Preview op weekend met Zofingen als WK; Terug naar Alpe d’Huez en Thor Beach Denemarken met zege voor Jorien de Jong – WTJ 2544

VRIJDAG – Het eerste septemberweekend is daar. Voor de Nederlandse sport zijn vele ogen gericht op de Formule 1-races in Zandvoort. In onze duursport is het ook druk. Beginnen we alleen al met de Nederlandse wedstrijden dan is het zaterdag te doen in Herkingen, De Wijk en Apeldoorn voor de derde divisie. Zondag kunnen triatleten terecht in Spijkenisse, Amersfoort Keistad (geen zwemmen helaas, de blauwalg stribbelt tegen), High Tech Eindhoven, Workum, Abbekerk en Eibergen.

Powerman Zofingen met vier pro-atleten

Internationaal is het WK Powerman in Zofingen natuurlijk heel interessant. Bij de elite zijn de verwachtingen hoog gespannen rondom Daan de Groot. Hij weet debutant Wouter Driever naast zich. Bij de vrouwen gaan Ann Schoot Uiterkamp en Marieke Brouwers op jacht naar de wereldtitel, zoals ook een aantal Nederlandse agegroupers dat doen. De volgende World Cup (na Bergen Noorwegen) staat zaterdag ook al op de rol: Valencia Spanje. Namens Nederland actief Mitch Kolkman In Alhandra is de Europe Cup met Victor Goene, Barbara de Koning, Silke de Wolde, Robin Dreyling, Marit van den Berg, Maaike Vooren. Daarnaast is het WK Swimrun in Zweden, de altijd sterk bezette Austria Triathlon in Podersdorf en ook Gerardmer staat op het program. Ironman heeft Poznan zondag, voorheen een Challenge. De Challenge Family richt zich uiteraard helemaal op het EK volgende week in Almere. We gaan er overigens wel van uit dat de startlijst van de Nederlandse klassieker op de website van Triathlon.org verre van compleet is. Want 151 deelnemers, zoals nu vermeld, is niet wat we gewend zijn van deze race door de Flevopolders.

Alpe d’Huez met sterke Wouter en Niek

Intussen brengen wij de laatste inhaalslag van wedstrijden, die we niet of onvolledig hebben gepresenteerd op Trikipedia. Bijvoorbeeld de Alpe d’Huez week, altijd laatste week juli. Te beginnen mnet de duathlon, daarna de lange afstand en tenslotte de standaard/Olympic distance. Emile Blondel-Hermant, winnaar in 2019, boekte zijn tweede RBR-zege op de Hollandse berg. De Belg Emmanuel Lejeune pakte een mooie tweede plaats en de Fransman Baptiste Domanico boekte voor de derde keer op rij de derde plaats. Sterk was opnieuw het optreden van oud-wielrenner Wouter Driever. Eerder al vierde op de Powerman Embrun en nu zesde op Alpe d’Huez. Conclusie is dat Wouter sterk is in de bergen en naast hard fietsen ook hard kan lopen. Een terechte keuze voor de het WK Zofingen dus. De tweede Nederlander was vooral atleet in zijn actieve sportloopbaan. Ben Vriends, oorspronkelijk uit Zundert eindigde 62e en tiende M30. Een dubbel Belgisch succes bij de vrouwen met Lotte Claes op een eerste en Alexandra Tondeur op een tweede plaats. Beste Nederlandse was Jamie van Lieshout, de partner van Ben Vriends. Ze finishte veertiende.

26 JULI: DUATHLON ALPE D’HUEZ
M:
6.Wouter Driever
62.Ben Vriends (10e M30)
138.Richard de Boer (13e M45)
157.Pieter Feenstra (3e M50)
210.Merijn de Jong (19e M40)
216.Paul van Helvoort
237.Wim Dossers
274.Jack de Bokx
335.Jeffrey Kruis
372.Hilmar Nijboer
374.Anne Jan Barkmeijer
371.Eric Bakker
V:
14.Jamie van Lieshout (5e F30)
112.Mirjam Kuijpers (6e F55)

Twee dagen later, de lange afstand van Alpe d’Huez. Met 1275 deelnemers ook de populairste, al doen de andere wedstrijden daar niet voor onder. Deze halve hebben we wel belicht, want het was de race waarin Niek Heldoorn zich opmaakte voor zijn coup op de Embrunman. Op Alpe was het een nog minder opvallende klassering: negende. De winst ging naar de sterke Fransman Leon Chevalier, die maar liefst achttien minuten voorsprong had op landgenoot Simon Viain. Brons was er voor Albert Moreno Molins net boven de zes uur, oftewel 20 minuten van goud af. Winst boekten ook Dennis Bakker (M25) en Dave Rost (M50).

Bij de vrouwen een scherpe zege van de Chileens Barbara Riveros. Was al goed op de standaard afstand, is het nu ook op de zware halves. Zilver voor de Duitse Svenja Thoes, brons voor de onvermoeibare Alexandra Tondeur, die zo’n beetje alle wedstrijden die week deed. Beste Nederlandse: Suzanne van Gelder.

28 JULI: HALVE TRIATHLON ALPE D’HUEZ (FRA)
M:
9.Niek Heldoorn 6.09.53
17.Dennis Bakker 6.23.35 (1e M25)
66.Dave Rost 7.03.32 (1e M50)
67.Feike Loots 7.04.31 (4e M45)
159.Tjarco Koppenaal 7.55.56 (15e M40)
221.Sander Schulze 8.08.24 (24e M45)
307.Edwin Wentink 8.34.37 (37e M40)
395.Jordy van der Rijst 8.51.53
438.Sjors Groot 9.01.20
571.Jelmer de Groot 9.25.33
621.Jack de Bokx 9.37.18 (2e M60)
650.Kaey van Rij 9.43.46
687.Christiaan Pinkster 9.53.07 (29e M55)
814.Owen de Bruin 10.34.44
818.Bart Nitert 10.35.49 (131e M45)
874.Robert Coetzee 10.57.57 (10e M60)
V:
50.Suzanne van Gelder 8.46.58 (4e F45)
72.Femke Huijbreghts-Jonker 9.10.25 (7e F45)
86.Annet Baken 9.47.08 (8e F25)

Op vrijdag tenslote de standaard afstand, wederom de Alpe d’Huez op. Oostenrijker Leon Pauger won voor het Franse duo Florent Lefebvre en Alexi Greyel. De zusjes Merle waren superieur in het vrouwenveld. Audrey klopte haar zus en titelverdedigster Celia. De Britse Claudia Kelsall eindigde derde. Beste Nederlanders waren Mathijs Weijkamp op een 33e plaats en Liselotte Borstlap op een 62e. Ook goed: Timo Feenstra (38e), Marijn Markusse (44e) en Wouter Wanders (96e). Sabiena Feenstra eindigde 98e en een speciale vermelding voor Nico van der Burgt, 219e totaal maar veruit snelste paratriatleet. Op zo’n pittig parcours. Respect.

Thor Beach Denemarken voor Jorien de Jong

Op 6 augustus was de Deense halve triathlon: de Thor Beach in Thorsminde. Voorheen ook een hele maar daar was de animo te gering voor. Nu 23 atleten op de halve, twee Nederlanders. Deens succes bij de mannen met Mathieu Feder Schwaner in 4.59.40 uur voor Chris Middelhede en Roald Bro. Maar ook Nederlandse winst in dit selectieve gezelschap voor Jorien de Jong in 6.27.31 en daarmee twee minuten rapper dan de Deense Laura Elisabeth Vejen Frederiksen. Brons was er voor Simone Kragh Jacobsen eveneens uit Denemarken.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.