Mathieu Bourgeois en Melanie Maurer wereldkampioenen duathlon; Wout Driever sterk 7e, DSQ Daan; Diede Diederiks wint Poznan, Menno vierde; SLT Londen – WTJ 2549
ZONDAG – Fransen heersen op vele fronten in de duursport. Is het niet op de korte of lange afstand triathlon, dan staan ze er wel op de duathlon. Vandaag werd Mathieu Bourgeois de nieuwe wereldkampioen Powerman oftewel lange afstand run-bike-run. Zoals gebruikelijk was het WK gekoppeld aan de Powerman Zofingen, de grootste duathlon op aarde. Het Zwitserse stadje is het Kona van de run-bike-run. Wellicht had Daan de Groot het Bourgeois nog lastig kunnen maken, maar de man uit Utrecht vergat een penalty uit te zitten en werd gediskwalificeerd. Doodzonde altijd. Enige verwarring was er rondom de DSQ van Daan. Volgens bondscoach Armand van der Smissen was tevoren bepaald dat de penalty moest worden ‘uitgezeten’ in de ronde waarin de kaart werd getrokken. Saillant detail: Ton Bloothoofd stond aan het hoofd van de jury op dit WK.
Goede race voor debutant Wout
Hoe dan ook geen Daan in de einduitslag. Wel Wout Driever. De voormalig wielrenner debuteerde sterk met een zevende plaats op 24 minuten van Bourgeois. Zilver was overigens voor de snelste fietser van de dag Fabian Holbach uit Duitsland, brons ging naar de Zwitser Michael Ott. Hollbach, Bourgeois en De Groot zaten tijdens het fietsen op korte afstand van elkaar aan de kop.
Ook geen Belgen op het podium na twee wereldkampioenen (Diego van Looy en Seppe Odeyn) was dat even wennen. Seppe eindigde vierde met de snelste slotrun in de benen. Een tweede Fransman – Baptiste Domanico – finishte als vijfde en ook de Zwitser Jens-Michael Grossauer bleef Wout nog voor. Maar in pas zijn derde duathlon zevende van de wereld worden, is toch wel een heerlijk vooruitzicht op meer. We hebben er in elk geval weer een goede duatleet bij, ook al is hij in Nederland nog niet actief geweest. De eindtijd van Mathieu Bourgeois was overigens wel een nieuw parcoursrecord: 6.03.57.
Melanie Maurer eindelijk wereldkampioene
Bij de vrouwen begon de Zofingse zondag niet goed voor Marieke Brouwers, zoals we al gemeld hebben. Een verzwikte enkel noopte haar tot uitstappen. De race ging verder en het was Lotte Claes was het snelst op de fiets al bleef de Zwitserse Melanie Maurer haar constant in het vizier houden. De Zwitserse was vastbesloten eindelijk Zofingen te winnen na twee tweede plaatsen. Het lukte. Ze liep op de afsluitende 30 kilometer vijf minuten uit op Lotte Claes, die toch knap de tweede plaats wist vast te houden. De Duitse Merle Brunnee scoorde brons. Maurer was tot tranen toe geroerd. Al ver voor de finish omhelsde ze het ene na de andere familielid of coach uit haar team. De eindtijd vond ze kennelijk minder relevant. En terecht. Maximaal genieten van zo’n unieke zege. Had ze overigens wel doorgelopen dan was Mauer onder het parcoursrecord van Emma Pooley (6.47.27) gebleven. Nu kwam de Zwitserse tot 6.47.49 uur.
Voor Ann Schoot Uiterkamp was het duidelijk haar dag niet. Ze liep de zevende en voorlaatste tijd op de eerste 10 kilometer en stapte later in de wedstrijd bij het fietsen uit. De derde poging om op Zofingen het podium te bereiken was vandaag nog een stap te ver. De korte afstand (geen WK) werd gewonnen door de Zwitsers Leon Koller en Desiree Knecht. Annemieke Kolvoort deed ook mee en werd 15e.
Helemaal met lege handen ging de Nederlands equipe niet naar huis, want Jack Niessen scoorde brons bij de M60. De Limburger heeft een abonnement op het podium van Zofingen, viel al zes keer in de medailles waaronder vier wereldtitels. Jack zorgde ervoor dat Nederland alsnog in het medailleklassement voorkwam. Dat klassement werd overigens op schitterende wijze gewonnen door onze zuiderburen. Complimenten aan de Belgen, die maar liefst zes wereldtitels wegkaapten en twee vice-wereldkampioenen afleverden.
Medaillespiegel WK RBR Zofingen (Zwi)
1. België 6-2-0
2. Duitsland 4-2-3
3. Zwitserland 4-2-2
4. GB 4-0-3
5. Spanje 2-0-0
6. Frankrijk 1-4-1
7. Zuid-Afrika 1-3-2
8. USA 0-2-3
9. Australië 0-2-0
Luxemburg 0-2-0
11. Italië 0-0-1
Nederland 0-0-1
Diede wint Ironman 70.3 Poznan; Menno vierde
Meer Nederlandse succes werd geboekt in de Ironman 70.3 in het Poolse Poznan. Groot succes zelfs, want Diede Diederiks was de beste van het veld. Nog niet tijdens het zwemmen, daar kwam ze nog als achtste uit het water, maar al snel mengde de Rotterdamse zich in de strijd om de podiumplaatsen. Na 25 kilometer fietsen was ze al in de buurt van het Duitse koppel vooraan. En op de halve marathon moest Diede nog wel hard strijden, maar kwam ze in de slotfase los van haar laatste tegenstandster Anne Reischmann. Uiteindelijk was het verschil nog best groot: 1.26 minuut op de finish. Lottie Lucas volgde als derde op negen minuten.
Menno pakt net naast podium
Menno Koolhaas had ook lang zicht op een podiumplaats, maar moest toch nog zijn meerdere erkennen ten opzichte van twee Polen en een Fin. De winst ging voor eigen publiek naar Robert Wilkowiecki, de Pool die vorig jaar zo sterk voor de dag kwam in de record-Ironman van Cozumel. Zilver ging naar Kacper Stepniak, brons voor Henrik Goesch. Menno zat uiteindelijk maar 24 seconden verwijderd van die derde plek. Vierde. Het blijft sterk in welke Ironman dan ook. Ook in aanmerking nemend dat de Polen veel samen fietsten en zo een flinke voorsprong opbouwden. In de wisselzone lag Menno 3,5 minuut achter en dat na een lange solorit op de fiets.
De SLT-races in Londen openden de nieuwe SLT Championship Series. Bij de vrouwen was Cassandre Beaugrand eindwinnaar in de finales met Taylor Spivey op een tweede en Georgia Taylor-Brown op een derde plaats. Voor Rachel Klamer strandde de race in ronde drie van deze Triple Mix met steeds wisselingen in de volgorde van onderdelen. Dus z/f/l, daarna l/f/z en tenslotte f/s/l. Spectaculair om te volgen, maar soms ook chaotisch.
Dat bleek een beetje bij de mannen, waar Matt Hauser eerst tegen een DSQ aanliep maar vervolgens weer mee mocht doen. Voor de eindzege had het geen invloed. Die kwam terecht bij Hayden Wilde. Hauser haalde de tweede plaats, Alex Yee – Commonwealth Games-winnaar – werd derde. Voor Richard Murray was een 13e plaats weg gelegd. In de finale ronde verloor hij een aantal plaatsen, na de tweede lag de ‘eerstejaars Nederlander’ nog achtste.