STEFAN VAN DER PAL IS DE ENIGE ECHTE ELFSTEDENTRIATLEET! In 169 uur zwemt, fietst en loopt hij door zijn provincie Friesland; FE-NO-ME-NAAL

MAANDAG – Woorden schieten tekort bij hetgeen triatleet Stefan van der Pal zojuist heeft gepresteerd. De 41-jarige triatleet uit Leeuwarden, in het dagelijks leven gymleraar, zwom door Dokkum, Frentsjer, Harns, Boalsert, Warkum, Hylpen, Starum, Sleat, Drylts, Snits en Ljouwert. Een avontuur dat op maandagmorgen 11 juli om 7 uur begon. Friese triatleten waren nauwelijks bekomen van de Frysman of de volgende uitdaging begon al weer. Dit keer ging het om de verwezenlijking van de ultieme droom van Stefan van der Pal om als eerste mens de Elfstedentriathlon te volbrengen. Hij doet dat in iets meer dan 169 uur, ruim een week.

Toen hij zwemmen na 108 uur in het water op vrijdagavond klaar was, pakte Stefan een verdiende nachtrust in het Westcord Hotel om op zaterdag dezelfde rondgang te maken, maar dan op de fiets. Wederom dus Dokkum, Franeker, Harlingen, Bolsward, Workum, Hindeloopen, Stavoren, Sloten, IJlst, Sneek en Leeuwarden. Het duurde heel wat korter, een halve dag en toen had Stefan de 235 km. (extra lus in het noorden) onder de wielen weg getrapt.

Wederom een nachtrust in het hotel, want ja het hardlopen wachtte nog en dat is geen sinecure. 205 km. met ook nu weer de bordjes met de fraaie teksten van Syb van der Ploeg op zak om ze in alle elf steden te hangen. Elke stad heeft er nu drie. Als blijvend souvenir aan een mega-prestatie, waarvan we nog moeten zien of ze ooit geëvenaard zal worden. De laatste wordt nog gehangen in Leeuwarden, waar deze levende sportlegende een grandioos onthaal wachtte. Want Friezen mogen dan een nuchter volkje zijn, als er iets bijzonder gebeurt zijn ze oprecht enthousiaster dan menig ander volkje. Een mooie omschrijving voor Stefan vonden we op socials:

In deagewoane Fries. Dosint gymnastyk, dy’t njonken syn wurk elk frij oerke traint foar mar ien doel: de #elfstedentriathlon. Een topprestaasje yn syn meast suvere foarm.

En zo is het maar net. Een gewone jongen en dat is wat heel veel mensen aanspreekt. Bij de finish zingt Syb van der Ploeg In Nije Dei. Uiteraard hopen we Stefan over een aantal dagen uitgebreid te spreken. Hij gaat eerst genieten van zijn welverdiende rust, samen met zijn vrouw Marianne en de drie kinderen. Gelukkig is hij gymleraar en heeft ie nu zes weken vakantie!

 

Aan de finish achter het WTC werd Stefan opgewacht door honderden mensen. Daar mocht hij in een stoeltje plaats nemen en vervolgens de cheque voor de Stichting Semmy in ontvangst nemen: 58.887 euro is er opgehaald voor verder onderzoek naar hersenstamkanker bij kinderen. Het ontroert Stefan, maar verder ook iedereen om hem heen. Wat een dag, wat een man. Om te koesteren!

Zijn eerste woorden aan de finish op de vraag hoe het met hem gaat: ,,Ja gaat goed. Ik heb genoten! Vannacht was misschien even minder leuk, maar op de terugweg was het echt genieten, zoveel mensen aan de kant. Dat was fantastisch. Ook al ging het voor geen meter, dan kreeg je er toch weer vleugels van. Fantastisch.”

Stefan breekt als hem gevraagd wordt naar zijn begeleidingsteam. ,,Ja, geniaal. Zonder hen had ik het nooit kunnen halen. Echt geniaal.”

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.