Ian Pennekamp in 1 klap terug aan de internationale top: brons in Africa Cup Dakhla; IM 70.3 Haines City met zeven Nederlanders/Arubanen – WTJ 2714

ZONDAG – Hij was al eens vierde in de European Cup race van Quarteira, een jaar geleden. Vandaag bereikte Ian Pennekamp zelfs een podiumplaats op een Continentale Cup-race. Achter de Deen Emil Holm en de Fransman Nathan Lessmann legde hij beslag op het brons in de African Cup triathlon van Dakhla, deel uitmakend van het momenteel voetbalgekke Marokko. Bij de vrouwen was Margot Garabedian, aanvankelijk voor Frankrijk uitkomend maar nu ‘in-between-countries’ de snelste. Zij klopte haar voormalig landgenote Kristelle Congi. Brons ging naar Tilly Anema. Voor de foto’s danken we Saskia Pennekamp.

Riante voorsprongen

Geen Nederlandse vrouwen aan de start, wel twee Nederlandse mannen. Ian Pennekamp keerde na jaartje afwezigheid op het internationale platform weer terug. Blessureleed, maar zeker ook zijn studie hielden de 21-jarige Bussummer bijna een jaar uit de running. Het hardlopen ging pas in augustus weer wat beter, waarop hij besloot in de triathlon van Weesp zijn terugkeer te maken. Dat ging meteen goed met een overwinning. Daarna won hij ook de tri Alphen aan den Rijn, allebei met riante voorsprongen. Op de valreep kon hij nog een Afrikaanse wedstrijd meepikken. Toch even een test voor komend seizoen als de focus weer meer op triathlons kan komen te liggen.

Het was een race bij 19 graden buitentemperatuur en 18 graden zwemwater. Lekker dus als je bedenkt hoe fris het inmiddels in ons kikkerlandje is geworden. Het zwemonderdeel in de Atlantische Oceaan ging naar de Duitser Magnus Manner in een snelle 16.49 minuten. Als elfde kwam Donald Hillebregt uit de zee met 33 seconden achterstand. Veertiende volgde Holm en zeventiende was Ian Pennekamp klaar op 1.02 minuut van de Duitser, die bij het lopen zou uitvallen. Ian begon vervolgens aan een indrukwekkende inhaalrace op het schiereiland Dakhla (een stukje Marokko ten westen van de Westelijke Sahara). Hij was op de brede wegen van de stad vliegensvlug en sloot aldus aan bij de kopgroeo van drie met ook een Ecuadoriaan, een Brit en een Fransman. Ian liet met 53.43 minuten de snelste fietstijd noteren.

 

Daarna het lopen. Dat werd de specialiteit van de Deense winnaar Emil Holm. Hij deed 28.12 over de (krappe) 10 kilometer. Daar had de rest niet van terug. Lessmann hield de schade beperkt tot negen seconden. Met zijn negende looptijd (30.17) hielde Ian knap de resterende podiumplaats vast. Vierde werd de strijdlustige Ecuadoriaan Juan Jose Andrade Figueroa en de vijfde plaats kwam terecht bij de snel lopende Brit Dominic Coy. De Duitse broers Osterholt eindigden allebei in de top tien: Cedric als zesde, Jonas als tiende. Holm is vooral voor Denemarken een vaste waarde in de Mixed Relay.

Donald 14e

De mooie derde plaats van Donald Hilelbregt in Kenia twee weken terug werd niet gevolgd door een tweede Afrikaanse race met veel World Triathlon-punten. Donald eindigde veertiende op 3.18 minuten van de winnaar. Minder WT-punten dus in de Marokkaanse wedstrijd. Niet helemaal volgens verwachting dus, want Donald hoopte in beide wedstrijden flink wat punten op te halen.

Vijf seconden zat er tussen winnares Margot Garabedian (als de overheden het toelaten binnenkort uitkomend voor Kameroen) en Kristelle Congi, die eerder dit jaar nog Europe Cup Ceuta won. Het jonge Britse talent Tilly Anema finishte als derde. Daarna raakte de top vijf vol met de Japanse Yuka Sato en favoriete Celine Kaiser uit Duitsland.

De Africa Junior Cup werd een Marokkaans succes. In het land dat helemaal op z’n kop staat nu het voetbalteam de halve finale van het WK heeft bereikt. De winst ging naar Achmed Amine Ounaceur en bij de meisjes naar Nora Nouri. Het werd overigens een duathlon voor deze vooral Afrikaanse junioren.

Ironman 70.3 Haines City voor Baldwin en Smith

We steken de Atlantische Oceaan over naar Haines City, Florida. De derde Ironman 70.3 in dit weekend. De race trok 1580 deelnemers en de winst ging naar de Amerikaan Ross Baldwin in 4.03.08 uur. Anderhalve minuut later was daar Ben Foltz uit USA en de Colombiaan Joscar Dugue eindigde derde op ruim vijf minuten. Een compleet Amerikaans vrouwenpodium in de allerlaatste Ironman 70.3-race van 2022. Holly Smith won in 4.24.36, exact vier minuten later volgde Kerry Girona als tweede n Alyana Szuch finishte als derde, maar toch wel op 16 minuten achterstand. Nederlandse en Arubaanse triatleten deden ook mee. Beste van hen waren Roderick van Zuylen en Eileen Ke, toevallig allebei 33e. Roderick en ook Fons Visschers scoorden AG-top tien klasseringen en ook de altijd-weer-het-avontuur-zoekende Jerry Kenbeek deed mee.

ZONDAG 11 DECEMBER: IRONMAN 70.3 HAINES CITY, FLORIDA (USA)
M:
33.Roderick van Zuylen 4.29.10 (7e M35)
88.Fons Visschers 4.44.18 (5e M45)
192.Jerry Kenbeek 5.08.10 (19e M45)
277.Lucas Ingwersen (ARU) 5.20.05 (20e M18)
413.Riangelo Sneek (ARU) 5.38.31 (68e M35)
457.Paul Slot 5.44.07 (28e M55)
639.Ivo Maduro (ARU) 6.08.54 (79e M50)
V:
33.Eileen Ke 5.12.59 (5e F30)

Arena Games voorjaar naar Canada en Zwitserland o.a.

De Arena Games powered by Zwift World Championship Series hebben hun wedstrijdcyclus voor komend voorjaar bekend gemaakt. Op 25 februari begint het in Montreal, Canada in het Olympisch Sport Centrum, op 12 maart gaat het naar het Zwitserse Sursee in de Campus Sportarenda, op 25 maar is dan Singapore aan de beurt en 8 april de finale in Aquatics Centre in Londen. Jammer genoeg dus geen terugkeer in het Rotterdamse zwemcentrum, waar de SLT-Arena Games ooit begonnen.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.