Onderzoeksrapport toont aan: triatleten gingen 15 jaar gebukt onder misstanden; Maya Kingma reageert opgelucht

DONDERDAG – Het rapport van Unravelling – 121 pagina’s – ligt er. Het is in te zien op de website van de Nederlandse Triathlon Bond. We gaan het om die reden niet uit en te na uitlichten. Iedereen kan het nu lezen en zelf z’n mening vormen.  Kranten als Trouw en AD, die vorig jaar de misstanden aan het licht brachten, waren woensdag al geïnformeerd en brengen het nieuws vandaag in het dagbladen (Trouw op de voorpagina). Duidelijk is dat de bond spijt betuigd, dat er sleutelfiguren op een zijspoor gezet zijn en er is waardering voor de atleten, die hiermee naar buiten gekomen zijn.

In het bijzonder Maya Kingma, die dinsdagavond al excuses en erkenning heeft ontvangen. NTB-voorzitter Alexander Vandevelde heeft diep respect voor haar. ,,Als je ziet wat zij allemaal gedaan heeft om dit aan te kaarten en dan ook nog presteren op sportief gebied.” Over Kingma wordt dan in negatieve bewoordingen gesproken door andere atletes, daarmee is de chemie in de Mixed Relay ploeg (vorig jaar nog vierde op de Spelen) zoek. Vandevelde: ,,We moeten proberen het vertrouwen te herstellen en de kloof overbruggen om met elkaar door te kunnen. Of dat lukt weet ik niet. Het zal tijd nodig hebben.”

Maya reageert in BNDeStem/AD dat ze opgelucht is nu alles zwart op wit staat. Ze is ook blij met de excuses. ,,Maar daar horen wel acties bij. Ik heb altijd gedacht dat ik meer moest presteren om te worden geloofd. Tot ik een wedstrijd uit de WK serie won (Leeds) en er niets veranderde.” Eerder vertelde de geboren Bredase ons al dat er na Leeds niemand van de bond was die haar feliciteerde met de overwinning. ,,Het werd niet eens gevierd, want ik had iets aangekaart wat niemand wilde horen.” De vreugde bij de spectaculaire overwinning (zie Featurefoto) was helaas van korte duur. Kingma zegt in een reactie verrast te zijn door de omvang dat het zo veel atleten treft. ,,Dat raakt me. Maar het lag dus niet aan ons.”

Alexander Vandevelde, NTB-bestuursvoorzitter

Hieronder de reactie van de NTB:

Onafhankelijk onderzoek door bureau Unravelling, uitgevoerd in opdracht van het a.i. bestuur van de NTB, maakt duidelijk dat signalen binnen het topsportprogramma van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) over grensoverschrijdend gedrag waaronder pesten, emotionele mishandeling, zich aangezet voelen tot gewichtsverlies en tot overmatig trainen, te lang zijn genegeerd. Daarmee heeft de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) (oud-)sporters tekortgedaan.

De genoemde problematiek werd eerder gesignaleerd en leidde tot vragen. Binnen de voormalige directie en staf zijn deze signalen en vragen helaas onvoldoende opgepakt en deels genegeerd. De ernst van de zaak is niet ingezien.

De ervaringen hebben grote impact gehad (en deels nog) op sommige atleten die actief zijn of waren binnen het topsportprogramma van de NTB, dat wordt gefaciliteerd vanuit het Nationaal Training Centrum (NTC) in Sittard.

De conclusie van het onderzoek luidt, dat er sprake was van een groepsdynamiek waarin zich groepsvorming, uitsluiting, roddelen en pestgedrag voordeden binnen het NTC en het topsportprogramma, zowel in het recente als in het verdere verleden. Sommige atleten hadden hier meer mee te maken en anderen minder. Niet alleen atleten onderling, maar ook stafleden droegen hier in meer of mindere mate aan bij. Tegelijkertijd is er sprake van een fundamenteel verschil van inzicht tussen atleten onderling, maar ook tussen stafleden. Sommige atleten en stafleden kunnen zich niet in (al) deze bevindingen vinden en voel(d)en zich sociaal veilig.

De NTB betreurt in hoge mate de persoonlijke gevolgen voor atleten, die soms met zware mentale en/of fysieke problemen het NTC verlieten. Door inadequaat handelen van de voormalige directie en staf, zijn deze klachten ontstaan of verergerd.

“Dit rapport bevestigt dat de NTB steken heeft laten vallen en dat de verantwoordelijken niet hebben gedaan wat er van hen verwacht mocht worden. Helaas heeft een aantal sporters zich lang niet gehoord en gezien gevoeld. Hiervoor zijn excuses zeker op zijn plaats. Ook is de NTB Maya Kingma, onder andere in haar rol als de voorzitter van de Atletencommissie erkentelijk voor haar vasthoudendheid om deze zaak onder de aandacht te brengen en op de agenda te houden. In het rapport staan zeven aanbevelingen richting de toekomst, die we allemaal overnemen om met elkaar in de toekomst een beter topsportklimaat te creëren’, aldus Alexander Vandevelde, sinds november 2021 voorzitter a.i. NTB.

Op zoek naar het rapport? Zie www.triathlonbond.nl bij Nieuwsberichten

 

Voor vragen over het rapport kunt u terecht bij:

Rita van Driel, directeur a.i.

onderzoek@triathlonbond.nl

 

Wie n.a.v. bovenstaande behoefte heeft aan een gesprek, kan terecht bij:

Centrum Veilige Sport Nederland Neem contact op met het meldpunt Centrum Veilige Sport van NOC*NSF. Mail naar centrumveiligesport@nocnsf.nl of bel 0900 – 202 55 90 (maandag t/m vrijdag 08.30-17.30 uur).

 

Voorpagina Trouw

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.