Barbara de Koning schitterend tweede, Robin Dreyling vierde in Portugese Europe Tri Cup Alhandra, gewonnen door Schierl en Hueber-Moosbrugger – WTJ 2548
ZONDAG – Prachtige prestaties van Neerlands volgende generatie toptriatleten. De 32e plaats van Mitch Kolkman op een totaal van 64 atleten in de World Cup Valencia was zonder meer al indrukwekkend. Vandaag kwamen daar een tweede plaats voor Barbara de Koning en een vierde voor Robin Dreyling bij.
Het gebeurde in de Europe Tri Cup van Alhandra, waar gisteren de paratriatleten al in actie kwamen. In de vrouwen elites vandaag speelden Barbara en Robin een prominente rol. Het resulteerde na afloop in prachtig brons voor Barbara en een vierde plaats voor Robin. De winst ging naar de Duitse Finja Schierl. Brons was er voor Anne Holm uit Denemarken.
Het waren Marta Kropko en onze Barbara, die na 10.35 als eersten uit de Taag kwamen. Anne Holm volgde op vier seconden en Finja Schierl bevond zich op dat moment in tiende positie. Als 19e op 18 seconden verliet Robin de beroemde rivier door Portugal. Kort daarna gevolgd door Maaike Vooren. Silke de Wolde had 34 seconden meer nodig dan Barbara en als vijfde van TeamNL stapte Marit van den Berg aan de kant. Achterstand toen: 55 seconden.
Bij het fietsen ontstond een kopgroep van 19 vrouwen met voor Nederland de snelste twee zwemsters Barbara en Robin. Silke de Wolde fietste daar niet ver achter, alleen Maaike Vooren en Marit van den Berg kregen helaas de kopgroep niet te pakken. Wie was nog het scherpst bij het lopen. Welnu, daar konden de twee Nederlandse meiden vooraan uitstekend meekomen. Met de derde looptijd voor Barbara en de vijfde voor Robin waren topklasseringen verzekerd. Niet eerder eindigden zowel Barbara als Robin zo kort in een Europe Triathlon Cuprace.
Voor de drie andere Nederlandsen was een klassering in de middenmoot weggelegd. Silke de Wolde kwam tot een 27e plaats, Maaike Vooren finishte 33e en Marit van den Berg kwam helaas bij het lopen niet in haar vertrouwde ritme en eindigde als 38e op een totaal van 53 vrouwen.
Duathlontopper wint triathlon Alhandra
Bij de mannen moest Victor Goene het voor TeamNL alleen doen. Geen gemakkelijke opgave, de man uit Veenendaal kwam op een 39e plaats uit. Deze sprint triathlon werd gewonnen door de Fransman Maximne Hueber-Moosbrugger. Verrassend want Maxime leek zich steeds meer toe te leggen op duathlons. Daar is ie goed in, hij won de World Games in het Amerikaanse Birmingham eerder dit jaar. Maar hij mag dus toch graag ook in het water springen. Uit de Taag kwam hij overigens al als zesde. Op slechts vier seconden van topzwemmer Gergely Kiss, de Hongaar die derde zou eindigen.
Veel stelden die verschillen in het water niet voor, in die zin dat tijdens het fietsen de hele groep samensmolt tot een peleton van 70 man. Dan maar bij het lopen, de boel beslechten. Zo moet Hueber-Moosbrugger geredeneerd hebben. Hij ging er vandoor en kreeg Sergiy Polikarpenko onder meer mee. De talentvolle zoon van Vladimir zou tweede worden. Pa geboren in Oekraine, maar als sporter gevestigd in Italie. Zoon Sergiy gaat met een Italiaans paspoort door het leven. Brons was er voor Gergely Kiss uit Hongarije. Guillaume Hay was op de vierde plaats tweede Fransman. James Edgar de verrassende Ier op vijf. Loris Lala – de Fransman, die ook in Holten meedeed – finishte als zesde en de nummer zeven was de Britse Fries Ben Dijkstra.
Als 24e kwam Victor uit het water. Daarmee kon hij betrekkelijk eenvoudig aansluiten bij de almaar groeiende kopgroep. Victor zou als een van de snelsten van de fiets stappen. Het lopen was daarna toch zwaar. Gergely Kiss liep het snelst in 14.22, Victor had er 15.56 minuten voor nodig. Dat maakte het verschil. Het ging trouwens loeihard op die 5 km. Ben Dijkstra kon met z’n zevende plaats na slepende blessure en afronden studie tevreden zijn.
Mooi trouwens dat een DSQ nog werd terug gedraaid door de Competition Jury. Wellicht omdat Martin Breedijk er deel van uitmaakte. Nee, zonder gekheid. Het geeft aan dat ook jurering mensenwerk is en dat de officials heus niet zo ver van de atleten afstaan. Meedenken in de geest van de wedstrijd, heet dat.