Nico van der Burgt tweede in World Cup Alhandra; ETU junioren in Bled; Loodzware XTreme ICON Livigno en Marieke stapt uit WK Zofingen – WTJ 2547

ZONDAG – Na de World Cup paratriathlon in Swansea, waar Nico van der Burgt begin augustus wist te winnen, was het zaterdag de beurt aan Alhandra Portugal. Hier kwamen drie Nederlanders in actie en was Martin Breedijk er namens Europe Triathlon bij om de prijzen uit te reiken en deel uit te maken van de Competition Jury.

Voor Nico dit keer geen zege. Hij trof de altijd sterke Daniel Molina. Meestal zwemt de Spanjaard net even te hard voor Nico, die wel weer zilver scoorde. Brendan Bisschoff kwam bij de wheelers tot een fraaie zesde plaats. In Swansea was ie nog tiende geworden. De derde Nederlander was Sander Koomen, die samen met zijn guide Davy Heysteeg mee deed in de PTVI-klasse. Ze finishten als zevende. De twee andere paratriatleten, die Swansea deden (Margret Ijdema zevende en Maurits Morsink vijfde) waren er in Portugal niet bij. De volgende afspraken voor de paratriatleten zijn in het Italiaanse Bari (18 september) en Alanya (15 oktober).

 

Bled voor Cumberland en Huys

In het Sloveense Bled kwamen gisteren de Europese junioren bijeen voor een Europe Cup-race. De winst ging naar de Brit Ben Cumberland. Hij versloeg de Italiaan Simeone Romno en zijn landgenoot Oliver Conway. Bij de meisjes boekte de Oostenrijkse Tabea Huys na vele tweede en derde plaatsen nu de volle winst. Ook hier ‘Italiaans zilver’ met Sara Crociani. Brons ging naar de Poolse Jozefina Mlynarska. Geen Nederlandse talenten aan de start.

ICON Xtreme Livigno

Traditiegetrouw op de eerste vrijdag van september is de loodzware XTreme triathlon in de Italiaanse Alpen, genaamd ICON Livigno. Zwemmen ion het Lago del Gallo op 1815 meter boven NAP. Dan fietsend de Forcola pass, door Zwitserland voor de Bernina Pas (23oo meter), Sankt Moritz, de Fuorn Pass en terug naar Italie voor de echte scherprechter: de Stelvio. Bekend bij vele toerfietsers. Wat Alpe d’Huez is voor Frankrijk, is de Stelvio voor Italie. De berg is 2757 meter hoog. Een laatse klim volgt in Foscagno. Bij de marathon moeten knie en enkel bestand zijn tegen eerst 8 kilometer flink afdalen en vervolgens gaat het de laatste 10 kilometer omhoog naar Carosello op 3 km. boven zeeniveau.

De winnaar van 2018, Matteo Fontana, was terug en zwaar favoriet. Dat jaar won hij met ruim drie uur voorsprong en ook nu was de Italiaanse berggeit niet te houden. Aan de tijden te zien was het nog zwaarder dan andere jaren. Fontana won in 17.18.15 uur. Dat zou op een Ironman buiten de limiettijd zijn…. De Duitser Matthias Knossalla werd tweede op inderdaad flinke achterstand. Zijn tijd: 19.07.37 uur. De Italiaan Lorenzo Facelli derde in 19.31.21 uur.

Nina Zoller wint bij de vrouwen

Beste vrouw in deze triathlon door onherbergzaam gebied was de Zwitserse Nina Zoller in 20.10.21 uur. Daarachter twee Italiaanse vrouwen Michela Menegon 21.51 en Giorgia Zanetta 23.01 uur. De eerste editie in 2016 werd gewonnen door Nederlander Hidde Bekhuis. Twee jaar later was Eline Koers de beste vrouw en vorig jaar eindigde Jacco Langerak nog op de tweede plaats. Dit keer geen landgenoten aan de start. Of toch, eentje. Mark Schram woont en werkt op Malta maar is Nederlander. Hij deed al eens mee aan de Gelreman bijvoorbeeld. Mark finishte als 63e op de top van de 3000 meter hoge Carosello. De Maltezer Nederlander deed er 23.44.52 uur over. Voor de duidelijkheid: toen was het dus al zaterdag.

Zo zwaar is Powerman Zofingen misschien niet, maar voor Marieke Brouwers verliep het begin van dit WK helaas allesbehalve vlekkeloos. Ze verstapte zich al vroeg bij het lopen en moest met pijn aan de enkel haar concurrentes laten gaan. De race gaat dus verder met een Nederlandse: Ann Schoot Uiterkamp.

De mannen zijn om 9 uur gestart met Daan de Groot in een goede positie nu bij het fietsen: derde kort achter de leiders FAbian Hollbach en Matthieu Bourgeois. Bij de vrouwen gaat Lotte Claes samen met Melanie Maurer aan de leiding.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.