Triathlon Apeldoorn voor Martijn Paalman, Lieke Hegeman, VZC 2 en Hellas 3; Jetze opnieuw NK tijdrijden; Races AXTri en Thor XTreme – WTJ 2545

ZATERDAG – Daar zijn we weer met de eerste wedstrijdverslagen van het eerste septemberweekend. Een weekend wat in mijn dorp (Oud Gastel) gitzwart begon met een afschuwelijk ongeluk waarbij vier mensen om het leven kwamen. Verkeer blijft een gevaarlijk iets, we ervaren het helaas nog dagelijks en ook fietsers/triatleten moeten voortdurend alert zijn. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Voor wie het treft: heel veel sterkte.

In Apeldoorn begon vanochtend de vijfde en laatste competitiewedstrijd voor de 2e Divisie Noord. De winst ging naar VZC Veenendaal 2, een club die dit seizoen vele successen boekt op alle niveaus. Het is ze van harte gegund. In Apeldoorn ging het om een sprint triathlon met zwemmen in het Kristalbad. De tweede plaats was voor RZC uit Renkum, buurdorp van Veenendaal. Derde werd Triteam Groningen 3.

Individueel ging de zege naar Martijn Paalman, geboren Holtenaar woonachtig in Apeldoorn. Voor eigen publiek won hij namesn Aquapoldro, dat als team vijfde werd. De tweede plaats was voor Rob Nijmeijer van Triteam Groningen 3, derde was de eerste VZC-er Vincent Bohm met direct achter hem aan teamgenoot en snelste zwemmer Erik Wolsing. Luc Henderik van TriAmi boekte dankzij de snelste looptijd een zesde plaats. Het was voor Martijn Paalman zijn derde zege in Apeldoorn, tien en negen jaar geleden deed ie dat eveneens. Toen op de kwart.

Bij de vrouwen Teamcompetitie 2e Divisie Noord was het Lieke Hegeman van Triami, die won. Dat deed de Deventerse zonder op een van de drie onderdelen het snelst te zijn, vooral door regelmaat dus. Tweede was Marie Klein  van Triade Zwolle, derde Marliz Altena namens IZGS Haarlem. Dat staat dus voor: In Zeer Goede Staat. Geen van drieen zaten de vrouwen vooraan in het zwembad, waar Anique Willema als eerste uitkwam. Marie Klein was de snelste fietser van het pak en begon als eerste aan het lopen met Lieke toen nog op een vierde plaats. Zij zette alles recht op de vijf kilometer. Buiten het podium vielen Anne Jentink van Hellas 3 en Nicole Voet van RZC. In het dagklassement was Hellas 3 de beste voor AV Triathlon en Triade Zwolle.

Dat brengt ons bij de eindstand van de Teamcompetitie 2e Divisie Noord. VZC 2 Veenendaal wint en mag promoveren; alle wedstrijden gewonnen. De Dolfijn 3 eindigt tweede en RZC Renkum derde. Bij de vrouwen is Hellas 3 winnaar voor AV Triathlon en TriTeam Groningen.

De ‘gewone kwart’ werd gewonnen door Robin Honebecke uit Groningen. Hij lag an het fietsen nog 1.40 minuut achter op Bram van der Wal uit Culemborg, maar maakte dat met een sterke 37.12 op de tien meer dan goed. Uiteindelijk was het verschil tussen Robin en Bram aan de streep zelfs nog drie minuten. Wel snelste master, de Vahalis-man. Brons ging naar Leon van Hamersveld uit Hoevelaken. Daarna volgde Teun Pouw, tweede master Leonard Tersteege en nog een rijtje masters Martijn Schutteman en op een zevende plaats Gert-Jan Liefers. De Apeldoorner – bekend uit zijn gloriejaren als steeplechaser – doet eens per jaar mee aan de triathlon in zijn eigen stad. Als 65e uit het water, als zevende aan de finish.

De Arnhemse Emy Theunissen bleek te sterk voor de concurrentie. Nog niet in het Kristalbad, daar kwam ze als viede vrouw uit. Wel tijdens het fietsen waarop ze snelste zwemster Lyn Kamphuis bijhaalde. Met een looptijd van 44.44 kon het verder niet meer stuk. Ciska Jonges uit de gaststad volgde op vijf minuten als tweede, routinier Bernadette Lohmann uit Voorthuizen was derde en snelste master, gevolgd door Imola Pialla en Aranka Berends, net terug van een Ironman 70.3.

De sprintzeges gingen naar Niek Koppenaal en Hilly Panjer, inderdaad moeder van Gjalt die voor eigen publiek helaas niet mee kon doen. Zegevierend op de 1/6e: Remko Snippe en Nienke Ensink, nog kortere afstand met victorie voor Runar Slinkman en Jaydee Leenders. En de kortste afstand ging naar Aquapoldro-talentjes Maud Lamfers en Dorian Leeftink.

Het was weer genieten bij mooi weer op deze Kristalbad triathlon. In het lommerijke Apeldoorn sporten de triatleten niet in de volle zon, dat maakte het aangenaam. En zo’n zwembadtirathlon heeft toch ook wel haar charme.

Jetze goud, Geert brons op NK tijdrijden

Overal waar Jetze Plat aan de start staat, is het oppassen geblazen voor de concurrentie. Ook vrijdag in Amersfoort was het weer raak voor de krachtpatser uit Vrouwenakker. Hij pakte de Nederlandse titel op het tijdrijden voor para-atleten. De race was na 28.45 minuten beslist in het voordeel van Jetze. Mitch Valize had het nakijken en Geert Schipper greep een welverdiende derde plaats op driekwart minuten van zijn vaste trainingsmaat/metgezel/rivaal.

 

AX Tri met drie Nederlanders

Uit augustus misten we nog de AX Tri uit Noorwegen, gehouden in Aurlandsfjellet. Een iets ruigere wedstrijd dan bovengenoemde twee, maar dat kan in een land als Noorwegen ook niet anders. Volledige Noorse podia, de weinige buitenlandse inbreng onder de 83 deelnemes kwam van drie Nederlanders. De winst voor de Noor Jo Ringheim in 5.47, Eirik Finne tweede in 6.06 en titelverdediger Andres Scharfscher Engeset derde. Het Noorse vrouwentrio Eirin Svande-Haftad, Nora Friis-Vollan en Live Kolstad Haanshus eindigde in die volgorde 1-2-3. Winnende tijd 7.40 uur.

13 AUGUSTUS: AX TRI AURLAND SFJELLET (NOO)
M:
31.Tiemen Gordijn 7.40.03
57.Erik Maartens 8.58.11
58.Reinier Bos 8.58.12

Thor XTreme Tri 

In Stavanger was het diezelfde 13e augustus tijd voor een tweede Noorse hele, al zeker zo zwaar als de Norseman. Deze Thor Xtreme speelt zich af in Lysebotn nabij Stavanger. De Noren heersten ook hier in eigen huis. Kent Scott Johnsen bijvoorbeeld: zegevierend in 11.54.49 uur. Dertien minuten daarna Torbjorn Rortveldt en als derde op een half uurtje: de Noor met de Engelse naam Ian Moore. Norge boven ook bij de vrouwen met Eline Grane Andresen jubelend na 12.28.12 uur. Dan….6,5 uur later nummer twee Line Anderssen. En na 21.07.21 uur stonden ook voor Mona Nesje Nekkoy als derde vrouw de klokken stil. Exact 28 dappere helden voltooiden de zware race. En ook hier ontbrak Nederland niet.

13 AUGUSTUS: THOR XTREME, STAVANGER
M:
16.Kaey van Rij                                                 15.52.25

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.