EK selectiewedstrijd Sittard; XTerra met wegtriatleten; Jetze en Geert; Chris Nikic wint Laureus Award – WTJ 1839

DONDERDAG – Helaas nog niet voor iedereen weg gelegd, maar talentvolle triatleten waar ons land mee voor de dag kan komen op de internationale kampioenschappen hebben we drie weken achter elkaar een wedstrijdje in Nederland. Na de EK/WK aquathlon-selectiewedstrijd vorige week in Alkmaar is het zondag de beurt aan de triatleten (junioren en beloftes) om zich in de kijker te spelen voor het EK in Kitzbühel.

Oostenrijks bekendste ski-oord staat ook al jaren te boek als een van de betere triathlonwedstrijden, waarbij overigens enige klimcapaciteiten wel wenselijk zijn. Dat zal niet de reden zijn waarom deze selectiewedstrijd wordt afgewerkt in Limburg. Het is meer de beschikbaarheid van de Sportzone Sittard, waar een geschikt – coronaproof – parcours uit te zetten valt. Publiek is niet welkom, enkel atleten en officials.

Alle Nederlandse talenten bijeen in Sittard

Zwemmen is in De Nieuwe Hateboer. Series vroeg in de middag. Daarna wordt volgens de ‘jachtstart’ op het Bikepark gefietst en gelopen. De afstanden liggen op 500 meter in het bad, 12,5 km. fietsen en 3,4 km lopen. Iedereen is op uitnodiging van de NTB gevraagd mee te doen. Dat levert in totaal 55 getalenteerde atleten op voor uiteraard een select aantal startbewijzen later dit seizoen op het EK.

Niels van Lanen en Silke de Wolde waren vorige week in Alkmaar het sterkst. Ze zullen vol aan de bak moeten om dat zondag te herhalen. Het veld is completer dan ooit met bijvoorbeeld Youri Keulen, Niek Heldoorn, Joey van ’t Verlaat, Ian Pennekamp en de Goené-broers. Silke komt Marit van den Berg, Romy Spoelder, Joyce Caro, Kim van ’t Verlaat en de eerder deze week genoemde Nikita van den Ouden tegen.

Bij de junioren is het rijtje favorieten zo mogelijk nog groter. Niels treft Jesse Cuijpers, Gjalt Panjer, Olaf Jan Bosscher en Mitch Kolkman om er maar eens een paar te noemen. Barbara en Sonja de Koning zijn ook in het land. We zijn benieuwd in hoeverre bijvoorbeeld Aniek Mars, Robin Dreyling, Luna de Bruin en de zusjes Veltman het Hollands/Britse tweetal partij gaat bieden. Nog interessanter is wie aan het eind van de dag met de startbewijzen voor Kitzbühel aan de haal gaat. Veel zal ook afhangen van de hoeveelheid zwemtraining die de 55 achter de rug hebben. Dat zal door corona heel wisselend zijn, schatten wij zo in.

Starky en Lagerstrom debuteren op XTerra

In tijden van schaarste grijpen triatleten elke wedstrijd, die voorhanden is aan. Fraai voorbeeld is de XTerra Shelby County, Alabama van aanstaande zaterdag. Waar normaal de bekende namen uit het offroad-wereldje bijeen komen, staan nu zelfs Andrew Starykowicz en Eric Lagerstrom aan de start. Geen ervaren boys op de mountainbike, maar wedstrijden doen staat ook voor de grootste pro momenteel gelijk aan: genieten.

,,Het zal niet meevallen, maar het is beslist een leerzame ervaring”, aldus Starykowicz, een van de beste fietsers in de triathlongeschiedenis, ,,Bovendien is er geen gezeik aan de finish over wieltjesplakkers. XTerra is puur.” Starky mag het opnemen tegen wereldkampioen Bradley Weiss, veertienvoudig Amerikaans kampioen Josiah Middaugh (en 36 XGTerra-zeges!), Sam Osborne, Karsten Madsen en nog een pakketje meer. ,,Ik weet wat ik kan verwachten tegen deze experts”, zei Lagerstrom winnaar onder meer van Ironman Santa Cruz. Maar de ervaren XTerra-atleten verwachten evengoed pittige tegenstand van het tweetal. Branden Rakita, een van de beste zwemmers uit het veld denkt dat beide mannen met de eersten uit het water zullen komen. ,,Maar ze krijgen het zwaar op de trails.”

Starky tenslotte: ,,Ik was altijd een bewonderaar van Conrad – The Caveman – Stoltz en Melanie McQuaid. Zelf koos ik een andere weg in triathlon, maar nu is het tijd om kartrekker te worden van wegtriatleten, die de modder willen proeven.”

Ironman maakt uitstapje naar Trail Running

Over trails gesproken. Ironman gaat er zich ook wat nadrukkelijker op toeleggen. Trail running is booming en dat beseffen partijen, die een graantje mee willen pikken altijd vrij snel. In het Franse Chamonix is de Ultra Trail van Mont-Blanc, de meest prestigieuze serie ultramarathons in een week. Het evenement bestaat 18 jaar en nu is het tijd om een vorm van samenwerking aan te gaan. UTMB blijft overigens leading, Ironman uitingen bij deze Ultra Trail zullen een gematigd karakter hebben. Naast de drielandenwedstrijd (F/I/CH) komen er ook trails in Oostenrijk, Spanje, China, Thailand en Nieuw-Zeelant in het UTMB/Ironman-pakket.

Handbiken in Oostende: Jetze en Geert 1 en 3

Van XTerra via Ultra Trail naar handbiken. In de aanloop naar de paratriathlon-race in Yokohama schitteren Jetze Plat en Geert Schipper in de handbike-races. Jetze won al de Ronde van Vlaanderen en deed het op het circuit in Oostende nog eens dunnetjes over. De World Cup winst in de Belgische badplaats ging wederom naar de Paralympisch kampioen, die dit jaar in Tokyo voor de dubbel (handbiken en triathlon) gaat. Thomas Fruhwirth eindigde 50 seconden later als tweede en Geert Schipper scoorde op 1.20 minuut een uitstekende derde plaats. Op de socials van Jetze Plat staat een filmpje illustratief voor de topsnelheid van deze mannen.

Chris Nikic wint Laureus Award

Het mooiste bericht bewaren we voor het laatst. Want Chris Nikic was natuurlijk al onze grote held in de triathlonsport en daarna ook steeds verder daarbuiten. Hij schreef geschiedenis door als eerste sporter met het Syndroom van Down een Ironman (Florida) te volbrengen. De waardering en het respect waren enorm en de media had, terecht, veel aandacht voor Chris’ prestatie.

Afgelopen donderdag voegde hij een nieuw hoofdstuk aan zijn bijzondere leven toe door de Laureus Sporting Moment of The Year Award te winnen. Het zijn ’s werelds grootste sportprijzen. Chris trad hiermee in de voetsporen van Eunice Kennedy Shriver die de Laureus Sport for Good Award in 2000 won. Hij is de eerste sporter met een geestelijke beperking, die de prijs in ontvangst mocht nemen. Dit keer niet op een gala, maar tijdens een virtuele ceremonie. Maar dat maakte het niet minder speciaal. Congrats Chris! Dit zal hem ongetwijfeld stimuleren op weg naar Ironman Hawaii. Want Ironman mag dan wel eens een steekje laten vallen, de toelating van Chris Nikic tot de meest prestigieuze triathlon ter wereld verdient alle lof.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.