Eerste triathlon in Oekraine! Vercorsman, Uster, Estonia, Hardman, Mont Blanc; IM Swansea, Maine, Desaru Coast en terug naar de Norseman met Michiel – WTJ 2543

DONDERDAG – De laatste kruimels uit augustus zetten we hier nog graag voor jullie op een rij zonder de illusie te hebben compleet te zijn overigens. Eerst een paar Belgische overwinningen buiten de landsgrenzen van onze zuiderburen.

Van Houtem wint de Vercorsman

Zaterdag was in het Franse St. Nazaire de Vercorsman. In totaal 254 deelnemers en Timothy van Houtem, die wint. De Fransman Marc Fernandes wordt tweede, de Spanjaar Erik Merino stond weer op het podium nu als derde. Het werd een Belgisch dubbelsucces, want Alexandra Tondeur was snelste vrouw. Daarvoor moest ze wel de sterke Zwitserse Emma Bilham verslaan. Op gepaste afstand (half uurtje) werd de Britse Caroline Livesey derde. Twee Nederlanders haalden de finish.

28 AUGUSTUS: VERCORSMAN XL (FRA)
M:
35.Roel Scheunders 7.09.41
63.Toon Essers 7.28.40

Comhair wint in Zwitserland

In het Zwitserse Uster was de internationale Uster Tri, waar Els Visser vorig jaar nog meedeed en tweede werd. Nu andere namen vooraan. Ook hier een Belgische overwinning n.l. Dieter Comhair in 3.55.32 uur. De Brit Andrew Woodroffe finishte 14 minuten later en Thomas Keusch hield de Zwitserse eer hoog met een derde plaats. Wel een Zwitserse clean sweep bij de vrouwen: Corina Hengartner, Corina Ryf en Anja Koller. Winnende tijd 4.28.34 uur. Hier drie Nederlanders in actie op een totaal van 222 triatleten.

28 AUGUSTUS: USTER (ZWI)
M:
61.Liam van Niekerk 4.57.26
151.Tim van Meurs 5.54.32
155.Martijn Rijk 6.05.46

Eerste triathlonwedstrijd in Oekraine in 2022!

In het Duitse Lausitzer Lakeland ging helaas de KnappenMann (een kleine hele triathlon niet door): de autoriteiten gaven geen toestemming om de wegen zo lang af te sluiten. Een geluid wat we vaker horen, iets om toch eens aandacht voor te hebben. Positief is dan weer wel dat de TriaTman door ging. Niks bijzonders zult u denken, maar wel als je bedenkt dat deze wedstrijd ‘ergens in de omgeving van Kiev’ wordt gehouden. Geen hele triathlon weliswaar, zoals vorig jaar toen Alexander Kodak in 9.29.24 en Tatiana Zavediuk in 11.13.26 uur wonnen, maar wel weer een triathlon in oorlogsgebied.

Oorlog maakt veel kapot, dat weten we allemaal. Maar sport en sportvriendschap blijft onverwoestbaar. Uitlagen zijn (uit veiligheidsoverwegingen?) niet opgemaakt. Of gewoon omdat het er helemaal niet toe deed, wie de race ging winnen. Negentig Oekraiense deelnemers hebben afgelopen zaterdag al zwemmend, fietsend en lopend voor even de oorlogsellende achter zich kunnen laten. Mogen wij de hoop uit spreken dat er snel meer wedstrijden in het zwaar getroffen land worden gehouden. Slavia Ukraini!

Tri Estonia en Hardman

De triatleten aan Tri Estonia konden in iets rustiger vaarwater hun hele triathlon afleggen, al waren er dat maar 14. Mooi dat ook daar in Kuremaa Oekraiense winst geboekt werd. Serge Gale won in 10.06.13 uur. Ruim 50 minuten later volgde de Brit Edward Cator en Estland ontving zijn eerste deelnemer als derde: Andres Nops in 11.10 uur. Twee vrouwen aan de start: Anne Vaisma won het Ests duel van Katriin Ever: 13.03 om 14.54 uur.

Nog zo’n bescheiden hele triathlon, maar dan in Ierland: de Hardman. Zo hebben we nogal wat varianten op Ironman, merken jullie wel. In een van de allereerste WTJ’s (nog in onze 3athlon.nl-tijd) heb ik ze eens allemaal op een rijtje gezet. De Hardman trok zaterdag 58 triatleten, 100 procent Iers. De winst ging naar Aichlinn O’Reilly, die als enige onder de 9 uur bleef: 8.57.56 uur. Brian Sexton deed er 9.47 uur over en Stephen Rowan 10.05 uur. Anna Deegan was de snelste vrouw, relatief minder sterk dan de mannen: 11.58.03 uur was de winnende tijd. Vervolgens 13.15 voor Izabela Tomaszewicz en 13.57 voor Irene Herlihy. De Amerikaanse Lake Tahoe Half was ooit een IM 70.3. Zondag niet meer. Scott Oshea en Gina Myers mochten de armen in de lucht steken als winnaars.

Een week eerder. De triathlon aan de flanken van de Mont Blanc. Europa’s grootste berg hoeft er niet helemaal voor bedwongen te worden overigens. Halve afstand is de max hier. Winst voor de Fransman Gabin Mantulet voor de Brit Thlomas Davies en een tweede Fransman Nicolas Mallebay. De sterke Zwitserse Sophie Herzog was souverein bij de vrouwen. Kwartier later gevolgd door Melissa Bonvin en nog eens acht minuten verder had ook deze bergtriathlon een compleet vrouwenpodium met Marlene Cothenet. Vier Nederlanders aan de start, twee van hen werden keurig achtste. Exact 300 deelnemers.

21 AUGUSTUS: TRIATHLON MONT BLANC
M:
8.Guus Reurink 4.37.16
46.Roderick van Zuylen 5.08.49
V:
8.Audrey de Moor 5.41.42
40.Laura Verbrugge 8.18.12

Nog wat verder terug in de tijd, want in het woud van Ironman-races waren we er toch nog drie vergeten. En omdat ook daar Nederlandse deelname bleek, komen ze hier toch voorbij. Op 7 augustus was dat de Ironman 70.3 Swansea in Engeland. De wedstrijd, die beschouwd mag worden als de wederopstanding van Alistair Brownlee. Hij liet geen spaan heel van de concurrentie met de Spanjaard Antonio Benito Lopez 8 minuten later als tweede en Thomas Bishop – ook geen kleintje op 12 minuten als derde. Schitterend, onvervalst Brits podium bij de vrouwen: Katrina Matthews, Lydia Dant en Ruth Astle. Alledrie aan elkaar gewaagd, alle drie vlogen ze erin. Een mooie strijd, die vanwege het samenvallen met Maastricht, enigszins aan ons was ontglipt. En toch ook hier vier Nederlanders waarvan twee in hun top tien van agegroupers.

7 AUGUSTUS: IRONMAN 70.3 SWANSEA (GBR)
M:
87.Felix Koninx 4.58.26
100.Benjamin Schoyer 5.01.08 (10e M18)
557.Kees de Vos 6.00.08 (75e M45)
1236.Bernhard van der Heide 8.18.45 (76e M55)
V:
30.Veerle Heiligers 5.39.32 (8e F30)
241.Simone van Til 7.48.03 (48e F40)

Canadezen aan de top in Maine

Eenm week eerder: Ironman 70.3 Augusta, in de Amerikaanse staat Maine. Op Alaska na de meest noordelijke staat van de USA, het verklaart de grote inbreng van Canadese triatleten waarschijnlijk. Bij de mannen een CCS oftewel een Canadian Clean Sweep. Simon LeBlanc in 4.01.24 uur, dan Olivier Moisan en Alexandre Dube. De winnaar had trouwens een opmerkelijk verhaal. Wonende aan de Canadees-Amerikaanse grens trainde hij regelmatig met het fietsen op wegen in beide landen. Dat hield op toen hij vorig jaar aan de grens werd aangehouden en door een overijverige Amerikaanse douane-beambte verplicht twee weken in quarantaine moest omdat hij het land was binnen gereden…..

De Amerikaanse eer werd gered door Meghan Fillnow. Ze was favoriete, maar moest vol aan de bak om Inde Sabaliunaite uit Litouiwen te kunnen weerstaan. Veel meer dan een minuut was haar voorsprong niet aan de finish. De vierde Canadese podiumplek ging naar Andree-Anne Dumont als derde vrouw. Een Nederlandse triatlete. In totaal wel 1300 deelnemers. De penningmeester van Ironman kan tevreden zijn.

31 JULI: IRONMAN 70.3 AUGUSTA, MAINE (USA)
V:
287.Nancy Groot 7.02.19 (48e F45)

De derde Ironman-race, die we nog misten is de Ironman 70.3 van Maleisie. Het spektakel vond plaats aan de Desaru Coast. De winnaar was een Japanner luisterend naar de naam Kenshin Mizushima in 4.18.23 uur. De Amerikaan Breno Melo volgde 8 minuten later en ook Ozzie Michael Cassinides werd voor de bronzen medaille nog opgeroepen bij de prijsuitreiking. Nog meer Canadees succes, want in deze Aziatische race was Elaine Young, klaar in 5.18.43 uur. Zij had weinig moeite met haar twee belangrijkste tegenstandsters uit Amerika: Allison Hall en Serena Yang. Nederlands successen voor Dave Lommen (1e M50) en Kathy Tjassens Keizer (zilver F50).

24 JULI: IRONMAN 70.3 DESARU COAST (MAS)
M:
14.Dave Lommen 4.51.17 (1e M45)
94.Gerco Epe 5.38.40 (17e M30)
264.Laurens Koppelaar 6.23.49 (58e M35)
V:
25.Kathy Tjassens Keiser 6.20.20 (2e F50)

Lake Placid met Berber

Het Ironman-circus afsluiten doen we met de vermelding van Berber Kramer, die twee weken voor haar IM 70.3 winst in Rwanda nog doodleuk meedeed aan de Ironman Lake Placid. Dat Cody Beals en Sarah True wonnen, dat Pamphiel Pareyn zijn eerste pro-race als derde eindigde….we hadden het allemaal al wel. Behalve dan die 37e plaats voor Berber Kramer, Friezin en wonend/werkend in Kenia. Ze finishte 37e in 11.21.17 uur en dat was goed voor de zesde plaats F35.

Norseman was weer overweldigend: titelprolongatie Brievold

We sluiten deze aflevering af met de altijd imposante – vaak ijskoude Norseman. Het mondiale strijdtoneel voor de XTreme triathlons in Eidfjord. Dit keer met 219 triatleten en toch weer zes Nederlanders, waaronder best verrassend pro Michiel de Wilde. Collega Ruud noemde de finishers al kort begin augustus nog niet voorzien van andere uitslagen of eindtijden. Het ging trouwens sneller dan ooit in deze wedstrijd, want winnaar en titelverdediger Jon Saeveras Brievold kwam al na 9.23.28 op de top van de Gaustatoppen (1883 meter), dat was nog nooit vertoond. Breivold won overigens ook al eens een ‘normale’ hele: Ironman Tallinn vorig jaar.

De Noren waren baas in eigen huis met Kristian Grue in 9.47.38 en drievoudig Norseman-winnaar Allan Hovda in 10.02.19 uur wederom in de medailles op drie. Het vrouwenpodium was vooral Brits getint. Eilidh Prise – tweevoudig winnares van de Schotse Celtman – kwam voor het eerst naar het ‘Kona onder de XTreme triathlons’. Het was voor de Schotse atlete meteen raak: 11.47.49 uur toen stond ze boven in de ijle lucht met het mooiste uitzichtpunt ter wereld. Daar had de Noorse favoriete Kaja Bergwitz-Larsen geen antwoord op: tweede in 12.16 uur. Nog een Britse op drie: Hanna Saitch in 12.21 uur.

Steenkoud water waar de 219 triatleten vanaf de laadklep van de veerboot het fjord in springen. Alleen dat al boezemt bij genoeg mensen angst in. Niet bij Michiel de Wilde, die de Hawaii-kwalificatiecyclus voor dit jaar liet voor wat het was en switchte naar de Norseman. Van een veertiende plek bij het ‘ijszwemmen’ (elf graden) naar een zevende na het fietsen (3600 HM) en vervolgens nog een plekje winst boeken. Het was een zeer knappe prestatie van de Amsterdammer, zonder enige ervaring in deze tri-variant. De hoogtestage in Zwitserland en de trailruns, die hij daar deed, hebben wel geholpen.

Insta Michiel de Wilde

Samen met buddy Jasper Keijser legde Michiel de laatste meters af. Zijn eindtijd van 10.40.40 uur is al die jaren Norseman ook nog nooit door een Nederlander gerealiseerd. Vooral zijn klimmarathon in 4.13 uur maakte indruk. En dat alles bij natte weersomstandigheden, beslist geen pleziertochtje. Michiel is daarna nog een tijdje in Noorwegen gebleven. Zijn volgende wedstrijden zijn overigens weer gewoon Ironmans, grotendeels op het vlakke. Maar hij sluit niet uit dat er vaker Xtreme triathlons op zijn pad komen. Knap was ook de 17e plaats van de tweede Nederlandse debutant Jacco Langerak.

6 AUGUSTUS: NORSEMAN EIDFJORD (NOO)
M:
6.Michiel de Wilde 10.40.40
17.Jacco Langerak 11.45.19
65.Jurgen Saurens 14.07.40
92.Vincent Dirkes 14.56.53
112.Erwin Tulleners 15.31.58
153.Cornelis Jan Pronk 17.11.39 (white)

Tot zover. Ook hierna volgt nog een ‘inhaal aflevering’ en dan ziet het er naar uit dat we helemaal bij zijn en kunnen we ons opmaken voor de septemberwedstrijden. Mooie races staan hier stuk voor stuk vermeld, mooie prestaties ook. Maar het meest zal ons bijblijven het gegeven dat er nabij Kiev een triathlon is gehouden. Onwrikbaar, dit volkje!

Insta Michiel de Wilde

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

nl_NL_formalDutch