena Games en in Arzachena nog zevende werd, was nu de sterkste op deze sprint World Cup.

Koch versloeg de Canadese Emy Legault en de Italiaanse Bianca Seregni, die wel als snelste uit de Pacific kwam. Met zowel een water- als buitentemperatuur van 30 graden was het ook warm in Mexico. Koch hield het hoofd koel en zo greep de 23-jarige Duitse haar eerste grote overwinning. Voor de Duitse bondscoach Louis Delahaye valt er de komende jaren best wat te kiezen richting Spelen van Parijs, want er zijn ontzettend veel oosterburen in topvorm op de kortere afstanden.

Even reed Seregni solo voorop, maar niet voor lang want snel kwamen liefst 32 atletes samen op de 20 kilometer fietsen. In de wissel stapte Koch als eerste af, gevolgd door Legault en Sergni. Toen was nog niet duidelijk dat dit ook de volgorde aan de finish zou worden, maar het drietal liep ook inderdaad beduidend harder dan de rest. Annika Koch, vorig jaar nog brons op het WK beloftes en eerder al winnaar van Europe en Africa Cup races, zette de klok stil op 1.00.01 uur. Lisa Perterer uit Oostenrijk werd op een halve minuut achterstand vierde, Rosa Maria Tapia Vidal bracht het Mexicaanse publiek in verrukking met een vijfde plaats. Nederlanders waren niet afgereisd naar het verre Mexico. Straks de mannen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.