Tristan Olij (5e en naar Kona) en Lotte Wilms (2e) zorgen voor topprestaties op Ironman Cairns

ZONDAG – Dat we na een aantal jaren waarin we op de lange afstand niet direct pro-atleten konden afleveren op Hawaii, telt Nederland in de post-coronajaren weer volop mee. Dat werd vanmorgen vroeg in het Australische Cairns nog maar eens bevestigd met een schitterende tweede plaats voor Lotte Wilms en een vijfde voor Tristan Olij.

Tweede Nederlandse pro op Kona

De laatste voegt zich daardoor bij Niek Heldoorn als tweede Nederlandse pro op Hawaii in oktober dit jaar. Opvallend dat beide Nederlanders ver van huis hun slot ophaalden: Niek in Nieuw-Zeeland, Tristan in Australië. Voorwaar een superprestatie van de Noord-Hollander, die ook de Australische winnaar Matt Burton dankbaar zal zijn. Er lagen vier slots klaar, maar Burton had zich al eerder geplaatst. En dan schuiven de startbewijzen op.

De 26-jarig triatleet uit Nieuwe Niedorp had zijn hele seizoen afgestemd op deze race. Hij won nog Brouwersdam90, maar liet vervolgens Nieuwkoop schieten om zich geheel te richten op IM Cairns. Ruim op tijd reisde hij af naar Down Under om te acclimatiseren en het parcours in zich op te nemen. Met succes dus.

Zwemachterstand ingecalculeerd

Hij calculeerde in dat het zwemmen hard zou gaan en dat bleek. De Brit Andrew Horsfall-Turner was er al na 46.29 minuten uit. Ook Jos Amberger, Braden Currie en Gregory Barnaby bleven onder de 57 minuten. Daarna een eerste gaatjee op Nick Thompson en Arnaud Guilloux. Tristan kwam in de nabijheid van Matt Burton als veertiende op het droge en noteerde een achterstand van 4.13 minuten.

Een snelle wissel bracht hem al als tiende op het fietsparcours. Terwijl Barnaby, Currie en Amberger vooraan weg reden, schoven Burton en Olij vanzelf de top tien verder in en werden de onderlinge verschillen ook kleiner. Na 35 kilometer was het trio nog vooraan, maar lag Burton al op 1.34 als vierde en reed Tristan in datzelfde groepje rond de negende plek.

Halfkoers hadden drie mannen aansluiting gekregen vooraan, zodat een kopgroep van zes ontstond. Hun namen: Amberger, Burton, Barnaby, Mike Phillips, Currie en Guillloux. Op 3.50 kwamen daar drie renners door: Tristan Olij, Mitchell Kibby en Ben Phillips.

Burton is ontketend

In de tweede 90 kilometer liepen de verschillen snel op. Matt Burton ontdeed zich van zijn naaste concurrenten en liep uit tot 5.44 minuten in T2. Mike Phillips en Joe Skipper – die een uitstekende tweede fietshelft reed – waren de nummers twee en drie. Barnaby, Currie, Amberger en Guilloux hielden de schade beperkt tot 6 minuten. Tristan, die op de fiets weinig steun ondervond van andere renners in zijn omgeving, stalde de tweewieler met een achterstand van krap 10 minuten.

Werk aan de winkel voor de vroegere inwoner van Winkel dus. Het duurde even vooraleer Tristan zijn tegenstanders in het vizier kreeg, maar eenmaal in z’n sterke loopritme moest de ene na de andere atleet eraan geloven. Met nog 17 kilometer te gaan lag de Nederlander echter nog steeds achtste. Zijn achterstand was 8 minuten. Daarna kwam zijn enorme kwaliteit op de lange afstand bovendrijven. Op 32 km. lag hij zesde en was toen voorbij Amberger en Barnaby.

Het volgende slachtoffer was Joe Skipper, die al zo lang snakt naar een goede Ironman. Het ging al beter met de Brit, maar hij moest toch lijdzaam toe zien hoe onze landgenoot hem voorbij ging. Een vijfde plaats leek nog niet voldoende, maar was het dus achteraf gezien wel.

Weer supersnelle tijden

Snelle tijden – we raken eraan gewend – ook hier in Cairns. Thuisfavoriet Matt Burton klokte een knappe 7.45.24 uur. Daarmee het parcoursrecord van Braden Currie met 5 minuten verpulverend. Titelverdediger Braden Currie zelf volgde in 7.48.59 en Mike Phillips klaarde als tweede Nieuw-Zeelander de klus in 7.49.21 uur. Dan was daar de Fransman Arnaud Guilloux in 7.50.59 en voor Tristan Olij was een nette 7.54.32 uur weg gelegd. Voor de derde keer onder de acht uur, eigenlijk vier keer zelfs. Zijn marathontijd van 2.42.45 uur maakte indruk, het was de derde snelste looptijd van de dag. (Currie liep 7.41.53). Achter Tristan kwamen Joe Skipper, Mitchell Kibby, Gregory Barnaby ook allen nog binnen de acht uur over de finish. Nick Thompson en Josh Amberger maakten de top tien vol.

In pas zijn vijfde Ironman/hele weet Tristan (we verdenken zijn ouders ervan dat ze bewust de voornaam van hun zoon met TRI lieten beginnen….) Olij zich dus al te kwalificeren voor Hawaii. Zeer indrukwekkend. Zijn vorige heles op een rijtje:

6e Challenge Almere 2022 in 8.03.39
11e Challenge Roth 2023 in 7.53.28
6e Ironman Emilia-Romagna 2023 in 7.51.43
14e Ironman Cozumel 2023 7.16.49 (bike-run)

Lotte Wilms is een topper op de Ironmans

De prestatie van Tristan werd qua klassering feitelijk nog overtroffen door Lotte Wilms. Met dat verschil dat zij al in het bezit was van een slot voor het WK in Nice. Maar met opnieuw een tweede plaats bevestigt de in Australie woonachtige Nederlandse haar waarde op de lange afstanden. Kijk maar naar haar prestatierijtje:

3e Ironman Busselton 8.52.53 2022
1e Ironman Klagenfurt 8.56.51 2023
26e WK Ironman Hawaii 9.15.09 2023
3e Ironman Busselton 8.40.59 2023
3e Ironman Texas 8.46.59 2024

Vanochtend Nederlandse tijd kwam daar dus een tweede plaats bij. En zilver had ze nog niet, dus da’s mooi meegenomen. Haar eindtijd was 8.46.53 uur. Opvallend dat zowel de eindtijd van Tristan als van Lotte bijzonder scherp is, maar toch geen persoonlijk record bevat. Geeft maar weer eens aan hoe goed en snel beide triatleten zijn.

Nooit zwemachterstand

In tegenstelling tot Tristan kijkt Lotte na het zwemmen nooit tegen een achterstand aan. Ook nu kwam ze als eerste uit het water en wel in 50.38 minuten. Beide Nederlanders dus ongeveer dezelfde zwemtijden. Lotte had toch concurrentie van Lauren Brandon, in het water meestal niet te kloppen. De Amerikaanse volgde nu op 3 seconden met Rebecca Clarke in haar kielzog. De nummer vier was Hannah Berry, maar zij zwom wel 2.26 minuten minder snel. En daarna waren de verschillen gigantisch tot wel 18 minuten voor de kampioene van vorig jaar Kylie Simpson. Zij moet het van haar snelle marathon hebben.

Goed vinden

Het trio vooraan kon het goed met elkaar vinden. Tot halfkoers bleven Lotte Wilms, Lauren Brandon en Rebecca Clarke dan ook op de reglementaire afstand samen fietsen. Clarke brak op 105 kilometer en verloor toen snel een minuut en meer. Hannah Berry stoof haar voorbij, richting derde plaats.

In de tweede wissel kwamen Lotte en Lauren samen binnen na 4.43 uur wedstrijd. Hannah Berry naderde tot op 1.16 minuten en de arme Rebecca Clarke moest daar al 9 minuten toegeven. Kate Gillespie-Jones was de nummer vijf, maar wel al op een kwartier. Er leken nog drie kanshebbers over, die op 42 km. lopen de race konden beslissen.

Hete adem van Berry

Even leek Brandon weg te lopen bij Lotte, maar dat was een speldenprik vergeleken bij de tegenaanval die de Nederlandse inzette. Dat het tempo omhoog moest, voelde Lotte wel aan want ze voelde ook de hete adem van Hannah Berry in haar nek. Precies op het tien kilometer punt kwam Berry bij Wilms en was Lauren Brandon al op een minuut achterstand geraakt. Vanuit de achterhoede denderde Kylie Simpson intussen door het lopersveld op – toen al – een vijfde plaats.

Het samen lopen van de leidsters Berry en Wilms was van korte duur. Vrij snel was duidelijk dat Lotte voor een tweede Ironmanzege niet in Cairns moest zijn. Ze liep haar eigen tempo, kwam op enig moment op 3 minuten achterstand, maar sloop in de slotfase weer iets dichterbij. Hannah Berry was klaar in 8.44.31 uur. Lotte Wilms pakte op magnifieke wijze het zilver in 8.46.53 en die dekselse Kylie Simpson liep dankzij een marathon van 2.56.06 naar de derde plek in 8.50.12 uur.

Vier onder de negen uur

Lauren Brandon bleef ook onder de negen uur: 8.52.33 uur. Rebecca Clarke was de eerste erboven: 9.03.43 uur, waarna de Ierse Fiona Moriarty en de Japanse Ai Ueda als zesde en zevende volgde. Ueda is al een paar jaar te vinden in het Ironman-circuit, maar kan toch maar moeilijk haar World Triathlonprestaties van weleer omzetten in klinkende resultaten op de lange afstand. In dat opzicht maakte Lotte Wilms veel makkelijker de overstap.

Het was kortom een mooie, vruchtbare dag daar in Cairns voor onze Nederlanders.

ZONDAG 16 JUNI: IRONMAN CAIRNS (AUS)
M:
5.Tristan Olij 7.54.32
V:
2.Lotte Wilms 8.46.53

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.