Journalist Thomas Sijtsma met verhaal over ‘misstanden in de triathlon’ genomineerd voor Gouden Freelancer Award – WTJ 2641

MAANDAG – Niet iedereen binnen de triathlonwereld zal het hem gunnen, maar feit is dat journalist (en ook nog wel triatleet) Thomas Sijtsma een van de elf genomineerden is voor de Gouden Freelancer Award, een tweejaarlijkse prijs voor het beste, door freelancers geproduceerde journalistieke verhaal. De prijs is in het leven geroepen door journalistencollectief Bureau Wibaut.

Sijtsma is genomineerd voor zijn verhaal in Trouw, getiteld Misstanden triatlon, sporters overtraind en ziek. Het verhaal werd op 15 oktober 2021 gepubliceerd op de voorpagina van Trouw met binnenin meer duiding aan de hand van verhalen met triatleten. Op 18 augustus maakte Trouw opnieuw de voorpagina vrij voor het verhaal dat de ‘Triathlonbond excuses maakt voor vijftien jaar van misstanden’. Vorige week publiceerde dezelfde krant opnieuw een verhaal van Sijtsma over de stand van zaken in de sport, een jaar later. De conclusie luidde dat er niet tot nauwelijks iets veranderd was ondanks het wegsturen van een aantal sleutelfiguren en het deze zomer verschenen onderzoeksrapport.

Thomas Sijtsma

De 37-jarige Sijtsma werd sinds 2013 als freelancer voor Het Parool, Trouw en diverse sportbladen, waaronder De Muur en Bicycling. Aanvankelijk schreef hij ook in het bondsblad. De kans dat hij daarin nog zal publiceren lijkt gezien de gespannen verhoudingen klein. In mei van dit jaar verscheen zijn indrukwekkende boek Verloren Oorlogskind en eerder natuurlijk de biografie van Lieuwe Westra: Het Beest.

De genomineerden worde stuk voor stuk voorgesteld op de website van Bureau Wibaut. Maandag was Thomas aan de beurt. Hij vertelt daar hoe de artikelen tot stand kwamen:

“Er waren al veel misstanden in de sport aan de kaak gesteld, de sportcultuur draaft duidelijk nogal door. Toen kreeg ik een tip dat er ook van alles mis was in de triatloncultuur. Ik zit zelf ook in die wereld, en kwam in contact met twee jonge vrouwen. De een had anorexia overgehouden aan haar tijd bij de nationale selectie, de ander zelfmoordneigingen.”

“Als freelancer is het altijd lastig om aan een verhaal te beginnen als je niet zeker weet of het een stuk oplevert. Maar in dit geval vond ik dat het het risico waard was, want het speelt nog steeds: elk jaar gaan tien talenten uit de triatlonwereld naar het trainingscentrum in Sittard, en nog steeds krijgen ouders hun kinderen wellicht beschadigd terug. Erover schrijven is voor mij de enige manier om het stoppen.”

“De triatlon is in Nederland niet een heel grote sport, maar voor mij staat dit verhaal voor iets groters. Nu denk ik: we kunnen al die sporten en al die talentenprogramma’s wel doorlichten en dan wat mensen laten terugtreden, maar dat is toch symptoombestrijding? Kunnen we niet beter kijken naar hoe die sportcultuur verziekt is? De cultuur blijft hetzelfde.”

Een vakjury beslist wie de winnaar wordt. De prijsuitreiking is op vrijdag 4 november.

De andere genomineerden zijn:

  • Ik vind het allemaal vrij oneerlijk (Volkskrant Magazine) van Antoinnette Scheulderman
  • Wie zette mijn naaktfoto’s online? (Volkskrant Magazine) van Jantine Jongebloed
  • Het M-woord (NTR op NPO3) van Haroon Ali
  • Een onbekende soldaat verwekte hem in ’43. Een levenslange zoektocht volgde (NRC) van Bram Endedijk en Eric van den Berg
  • Krantenkoning Van Thillo, de man die ons krantenlandschap verschraalde (Vrij Nederland) Kim van Keken en Joost Ramaer
  • Meisjesjongensmix (Videoland), Lara Aerts
  • De plantage van onze voorouders (Prospektor/VPRO) Maartje Duin i.s.m. Peggy Bouva
  • Deze belasting maakt alle andere belastingen overbodig (De Correspondent) Rinske Bijl
  • Tabaksindustrie lobbyt vermomd als burgerbeweging (NRC) Tim Luimes, Ties Keyzer, Eva Schram
  • Yula en Yuliya – hoe een verre oorlog ineens dichtbij komt (NTR Docs) Yula Altchouler

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.