Rachel Klamer tweede in Bundesliga Schliersee; Arjan vijfde M45 in Ironman 70.3 Ecuador; Zwemloop/Ironkids Eijsden – WTJ 2509

MAANDAG – Een greep uit de andere triathlons van afgelopen weekend. Te beginnen in Schliersee, de Sixtus Alpen Triathlon. Een wedstrijd met een rijke historie, waar de klimtalenten veelal kwamen bovendrijven. Rob Barel won de klassieker en Eric van der Linden, die prompt de bijnaam Adelaar van Schagen kreeg (ook door zijn winst in Embrun overigens). Schliersee is niet meer de kwart afstand, waar ruim 2 uur over gedaan werd, de formule is omgegooid en afgelopen zondag maakte de sprint triathlon deel uit van de Bundesliga, die altijd sterk bezet is.

Rachel haalt mooie tweede plaats in Schliersee

De winst ging naar de Hongaar Mark Devay. De snelle zwemmer is een compleet triatleet geworden. Hij versloeg hier de Duitsers Jonas Breinlinger en Johannes Vogel. De Nederlandse triatleten kwamen in het sprintgeweld in de middenmoot uit. Richard Murray was de beste op een 18e plaats. Direct na elkaar bolden Victor Goene en Gjalt Panjer als 33e en 34e over de meet.

In de vrouwenrace stond Rachel Klamer aan de start. In de aanloop erheen schreef ze het volgende: ,,Eerder dit jaar schreef ik de races op die ik wilde doen. Schliersee @triathlonbundesliga was daar één van. Helaas paste het niet in het schema aangezien ik al teveel races op mijn schema had staan. Toen, ongeveer 2 weken geleden, had @ejotteam nog een atleet nodig en ben ik kort daarna van gedachten veranderd. Zo weer een race toegevoegd aan het schema. Ik beloof het… na morgen is het klaar en ga ik weer lekker trainen.” 

Het was ook best een emotioneel weekend voor Rachel, omdat twee jaar geleden haar moeder overleed. Rachel begon de race goed, achter voormalig topzwemster Niki Buggenhout kwam ze als tweede uit het water. Bij het fietsen kwamen Rachel en Lisa Tertsch samen. Op het looponderdeel lijkt de Duitse momenteel net even sterker dan Rachel. Prima tweede plaats verder en goede zaken voor haar Duitse tam EJOT Busschutten. De derde plaats ging naar de Luxemburgse Eva Daniels (die nog 1 jaar voor Nederland uitkwam in haar juniorentijd). Marit van den Berg finishte als 36e. In de open wedstrijd werd Simon den Braber achter de Duitsers Rene Hochenberger en Ben Bohm derde. De winst bij de vrouwen ging naar Renate Forstner.

De 2e Bundesliga-triatlten waren in Grimma actief. Daar wonnen Karl Diedrich en Imke Bosch, beiden Duitsland de sprint-races. Nederlanders deden niet mee.

Ironman 70.3 Manta met Arjan Meesterburrie

Wel een Ecuadoraanse Nederlander in de Ironman 70.3 van Manta. Vaste lezers weten dan al over wie we het hebben: Arjan Meesterburrie, sinds jaar en dag woonachtig in Ecuador en daar zijn wedstrijden afleggend. Met uitzondering dan vorig jaar toen hij deelnam aan het WK Almere. Namens Ecuador. Nu weer in eigen land. Arjan voelde zich na afloop op socials ‘hemels’:

Hele fijne Ironman 70.3! Beter gezwommen en gelopen dan ooit. Alleen fietsen viel behoorlijk tegen. Maar al met al voor het eerst top 5 in mijn leeftijdscategorie in zo’n internationale wedstrijd!

Hij werd inderdaad vijfde bij de M45, de vierde plaats ging trouwens naar de Arubaan Wanderlei Jimenez. Aan de start stonden 750 triatleten.

De IM 70.3 Ecuador kreeg ook tien pro’s aan de start. Van hen was de Amerikaanse triathlonlegende Andy Potts de sterkste. Nota bene 45 jaar legde hij alle tegenstanders zijn wil op. Potts – op de Olympische Spelen in Athene 2004 nog de snelste zwemmer! – won in 3.56.47 uur. Zijn landgenoot Kevin Collington deed er 1,5 minuut langer over. De Braziliaan Fernando Toldi greep het brons in een tijd net boven de vier uur. Slechts 1 pro aan de start bij de vrouwen. Gelukkig was Palmira Alvarez wel sterker dan alle agegroupers. Haar tijd was 4.54.48 uur. De snelste agegrouper was Emilia Astudillo Crausaz in 5.13 en brons ging naar Msrissa Loiaza Cardenas in 5.15 uur. Beiden uit Ecuador.

17 JULI: IRONMAN 70.3 MANTA (ECU)
M:
49.Wanderlei Jimenez (Aru) 5.04.23 (4e M45)
67.Arjan Meesterburrie 5.11.50 (5e M45)

Het Olympisch parcours van Long Beach

De America Cup in Long Beach, Verenigde Staten is gewonnen door de Amerikaan Davis Bove. Geheel toevallig in Holten twee weken eerder nog een praatje mee gemaakt. Daar werd hij 39e, nu dus de snelste in Long Beach. Hij liet twee Canadezen achter zich. De vrouwenwedstrijd werd gewonnen door de Amerikaanse Gina Sereno. Zij klopte een triatlete uit Mexico en Bermuda (niet Flora Duffy, maar Erica Hawley). De wedstrijd was kwantitatief goed bezet met vooral Noord- en Zuidamerikanen. Toch loont het de moeite om de komende jaren ook vanuit Europa naar deze wedstrijd af te reizen: ze vond namelijk plaats op het Olympisch parcours van Los Angeles 2028!

Zwemloop Eijsden

Tot slot in Nederland nog een wedstrijdje, want waar Sione Jongstra gaat wonen, ontstaat vanzelf wel een initiatief vanuit haar organisatie ‘vrouwentriathlon’. In dit geval zondag een zwemloop in Eijsden, bij Sione om de hoek. Het was overigens niet louter bedoeld voor vrouwen/meisjes, al scoorden een aantal van hen best goed. De langste afstand (500/5) werd gewonnen door Laurens Jansen, die als enige binnen het half uur bleef. Deborah Wissink werd tweede overall en dus winnares. Sven Bams was derde/tweede man. En Ron Jansman mocht ook het podium op. Bij de vrouwen kreeg Deborah Eline Collombon en Marloes Krol naast zich.

In de jeugdgroepen waren de volgende winnaars Daan Franssen, Milan Grommen, Sina Cuenen, Janna Sophie Meijer Lambriex, Sebastian Haaksman, Manon Ummels, Daan Lemmens en Sanne Ummels. Tweede achter Sanne werd debutante Milou Jongstra….

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.